Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

1.7.1. Площа похідних деревостанів.

Площа похідних деревостанів

Лісництво

Тип лісу

Назва деревостану

Площа, га

 

 

 

 

На підставі отриманих даних проводять аналіз фактичного стану насаджень та обґрунтовують пропозиції щодо поліпшення складу насаджень та їх продуктивності.

Висновки до розділу

Вказати різницю у основних кліматичних показниках різних лісорослинних зон України. Зробити висновки щодо вікової структури насаджень досліджуваних лісництв, ступеня використання типологічного потенціалу деревостанами в заданих типам лісу, порівняти ступінь використання типологічногопотенціалу деревостанами в різних лісо рослинних зонах України, вказати причини незадовільного стану насаджень. На підставі виконаного аналізу запропонують заходи, які направлені на відтворення корінних деревостанів, та підвищення їх продуктивності. Висновки та пропозиції супроводжують відповідними ілюстраціями ( графіками, схемами та діаграмами).

Розділ 2. Проектна частина

2.1. Проектування рубок догляду.

Рубки догляду за лісом є основним лісогосподарським заходом, спрямованим на вирощування цінних і високопродуктивних насаджень. Вони проводяться протягом усього життя лісу і відіграють важливу роль у покращанні породного складу, підвищенні продуктивності та стійкості насаджень, збільшенні розміру використання деревини, збереженні і посиленні різноманітних цінних властивостей і корисного впливу лісу на навколишнє середовище.

Проектування рубок догляду за лісом починають з виявлення ділянок, що підлягають проведенню догляду, і складання «Відомості ділянок, що підлягають рубкам догляду…» (табл. 2.1.1). Для цього з табл. 1.6.1 виписують всі ділянки, що потребують проведення рубок догляду. Питання про необхідність рубок догляду на кожній ділянці вирішують із врахуванням вимог, викладених у «Правилах рубок, пов’язаних з веденням лісового господарства» та «Настанов з рубок догляду». Відомість складають за видами догляду: освітлення, прочистки, прорідження та прохідні рубки, данні заносяться у відповідну таблицю.

Таблиця - 2.1.1. Відомість насаджень, що підлягають рубкам догляду

В таблиці 1.6.1. знімаємо позначки фільтру з усіх граф. Проводимо сортування за номерами кварталів, від меншого до більшого. Використовуючи фільтр для графи «Возраст» об’єднуємо в групу всі таксаційні виділи з віком головної породи в межах одного класу віку. Окремо розглядаючи кожний таксаційний виділ обґрунтовано призначаємо відповідну рубку догляду. Після останньої графи «Код рубки» створюємо колонку з назвою «Вид догляду» куди відповідно заноситься назва призначеної рубки догляду, «Інтенсивність рубки» - куди заносяться інтенсивність відповідних рубок догляду, «Вирубаємий запас» - який отримується шляхом множення інтенсивності рубки на запас деревної породи на виділі (в рубку призначали ті породи, які потребують вируб. В разі якщо порода не вирубається запас її залишається незмінним ). Документ зберігаємо з назвою 2-1-1.

Інтенсивність рубки догляду визначати згідно «Настанов рубок догляду», за формулою:

Інтенсивність = (1- повнота після догляду / повноту початкову)*100%.

Для кожного виду догляду в межах кожного лісництва (по одному таксаційному виділу в межах кожної рубки догляду) необхідно описати: технологію відведення насаджень у відповідні рубки, час проведення рубки (згідно регіонів), привести розрахунок інтенсивності рубки (4шт), обґрунтувати запроектований спосіб та метод рубки, технологію проведення рубки (обґрунтувати вибір виду технології), приблизний вихід очікуваних сортиментів з певних видів рубок, способи очистки порубочних решток.

На кожен вид рубок догляду скласти технологічні карти відведення та розробки лісосік (4 шт).

Таблиця згідно практичної 4 – таблиця 2