Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
tema_1_1.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
77.31 Кб
Скачать

Макроекономічний аналіз має два рівні:

- ex post аналіз – національне рахівництво;

- ex ante аналіз – прогностичне моделювання.

Аналіз ex post базується на визначенні макроекономічних параметрів минулого періоду з метою отримання інформації про те, як національна економіка функціонувала і які результати досягла. На основі результатів ex post аналізу робиться коригування макроекономічних концепцій та розробка нових.

Аналіз ex ante - це прогнозне моделювання економічних явищ та процесів на основі певних теоретичних концепцій. Мета ex ante аналізу визначити, які чинники і яким чином будуть впливати на значення макроекономічних показників у майбутньому.

Розрізняють позитивну та нормативну макроекономіку.

Позитивна макроекономіка має за мету пояснення суті економічних процесів і явищ, які відбуваються в суспільстві, та розробку рекомендацій для здійснення економічної політики на основі аналізу реальних економічних параметрів. Вона відповідає на запитання: як воно є.

Нормативна макроекономіка висвітлює світоглядні, ідеологічні принципи, постулати економічної поведінки макроекономічних суб'єктів, які є «еталоном» для оцінки бажаності тих чи інших результатів економічної діяльності. Тобто, нормативна макроекономіка – це сукупність суб'єктивних суджень про те, як повинна функціонувати економіка. Вона відповідає на запитання: як має бути.

Специфічним завданням макроекономіки є пізнання, систематизація, узагальнення та пояснення процесів, які обумовлюються механізмом функціонування народного господарства у цілому.

4. Моделі макроекономічного кругообігу

Теоретична модель економічної системи або кругообіг доходів та продуктів – це модель, яка описує потоки товарів та послуг, якими обмінюються фірми та домашні господарства, збалансований контрпотоками грошових платежів, які здійснюються при цьому обміні.

Проста модель кругових потоків базується на аналізі взаємодії лише двох макроекономічних суб'єктів – сектора домашніх господарств і підприємницького сектора – і виключає вплив державного сектора та сектора закордон на економіку.

На рис. 1.1 видно, що економіка є замкненою системою, де доходи одних економічних агентів є витратами інших.

Витрати підприємницького сектора на ресурси одночасно є потоками доходів домашніх господарств (заробітна платня, рента, інші доходи). Потік споживчих витрат домогосподарств утворює доходи фірм від реалізації готової продукції. Потоки «доходи - витрати» (грошовий потік) та «ресурси-продукція» (реальний потік) відбуваються одночасно в протилежних напрямках і нескінченно повторюються.

Ринок економічних благ

Сукупні Виручка

споживчі Товари Товари від

витрати та послуги та послуги реалізації

Сектор домашніх господарств

Підприємницький сектор

Доходи

домогосподарств Ресурси Ресурси Платня за

(національний ресурси

дохід)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]