Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
капустяна моль, попелиця, клопи.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
506.37 Кб
Скачать

2.3. Літня капустяна муха

2.3.1. Систематичне положення літньої капустяної мухи

Царство – Тварини (Animalia);

Тип - Членистоногі (Arthropoda);

Підтип - Трахейнодихаючі (Tracheata);

Клас - Комахи (Insecta);

Підклас - Вищі, або Крилаті (Prerygota);

Ряд – Двокрилі (Diptera);

Родина – Квіткові мухи (Anthomyiidae)

Рід – (Delia)

Вид – Літня капустяна муха ( Delia floralis) (Бей-Биенко, 1980)

2.3.2. Поширеність літньої капустяної мухи

Літня капустяна муха поширена головним чином в нечорноземній смузі європейської частини, а також на півночі і сході азіатській частині Росії. У північних районах і східних областях азіатській частині Росії, літня капустяна муха є дуже серйозним шкідником крестоцвітних. Літня капустяна муха також шкодить на Сахаліні.

У центральних областях европейської частини Росії річна капустяна муха зустрічається не повсюдно, зазвичай її місцями проживання є торф'янисті болотні грунти, перегнійним, «староогородние» землі, але шкодить також на легких супіщаних, суглинних грунтах.

Мешкає в Європі (від півночі Скандинавії до Середньої Європи), Північно-Східному Китаї, півострові Корея, Японії та Північній Америці. У Росії зустрічається повсюдно окрім аридних територій і тундри.

2.3.3. Діагностичні ознаки літньої капустяної мухи

Муха (Рис. 3) по морфології і біології схожа з весняної капустяної мухою, але відрізняється великими розмірами (7-8 мм); жовто-сіра, крила прозорі, жовтуваті з жовтими жилками. У самців, на відміну від весняної капустяної мухи, по всій передневентральное поверхні задніх стегон є довгі щетинки.

Яйця (Рис. 5) білі, витягнуті, сігаровідние, відрізняються більш коротким поздовжнім жолобком. Вони відкладаються гроздевідним, слабо спаяними купками по 30-40 штук на кореневу шийку рослин або на грунті біля стебла. Близько однієї рослини часто зустрічаються кладки яєць декількох мух.

Личинка (Рис. 4) завбільшки до 10 мм, біла або жовтувата, без вираженої головної капсули й без ніг. На розширеному задньому кінці тіла з 14 конічних горбків найпомітніші 6 нижніх, які розміщені на однаковій відстані один від одного.

Лялечка покрита.

Пупарій розміром 6,5 – 7 мм, з шістьма горбками на задній площадці, бурого кольору.

Рис. 3. Літня капустяна муха

Рис. 4 Личинка літньої капустяної мухи

Рис. 5. Яйце літньої капустяної мухи

(Бей-Биенко, 1980)

2.3.4. Біологічні та екологічні особливості літньої капустяної мухи

Зимує лялечка в пупарії в ґрунті на глибині 10 – 30 см. Виліт мух відбувається наприкінці травня — у червні, коли ґрунт на глибині залягання шкідника прогрівається до 18 °С. Через 7 – 10 діб, після завершення додаткового живлення нектаром квіток, самки розпочинають відкладання яєць. Масове відкладання яєць часто збігається з льотом і яйцевідкладанням другого покоління весняної капустяної мухи. Самка відкладає по 20 – 40 яєць на кореневу шийку рослин або на ґрунт біля них. Через 5 – 12 діб вилуплюються личинки, які живляться корінням рослин. Личинки розвиваються 30 – 40 діб, потім залишають кормову рослину і заляльковуються в несправжньому коконі. Генерація однорічна. (Байдик, 2005)