Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
оз.совка, опоміза, пш. трипс.doc
Скачиваний:
53
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
541.7 Кб
Скачать

2.3. Опоміза пшенична Opomуza florum (Рис. 3)

2.3.1. Систематичне положення опомізи пшеничної

Клас - комахи (Insecta)

Ряд - двокрилі (Diptera)

Родина - опомізиди (Opomyzidae).

Вид - Опоміза пшенична (Opomуza florum) (Білик, 2005)

2.3.2.Поширеність опомізи пшеничної

Зустрічається по всій Європі, в тому числі на Україну. У Росії муха широко поширена в європейській частині, на північний захід до Ленінградської області, на північний схід - до Пермської області, на схід - до Башкирії, на південно-схід до Ставропольського краю і республік Північного Кавказу. Еколого – біологічні характеристики виду допускають його проживання в окремих районах Закавказзя, Південного Сибіру (до Красноярська) і Казахстану (до Алма-Ати). (Беляев, 1974)

2.3.3. Діагностичні ознаки опомізи пшеничної

Тіло завдовжки 3,5 – 4 мм, іржаво-жовтого кольору. Крила овальні, прозорі, жовтуваті з димчасто-коричневими плямами навколо поперечних і на кінцях поздовжніх жилок. Спинка з кількома рядами темних щетинок і 4 щетинками на щитку. Черевце тонке, у самок загострене на кінці, у самців — овальне.

Яйце 0,8 – 0,9 мм завдовжки, жовтувато-біле, довгасте, з одного боку дещо звужене. Хоріон у глибоких поздовжніх борозенках.

Личинка водянисто-біла або злегка жовтувата, розміром від 1,2 мм у першому віці, до 7 мм — у третьому. На кінці тіла м’ясисті відростки.

Пупарій 4,5 – 5 мм завдовжки, яйцеподібний, з двома тупими відростками на задньому кінці та чотирма зубчиками на передньому. (Мигулин, 1983; Байдик, 2005)

2.3.4. Біологічні та екологічні особливості опомізи пшеничної

Зимують яйця, відкладені у верхній шар ґрунту завтовшки до 3 см на посівах озимих. Личинки виходять рано навесні і заглиблюються в найбільш розвинені стебла. Опоміза ніколи не пошкоджує вузла кущіння. Внаслідок пошкодження жовтіє і засихає центральний листок, а потім і все пошкоджене стебло. Заляльковується в пошкодженому стеблі або за піхвою листків сусідніх здорових стебел. Стадія лялечки триває до 20 діб. Вилітають мухи наприкінці червня, припадає на фазу колосіння – формування зерна озимої пшениці. Упродовж літніх місяців мухи живляться на квітуючих зонтичних, айстрових, бобових і тільки у вересні — жовтні спарюються і відкладають яйця. Відкладання яєць триває до настання морозів. Розвивається в одному поколінні.

Факторами, що обмежують розповсюдження мухи, є температура повітря вище 22 ° С і кількість опадів нижче 90 мм. Оптимальна відносна вологість повітря для розвитку пупаріїв знаходиться в межах 60-100%. (Білик, 2005; Байдик, 2005)

Рис. 3 Опоміза пшенична

Таблиця 3

2.3.5. Фенологічний календар розвитку Опомізи пшеничної (Opomуza florum) Зона – східний Лісостеп України

Рік спостережень

Кількість поколінь

Зимуюча стадія

Розвиток комахи по місяцях і декадах

Примітка

Квітень

Травень

Червень

Липень

Серпень

Вересень

Жовтень

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

1

2

3

Багаторічні спостереження

1

Яйця

.

.

-

.

-

-

-

-

0

-

0

0

+

0

+

+

+

+

+

+

+

+

+

.

+

.

+

.

.

.

Сходи - кущіння 30 – 40 мух на 100 помахів сачка

- личинка

+ - імаго

. – яйце

0 - лялечка

Період шкодочинності Захисні заходи (Агротехнічні, біологічні, хімічні та ін.)