Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Інші види рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства

33. До інших видів рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, належать:

  • вибіркові санітарні рубки;

  • суцільні санітарні рубки;

  • лісовідновні рубки в деревостанах, що втрачають захисні, водоохоронні та інші природні властивості;

  • рубки, пов'язані з реконструкцією малоцінних молодняків і похідних деревостанів;

  • прокладання квартальних просік і створення протипожежних розривів, догляд за підростом, догляд за підліском, догляд за узліссям тощо.

  1. Санітарні рубки спрямовуються на оздоровлення лісів, запобігання захворюванню і пошкодженню насаджень і здійснюються в порядку, встановленому Санітарними правилами в лісах України.

  2. Лісовідновні рубки в деревостанах, що втрачають захисні, водоохоронні та інші корисні властивості, проводяться з метою поновлення властивостей, створення умов для вирощування стійких, високопродуктивних деревостанів.

  3. Лісовідновні рубки призначаються:

  • у середньовікових та пристигаючих насадженнях з повнотою до 0,4, якщо іншими лісівничими заходами не можна досягти поновлення їх захисних, водоохоронних та інших корисних властивостей;

  • у стиглих і перестійних насадженнях при зниженні повноти до 0,5.

Під час визначення повноти таких насаджень не враховуються дерева, що підлягають санітарній рубці.

37. У разі проведення лісовідновних рубок залежно від конкретних умов застосовують такі способи розробки лісосік і технології, які забезпечують створення найбільш сприятливих умов для відновлення лісу і виключають можливість негативного впливу на навколишнє середовище.

Рішення про призначення насадження для лісовідновної рубки та застосування відповідних способів і технологій розробки лісосік приймається на підставі спеціального обстеження цього насадження комісією, до складу якої входять спеціалісти лісогосподарського підприємства (постійний лісокористувач), лісовпорядної та лісопатологічної служб, органів Мінекобезпеки.

38. Рубки, пов'язані з реконструкцією малоцінних молодняків та похідних деревостанів (далі – реконструктивні рубки), проводяться з метою забезпечення належного використання лісорослинних умов, підвищення продуктивності, стійкості і довговічності, посилення захисних властивостей насаджень.

До реконструктивних рубок призначають:

  • чагарникові зарості з недостатнім відновленням головних порід;

  • сильно зріджені, з куртинним розміщенням дерев молодняків природного та штучного походження;

  • насадження із сильно пригніченими головними породами;

  • низькоповнотні (0,3–0,4) насадження;

  • деревостани, які за своїм складом не відповідають певним лісорослинним умовам і є малоцінними з господарського погляду.

  1. Реконструктивні рубки проводяться способами, які забезпечують проведення робіт з відновлення лісу відповідно до Технічних вказівок щодо виправлення і заміни реконструкції малоцінних насаджень у лісах України.

  2. Рубки, пов'язані з прокладанням квартальних просік, полягають у звільненні від лісової рослинності смуг, ширина яких визначається при лісовпорядкуванні.

  3. Рубки, пов'язані зі створенням протипожежних розривів, полягають у вирубуванні смуг лісової рослинності відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в лісах України.

  4. Догляд за підростом проводиться шляхом зрідження його перегущених куртин за 10–20 років до призначення головної рубки з метою створення різновікових деревостанів відповідно до цілей лісовирощування.

Після проведення головної рубки на ділянках, де є задовільні умови для природного поновлення, вибирають пошкоджені і сильно перерослі екземпляри підросту, а також зріджують загущені куртини. Надалі тут проводяться відповідні рубки догляду.

43. Під час догляду за підліском ураховується його важливе значення для захисту ґрунтів від ерозії, підвищення їх родючості, а також для збереження і розведення мисливської фауни.

Догляд за підліском проводиться з метою його омолодження, посилення кущення, поліпшення плодоношення. Ознакою для призначення підліска до рубки є поява суховерхості окремих кущів. Рубки проводяться восени або ранньою весною, а для запобігання появі порослі – в літній період.

  1. Із метою запобігання розвитку ерозійних процесів на стрімких схилах під час догляду за підліском кущі слід вирубувати у два прийоми смугами завширшки 15–20 м упоперек схилу. Залишені ряди або куліси кущів вирубуються через два-три роки. Смугова вирубка кущів доцільна також в місцях, заселених корисною фауною. У лісоплодових насадженнях мисливських господарств зрубують тільки частину найбільш старих кущів, суцільні вирубки не застосовуються.

  2. Догляд за узліссям полягає у формуванні на межі з нелісовими площами змішаних деревостанів з густим підліском за наявності вітростійких дерев, зокрема дуба, клена, липи, граба, груші з могутніми низько звисаючими кронами. Під час рубок допускається зрідження молодняків до зімкнутості 0,4–0,5.

  3. Крім зазначених у цьому розділі видів рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, для підвищення якості вирощуваних насаджень, поліпшення їх санітарного стану у дерев хвойних і листяних порід допускається обрізування сучків і частини живих нижніх гілок. Видалення гілок і сучків у дуба, ясена, бука, сосни, модрини слід розпочинати з 8–10-річного віку, а у дерев швидкоростучих порід (горіх, бархат амурський. тополя) – з трьох-п’яти років при висоті дерев близько 2–3 м. На одному гектарі насаджень у 600–800 кращих, рівномірно розташованих верхнього ярусу видаляють спочатку мертві сучки і частину нижніх гілок (мутовок) з ознаками всихання, а потім здорові гілки, розміщені у нижній частині стовбура, видаляють розвилку стовбурів, обрізують пасинки.

З протипожежною метою у хвойних насадженнях, прилеглих до залізниць і шосейних доріг у смузі завширшки 25–50 м, сучки обрізують у всіх дерев.Обрізування повторють через чотири-шість років і доводять до висоти 7–8 м.Гілки і сучки зрізують паралельно боковій поверхні стовбура, не допускаючи пошкодження кори, розмочалювання деревини, зазубрин і задирок. Для уникнення пошкоджень кори навколо зрізу під час обрізування залишають напливи біля основи сучків заввишки близько 2 мм.

  1. Видалення живих гілок на деревах більшості порід проводять ранньою весною, до початку сокоруху. На березі, кленах, тополі, бархаті амурському гілки обрізують після появи листя на деревах. Забороняється видалення гілок у кінці літа і на початку осені під час масового розсіювання спор грибів. Щоб запобігти заселенню свіжих зрізів склівкою, обрізування гілок тополі слід проводити пізно восени.

  2. Порядок проведення інших рубок, пов'язаних з веденням лісового господарства, не передбачених Правилами, визначається державними органами лісового господарства областей, Республіки Крим, міст Києва та Севастополя.