Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1.2.2. Характеристика грунтів районів дослідження.

Опис грунтів проводять на основі атласу грунтів України або іншої довідникової літератури.

1.2.3. Опис гідрологічних умов регіонів дослідження.

У відповідному підрозділі представити перелік водотоків досліджуваних лісгоспів з зазначенням їх назви та підпорядкованості один одному в межах певних річкових систем. Підрозділ виконується на підставі географічних та фізичних карт або атласів.

1.3. Типологічний аналіз лісів

Типологічний аналіз передбачає кількісне та якісне визначення одиниць лісотипологічного районування, вивчення закономірностей формування типологічної структури лісів. На завершення формулюються пропозиції щодо систем лісогосподарських заходів, які доцільно проводити з метою покращання стану лісів і підвищення їх продуктивності.

Установлення таксонів лісотипологічного районування.Глибина типологічного аналізу лісів залежить від ступеня їх вивчення та рівня лісового господарства в регіоні.

На першому етапі, використовуючи матеріали підрозділу 1.2.1., проводять розрахунок показників клімату, а саме Т, W, А, та визначають таксони лісотипологічного районування:

Т – сума позитивних місячних температур;

А – показник континентальності, за який приймається різниця між температурою найтеплішого і найхолоднішого місяців;

W – показник вологості клімату, який обчислюється для холодних і помірних кліматів за формулою Д.В. Воробйова:

(де R – сума опадів за теплий період, мм).

Застосування цих показників дозволяє визначати макрокліматичну обстановку при формуванні зонального типу лісу. За допомогою Т і W для ізотипічних умов визначаються ступені тепла і ступені вологості клімату, які відповідають групам трофності та вологості місцезростань.

Приклад визначення кліматичних особливостей конкретного району за показниками Т, W, А наведено в дод. 2.

При встановленні таксонів лісокліматичного районування слід використовувати „Методику лесотипологических исследований” Д.В. Воробйова (1967), та навчальний посібник Б.Ф. Остапенка, В.П. Ткача „Лісова типологія” (2002). Одержані результати заносять у табл. 2

Таблиця 2

Визначення таксонів лісотипологічного районування

№ п/п

Лісгосп

Лісництво

Т0

R, мм

W

А0

Лісотипологічні

область

район

1

2

3

4

5

6

7

8

9

Для регіону розташування лісництва встановлють лісотипологічну область, район та сектор. При цьому використовують також допоміжні дані, що наведені в додатках 3, 4, 5, 6.

1.4. Визначення макрокомплексів місцезростань і комплексів типів лісу

За даними розподілу вкритої лісовою рослинністю площ за типами лісу (за матеріалами лісовпорядкування отриманих у вигляді завдання) одержують фігуру типологічного макрокомплексу і порівнюють її з фігурою визначеної лісотипологічної області (дод. 8).

На схемі зображають зональний та господарсько цінний тип лісу, дають їх характеристику та вказують особливості поширення. Приклад побудови фігури макрокомплексу місцезростань і комплексів типів лісу наведено в дод. 9. При побудові екограм її зональних кліматів і комплексу місцезростань слід користуватися «Методикой лесотипологических исследований» (1967). На завершення роботи необхідно виконати порівняльний аналіз формування типологічного макрокомплексу різних лісотипологічних областей.