Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Архіватори. Програми архівації файлів.

WinRar – це 32-бітна Windows-версія архіватора RAR –потужного засобу , який дозволяє створювати та контролювати архіви. Існує декілька різних версій RAR для різних операційних систем : Windows, Linux, FreeBSD, DOS,OS/2, MacOS X .

RAR для Windows випускається у двох варіантах:

версія з графічним інтерфейсом користувача –WinRar.exe;

консольна версія командного рядка Rar.exe.

Можливості WinRar :

повна підтримка архівів RAR та ZIP;

складний , оригінальний алгоритм стиснення ;

спеціальні алгоритми, оптимізовані для стиснення тексту , аудіо, графіки, 32- та 64-бітових виконуваних файлів Intel;

оболонка , що включає технологію перетягнути – та – опустити , і майстер;

інтерфейс командного рядка;

управління архівами інших форматів; (CAB,ARJ,LZH,TAR,GZ,ACE,UUE,BZ2,JAR,ISO);

неперервне архівування , яке може збільшити ступінь компресії на 10%-50% порівняно зі звичайними методами ,особливо у випадках архівування великої кількості

невеликих файлів,які мають подібний вміст;

багатотомні архіви;

створення архівів, що самі розпаковуються, так само багатотомних, з використанням стандартних або додаткових SFX-модулів;

відновлення фізично пошкоджених архівів;

відновлювальні томи, що дозволяють реконструювати частини багатотомного архіву, яких бракує;

підтримка кодування Unicode в іменах файлів;

інші сервісні функції , наприклад, шифрування, коментар до архіву, провадження протоколу помилок та ін.

Кількість файлів , які можна додати до архіву, залежить від обсягу доступної пам’яті та довжини імен файлів. Щоб додати один файл до RAR-архіву, необхідно приблизно 128 байтів пам’яті. Наприклад, для архівування 1 мільйона файлів рекомендується мати 128 Мб пам’яті. WinRar був опротестований в роботі з більш ніж 1 мільйоном файлів.

Розмір RAR-архіву обмежений 8 Гб.

РозмірZIP-архіву обмежений 2 Гб.

Загалом формат RAR-архіву набагато краще оптимізований для складних завдань , пов’язаних з великою кількістю файлів та гігабайтними дисковими просторами.

Крім WinRar , до комплекту постачання входить файл RAR.exe. Це також 32-розрядна версія RAR для Windows , але вона підтримує лише інтерфейс командного рядка і працює в текстовому режимі . Консольну версію RAR зручно використовувати для виклику з пакетних файлів (.bat і .cmd), для запуску з командного рядка.

Архівування файлів за допомогою оболонки WinRAR.

Насамперед необхідно запустити цю програму. При запуску вона показує у своєму вікні список файлів і каталогів в поточному каталозі . Потрібно перейти до каталогу , в якому знаходяться файли призначені для архівування. Для зміни поточного диску можна використовувати комбінацію клавіш Ctri+D, список дисків під панеллю інструментів або клацнути по маленькому значку диска в нижньому лівому куті вікна. Для переходу до головного каталогу використовується клавіша BackSpace, Ctrl+PgUp,маленьку кнопку „Наверх” під панеллю інструментів або двічі клацнути по папці „...” у списку файлів. Для переходу до іншого каталогу натиснути Enter, Ctrl+PgDn чи двічі клацнути по цьому каталозі.

Після входу до каталогу з потрібними файлами необхідно виділити файли та папки, які будуть заархівовані. Це можна зробити курсором або лівою кнопкою миші при натиснутій клавіші Shift. Виділяти файли у вікні WinRAR можна також клавішами Space чи Ins. Клавіши+ і – на цифровій клавіатурі дозволяють позначати і знімати виділення з групи файлів за допомогою шаблонів.

Виділивши один чи кілька файлів ,натисніть кнопку „Додати” наверху вікна,натиснути Al +A чи вибрати команду „Додати файли до архіву” з меню Команди. У діалоговому вікні ,що з’явилося, ввести імя архіву чи просто підтвердити ім’я, запропоноване за замовчуванням . Тут же можна вибрати формат нового архіву (RAR чи ZIP), метод стиснення ,розмір тому та інші параметри архівування . Більш докладно цей діалог описаний у розділі ім’я архіву та параметри. Натиснути кнопку „ОК” для створення архіву.

Під час архівування відображається вікно зі статистикою. Якщо треба перервати процес архівування ,натиснути кнопку „Відмінити”. Вікно WinRAR можна мінімізувати в системний лоток на панелі задач: для цього натисніть кнопку „Фоновий”. Після закінчення архівування вікно статистики зникне ,а створений архів стане поточним позначеним файлом.

Типи архівів:

RAR проти ZIP

Підтримка архівів інших форматів

Безперервні архіви

Архіви,що самі розпаковуються (SFX)

Архіви з декількох частин (багатотомні)

Відновлювальні томи

Шифрування

Коментар до архіву

Захист архівів від пошкоджень

Блокування архівів

Вибір оптимальних параметрів архівування

WinRAR може створювати архіви двох різних форматів : RAR і ZIP.Переваги кожного з них описані нижче.

ZIP-архіви

Основна перевага формату ZIP - його популярність . Наприклад , більшість архівів в Інтернеті мають формат ZIP. Якщо потрібно надіслати комусь архів, але невідомо , чи в адресата є програма WinRAR для розпакування архіву , доцільно використовувати формат ZIP. Проте у цьому випадку ви можете відправити й архів ,який сам розпаковується. Такі архіви трохи більші за звичайні ,але для їхнього розпакування не потрібні додаткові програми. Інша перевага ZIP- швидкість. Архіви ZIP зазвичай створюються швидше від архівів RAR.

RAR-архіви

Формат RAR у

більшості випадків забезпечує істотно краще стиснення,особливо в режимі створення неперервних архівів. Інша важлива можливість – підтримка багатотомних архівів. Вони набагато зручніші та простіші у використанні , так звані „розділені по дисках”(„span disks” )архіви ZIP.

Крім того у форматі RAR є декілька важливих функцій, відсутніх у ZIP,наприклад, додавання інформації для відновлення, що дозволяє відновити фізично пошкоджений файл, та блокування важливих архівів для запобігання їх випадкової модифікації.

Томи(архіви з декількох томів)

Томи – це фрагменти архіву ,що складається з декількох частин. Томи підтримуються лише у форматі RAR. Як правило ,томи використовуються для збереження великого архіву на декількох дискетах або інших змінних носіях .

Томи можуть бути неперервними й такими ,що самі розпаковуються.

Неможливо змінити (додати, видалити ,оновити файли) створений багатотомний архів. Для розпакування томів необхідно починати видобування з першого тому (з розширенням .rar). Якщо томи знаходяться на незмінному носії ,наприклад, на жорстокому диску, спочатку необхідно переписати всі томи до одного каталогу.

Вибір оптимальних параметрів архівування

Насамперед , при створенні нового архіву потрібно вибрати його формат.

Потім необхідно вибрати метод архівування .В обох форматах підтримуються шість методів архівування. ”Без стиснення”, ”Найшвидший”, ”Швидкий”, „Нормальний”,”Хороший”,”Найкращий”. „Найкращий” метод забезпечує найбільш високий ступінь стиснення , але з найменшою швидкістю. Навпаки,”Найшвидший” стискає погано ,але дуже швидко . При використанні методу „Без стиснення” файли просто поміщаються до архіву у своєму первинному вигляді, не стиснені. Якщо архів створюється для поширення чи для тривалого збереження ,можливо ,є зміст пожертвувати часом і вибрати метод „Найкращий”,щоб одержати найкраще стиснення .У випадку створення щоденно і резервної копії даних ,як правило ,краще використовувати метод „Нормальний”.

Якщо необхідно отримати максимальний ступінь стиснення ,слід використовувати неперервне архівування . Якщо ж потрібна максимальна швидкість оновлення архівів чи потрібно видобувати з них окремі файли ,а також у тому випадку, якщо є необхідність зменшити втрати даних у

випадку пошкодження архіву , неперервне архівування використовувати не слід.

У деяких випадках подальше на лаштування параметрів стиснення RAR може бути виконане у діалозі Додаткові параметри стиснення ,який можна відкрити за допомогою кнопки „Стиснення...” на закладці ”Додаткові” діалогу ім’я архіву та параметри . Проте зазвичай це не обов’язково.

Ось ,в основному , всі параметри, що впливають на ступінь та швидкість стиснення . Насправді їх необов’язково встановлювати перед кожним архівуванням ,можна просто один раз вказати свої параметри. що найчастіше використовуються ,в про файлі архівування за замовчуванням, що задається в діалозі Параметри стиснення, а потім лише змінювати окремі значення в діалозі Імя архіву та параметри або використовуючи ключі командного рядка, WinRAR запускається з командного рядка.

Мастер:Параметри архівування

Тут можна задати додаткові параметри архівування.

Якщо швидкість архівування є важливішою за ступінь стиснення ,зазначте „Швидше ,але менший ступінь стиснення”.

Якщо після вдалого архівування файли повинні бути видалені , зазначте „Видалити файли після архівування”.

Якщо є потреба створити архів,що сам розпаковується ,активуйте параметр „Створити архів ,що сам розпаковується(.exe).

Також при створенні нового архіву ,його можна розбити на декілька окремих частин (так звані томи). Часом зручніше мати декілька малих файлів, ніж один великий. Якщо ви бажаєте це зробити , введіть розмір однієї частини у байтах у полі внизу діалогу.

При оновленні архіву ,що існує,відсутні можливість створення SFX-архіву та розбиття на томи. Вони доступні лише при новому архіві.

При чому всі на лаштування цього діалогу можуть змінюватися ,і завжди можна прийняти їх параметри за замовчуванням.

Коли все зроблено ,натисніть кнопку „ Finish” внизу діалогу для початку операції архівування.