Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка по региональному лисивнмцтву.doc
Скачиваний:
94
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.11 Mб
Скачать

Про особливості призначення суцільних санітарних та лісовідновних рубок

Суцільні санітарні рубки належать до санітарно-оздоровчих заходів, їх проводять у насадженнях, пошкоджених унаслідок стихійних явищ і техногенних впливів, а також в осередках хвороб масового розмноження шкідників.

Лісовідновні рубки належать до заходів, направлених на підвищення продуктивності і поліпшення якісного складу лісів і проводяться в насадженнях, у т.ч. санітарно благополучних, що втратили захисні, водоохоронні та інші корисні властивості, якщо іншими лісівничими заходами, включаючи суцільні санітарні рубки, не можна досягти зазначеної мети.

Максимальні значення повнот, при яких можуть призначатися такі рубки, наведені в таблиці (без урахування дерев, що підлягають вибірковій санітарній рубці):

Види рубок залежно від повноти деревостану

Назва рубок

Середньо-вікові

Пристигаючі

Стиглі

Перестійні

Суцільні і сан. рубки

0,3

0,4

0,4

0.4

Лісовідновні рубки

0,4

0,4

0,5

0.5

Державні органи лісового господарства Автономної Республіки Крим та областей або спеціальних комісій, що попередньо обстежують насадження, можуть визначати інші граничні величини повноти.

Лісовідновні рубки проводяться в лісах всіх категорій захисту, за винятком лісів, заповідників , заповідних і рекреаційних зон національних природних і регіональних ландшафтних парків, пам'яток природи, заповідних урочищ.

Суцільні санітарні рубки проводяться в лісах усіх категорій захисту. При цьому в лісах заповідників, заповідних і рекреаційних зон національних природних і регіональних ландшафтних (парків, пам'яток природи, заповідних урочищ) вони можуть проводитися лише у виняткових випадках на підставі, наукового обґрунтування і погодження з Міністерством охорони навколишнього середовища та ядерної безпеки України.

Додаток 23

Санітарні правила в лісах україни

1. Санітарні правила в лісах – це сукупність норм здійснення санітарно–оздоровчих заходів та санітарних вимог, які встановлюються з метою охорони та захисту лісів при веденні лісового господарства, використанні лісових ресурсів та здійснення робіт, не пов'язаних з веденням лісового господарства, підприємствами, установами, організаціями та громадянами.

Санітарно–оздоровчі заходи

  1. Санітарно-оздоровчі заходи є частиною комплексу профілактичних заходів, які проводяться лісокористувачами з метою збереження стійкості насаджень, запобігання розвиткові патологічних процесів у лісі, зменшення шкоди, що завдається шкідниками, хворобами, стихійними природними явищами і техногенними впливами.

  2. Види, обсяги, терміни, місце та особливості проведення санітарно– оздоровчих заходів визначаються спеціалістами лісовпорядкувальних і лісопатологічних партій, спеціалізованих лісозахисних підприємств і станцій, державних органів лісового господарства, а також постійними лісокористувачами на підставі оцінки санітарного стану лісових насаджень.

До санітарно-оздоровчих заходів належать:

  • вибіркові санітарні рубки;

  • суцільні санітарні рубки;

  • ліквідація захаращеності;

  • запобігання виникненню та поширенню осередків шкідників і хвороб лісу;

  • захист заготовленої деревини від шкідників і хвороб.

5. Санітарно-оздоровчі заходи проводяться на основі відповідних планів незалежно від віку лісонасаджень у лісах усіх груп І категорії захисту.Санітарно-оздоровчі заходи в лісах зони радіаційного забруднення плануються і проводяться на підставі спеціальних інструкцій та рекомендацій Мінлісгоспу.

Плани проведення санітарно-оздоровчих заходів складаються щорічно постійними лісокористувачами за участю спеціалістів лісозахисту на основі матеріалів лісовпорядкування, санітарних та лісопатологічних обстежень, з урахуванням специфіки, ступеня і періоду пошкодження насаджень, біології та збудників інфекційних деревних порід, шкідників хвороб (дод. 1).

Плани санітарно-оздоровчих заходів затверджуються державними органами лісового господарства Автономної Республіки Крим та областей (на територіях природно–заповідного фонду погоджуються з органами Мінекобезпеки).

6. Насадження під санітарні рубки відводяться в рік здійснення рубок не пізніше ніж за три місяці (в період з квітня до жовтня включно – не пізніше жовтня) до початку їх проведення:

а) у насадженнях, пошкоджених пожежею – не пізніше ніж через місяць після завершення її гасіння;

б) у листяних насадженнях – за наявності листя на деревах, крім ділянок лісу, пошкоджених унаслідок стихійних природних явищ і техногенних впливів;

в) у насадженнях, пошкоджених кореневою губкою – з розрахунку проведення рубки тільки в морозний період (листопад–березень).

7. Санітарно-оздоровчі заходи проводяться позачергово в насадженнях, пошкоджених унаслідок стихійних явищ і техногенних впливів, а також в осередках хвороб і масового розмноження шкідників.

8. Відбір дерев для санітарних рубок проводиться під наглядом лісничого або його помічника.

9. Здійснення санітарно-оздоровчих заходів передбачає:

  • застосування найефективніших методів і технологій;

  • запобігання їх негативному впливу на стан навколишнього середовища;

  • максимально стислі терміни проведення з урахуванням стану насаджень, особливостей розвитку шкідників і наслідків стихійних природних явищ і техногенних впливів.