Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
капустяна моль, попелиця, клопи.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
506.37 Кб
Скачать

2.2.6. Характер пошкоджень і шкодочинність весняної капустяної мухи

Найбільшої шкоди личинки капустяної мухи заподіюють всіх різновидів капусти - білокачанної, червонокачанної, брюссельської, савойської і кольоровий. Більш сильно личинки вражають кольорову і китайську капусту. 

У парниках розсаду ранніх сортів капусти личинки капустяної мухи зазвичай не ушкоджують, цю розсаду, як правило, висаджують з парників до початку яйцекладки мухи. Але рання капуста, висаджена в грунт, може бути сильно пошкоджена капустяної мухою, тому необхідно своєчасно провести відповідні заходи боротьби.

Середня та пізня капуста може бути пошкоджена навіть і в розсадниках, а у відкритому грунті вона зазвичай страждає від пошкоджень менше.

Капустяна муха завдає великої шкоди саме в посушливу погоду, незважаючи на те, що в жарку і суху погоду значна кількість відкладених яєць засихає і гине. Рослини з пошкодженими личинками корінням в цих умовах відчувають великий недолік вологи, і тому значна їх кількість може загинути. Тому при сильному ураженні рослин в суху погоду вельми важливо справити хорошу поливання для того, щоб рослини отримали можливість розвивати додаткову кореневу систему і таким чином, протистояти пошкоджень. 

Пошкоджені рослини капусти затримуються в рості, їхнє коріння загниває, листя прив’ядає і набуває синюватосвинцевого відтінку. Значно пошкоджені рослини гинуть. (Літвінов, 2009)

2.2.7. Заходи захисту капусти від весняної капустяної мухи

В Україні зареєстровано понад 30 видів паразитів і хижаків мухи. Жуки стафіліни — Aleochara bilineata Gyll. і Trybliographa rapae Westw. — знищують яйця та личинок мухи, а личинки паразитують всередині несправжнього кокона. Чисельність личинок і лялечок капустяної мухи обмежують паразитичні горіхотворки (Cynipidae) з родів Trybliograhha sp., Cothonaspis sp., їздці — Stilpnus tenebricosus Grav., Phygadeuon fumator Grav., Tersilochuss heterocerus Thous. (Hymenoptera: Ichneumonidae), Opius carbonarius Nees., Alysia manducator Pz., Phaenocarpa ruficeps Nees., Aphaereta dificilis Nixom, Ap. minuta Nees. (Hymenoptera: Braconidae). Личинки та лялечки в несправжніх коконах уражуються грибом Spicfrsa fumosorosea.

Заходи захисту. Глибока зяблева оранка. Знищення бур’янів. Розведення і випуск імаго стафілін з роду алеохара. Використання інсектицидів у період льоту мух і відкладання яєць доцільне при заселенні капустяною мухою 10 % рослин із середньою щільністю 5 – 6 яєць або 3 – 5 личинок на одну рослину.

Для оберігання капусти та інших культур від зараження яєчками капустяної мухи застосовують як хімічні, так і механічні способи боротьби.  - хімічні засоби: посипання грунту біля рослин нафталіном, тютюновим пилом, вапном або золою, просоченими креоліном, застосовують зазвичай на другий день після висадки розсади, тобто перед початком яйцекладки капустяної мухи; Нафталіну під кожну рослину витрачають близько 0,5-1 м. Попередньо його змішують з 5-10 частинами піску або сухій землі. Іноді нафталін застосовують і в чистому вигляді, але при цьому стежать, щоб кристали нафталіну не потрапляли на рослини. Тютюнову (махорочну) пил, змішану навпіл з гашеним вапном або з золою, присипають товстим шаром впритул до стебла; на 1 га витрачають близько 200 кг суміші.

Застосовані шляхом посипання грунту поблизу рослин перераховані речовини відлякують мух, і вони не відкладають яйця на обробленій площі посадки. Відкладені ж яйця мухи або відроджені з них личинки при зіткненні з цими препаратами гинуть.

Посипку зазначеними речовинами повторюють 2-3 рази, через 7-8 днів. У парниках і розсадниках цими речовинами посипають рядки рослин; нафталін ж насипають у борозенки між рядками.

В останні роки отримані добрі результати від обпилювання рослин і землі біля основи стебляінсектицидамі.

У боротьбі з капустяної мухою необхідно правильно застосовувати агротехнічні прийоми.

- вводити сорти капусти, більш стійкі до ураження капустяної мухою; 

- розсаду садити на нормальну глибину, так як при занадто глибокій посадці від пошкоджень виходить більше випадів; 

- застосовувати підгортання капусти і одночасно підгодівлю добривами і поливання. Ці заходи сприяють утворенню додаткового ярусу коренів на окученной частини стебел вище місця пошкоджень личинками, що підвищує стійкість рослин до пошкоджень;

- після збирання ранньої капусти слід видалити кочеригі, так як в них можуть зберегтися в значній кількості личинки капустяної мухи;

- знищувати бур'яни.  (Байдик, 2005)