Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1.6. Визначення типологічного потенціалу в межах установленої господарської групи

Визначення потенціалу типів лісу починають із заповнення табл. 1.6.1, де наводять дані про насадження усіх типів, які визначені в межах домінуючої групи за отриманим варіантом.

1.6.1. Таксаційна характеристика лісових ділянок групи типів лісу________ _____________________ лісництва ___________________________ лісгоспу

Заповнюючи табл. 1.6.1 необхідно звернути увагу на правильність визначення та написання назв типів лісу.

Виконання завдання з курсової роботи з застосуванням ПК.

  1. Згідно індивідуального завдання відкриваємо файл лісгоспу в програмі «Exel 2007»/

  2. Використовуючи закладку «Данные» включаємо фільтр, для цього необхідно встановити курсор на першу ячейку першої колонки (А1) та натиснути кнопку «Фильтр»

  3. Вибираємо необхідне лісництво, для цього в фільтрі знімаємо позначки з тих лісництв які не входять до завдання.

  4. В колонці «Ярус» необхідно залишити лише 1 ярус.

  5. В колонці «№ породи» залишаємо лише 1 породу (пункти 4-5 проводяться аналогічно пункту 3)

  6. Для колонки «Площадь» встановлюємо загальну суму площ. Для цього необхідно перенести курсор на чисту ячейку у відповідній колонці, встановивши курсор в закладці «Формулы» натиснути двічі кнопку «Автосумма». Отримана величина є площею всього лісництва.

  7. В колонці «ТЛУ» вибираємо едатоп та визначаємо його площу. Таким чином визначаємо площу кожного з представлених едатопів.

  8. В колонці «Тип лісу» вибираємо необхідний тип лісу та визначаємо його площу. Аналогічно визначаємо площу інших представлених типів лісу.

  9. Визначивши домінуючий (переважаючий) тип лісу

  10. Після проведених операцій залишаються ті квартали, які відносяться до конкретного едатопу та типу лісу.

  11. Знімаємо позначки з фільтрів «Ярус» та «№ породы», отримуємо повну таксаційну характеристику необхідних кварталів.

  12. Створюємо новий документ – робоча назва «Завдання», на перший робочий листок переноситься база даних степових умов, на другий - лісостепові, третій - Полісся. В подальшому робота проводитиметься лише з даним файлом.

Розподіл насаджень за віковими групами

На основі даних табл. 1.6.1 за тією ж формою складають табл. 1.6.2, в якій наводять розподіл насаджень за десятирічними групами віку. Слід пам’ятати, що ця таблиця виконується для кожного типу лісу, які присутні в кожній господарчій групі варіанта.

1.6.2. Розподіл насаджень за класами віку в межах типу лісу ___ _________________ лісництва

Для проведення поділу деревостанів за класами віку необхідно, встановити фільтр на графи «№ породы» та «Ярус» - залишається 1 ярус та головна порода.Встановивши курсор в графу «Возраст» проводимо сортировку з меншого до більшого (А - Я). Для цього необхідно натиснути відповідну кнопку в закладці «Данные». Кожний клас віку обмежується трьома чистими ячейками. Для цього натискаємо на числове значення ячейки, натискаємо праву кнопку миші та вибираємо пункт вставити. Необхідно встановити загальну площу кожного класу віку деревостану (данні заносяться у першу вільну строчку у відповідному стовпчику. Аналогічно проводимо поділ деревостанів за віковими групами в інших лісництвах. Таблиці зберігаються окремо, файл називають 1-6-2.

В кожному класі віку вибирається одне краще насадження, яке буде відігравати роль еталону. За типологічний еталон приймається корінний деревостан високої повноти (0,8) і максимальної продуктивності в межах насаджень певного класу віку. Показники еталонних ділянок (див. табл. 1.6.2) виділяють червоним кольором.

За отриманими даними встановлюють середні таксаційні показники за віковими групами. Обчислюються показники – вік, діаметр, висота, повнота, бонітет, запас на 1 га, площа.

Для цього після граф «Возраст», «Диаметр», «Высота», «Полнота», «Бонитет», «Запас на 1 га» - вставляемо чисті колонки з назвами відповідно «Розрахунковий вік», «Розрахунковий діаметр» і тд. Встановлюючи курсор в першу чисту ячейку в колонці «Розрахунковий діаметр» натискаємо = потім переміщуєш курсор у відповідну ячейку графи «Диаметр», ставимо знак * (помножити), переводимо курсор у відповідну ячейку колонки «Площадь». Проводимо аналогічні операції з всіма розрахунковими показниками. Встановлюємо суму для розрахункових показників. Проводимо безпосередньо розрахунок відповідного таксаційного показника, для цього необхідно поділити суму показників помножених на площу на загальну площу відповідного класу віку. Для цього встановлюємо курсор наприклад, у графу «Розрахунковий діаметр» нижче сумми, натискаємо = (дорівнює), вказуємо ячейку з сумою показників множених на площу, ставимо позначку / (ділити) та вказуємо ячейку суми площ класу віку. Розрахунок проводимо для всіх трьох лісництв.

Отриманні данні заносяться у таблицю:

1.6.3. Зведена відомість середніх таксаційних показників досліджуваних деревостанів

Лісництво

Клас віку

Вік,

р

Діаметр, см

Висота, м

Повнота

Запас на га, м3

Площа,

га

Бонітет

Тип лісу

В таблицю 1.6.4 заносяться данні щодо таксаційних показників місцевих еталоних насаджень, середніх таксаційних показників деревостанів та відповідних показників еталонних насаджень за Туркевичем.