Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Глобальна мережа.

Мережу Internet (Інтернет) можна описати як величезну цифрову магістраль і систему, що зв'язує мільйони комп'ютерів, підключених до тисяч мереж по усім світі. Застосовуваний у ній протокол TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internetwork Protocol - протокол керування передачею / між мережевий протокол) розроблений з обліком того, щоб комп'ютери усіх видів могли спільно використовувати мережні засоби і безпосередньо взаємодіяти один з одним як одна ефективно інтегрована комп'ютерна мережа. Ця глобальна "мережа мереж" охоплює тисячі університетських, урядових і корпоративних мережних систем, зв'язаних високошвидкісними приватними і загальнодоступними мережами, а також містить у собі такі популярні он лайн служби як America Online, CompuServe і Prodigy. Internet це загальнодоступна мережа, відкрита для будь-якого користувача, що має модем або інстальоване програмне забезпечення для роботи з протоколу TCP/IP. Допуск у Internet через постійне мережне з'єднання або лінію, що комутирується, надається провайдером послуг Internet (Internet Service Provider -і ISP). В даний час цілодобовий доступ до Internet мають 40 мільйонів користувачів у 96 країнах світу. Оскільки усе більше людей звертаються до неї для комунікацій один з одним і одержання інформації, компанії відкривають безліч нових можливостей для свого бізнесу.

Internet дозволяє легко взаємодіяти один з одним усіляким видам комп'ютерних систем. Яким же чином це відбувається? Завдяки стандартам. У Internet застосовуються стандартизовані методи передачі даних, Найбільш фундаментальним стандартом, застосовуваним у Internet, є її набір мережних протоколів TCP/IP. Оскільки всі комп'ютери взаємодіють з Internet через TCP/IP, немає необхідності в складному і дорогому перетворенні протоколів, що значно спрощує операції в Internet.

Крім того, TCP/IP дозволяє привласнити кожному комп'ютерові унікальна адреса Internet. Така адреса називається IP-адресою або адресою TCP/IP і виконує ту ж роль, що і звичайний телефонний номер, тобто дозволяє встановити зв'язок між двома пунктами мережі. Domain Name System (DNS) розширює дану можливість і забезпечує перетворення адрес TCP/IP в унікальні імена.

Протокол TCP/IP не залежить від конкретної операційної системи і, таким чином, реалізується для всіх типів комп'ютерів -- від ПК до мэйнфреймов.

Система імен доменів (Domain Name System, DNS) -- це ієрархічний розподілений метод організації простору імен у Internet. Важливою перевагою DNS є те, що такий спосіб виключає залежність від централізовано підтримуваного файлу, що відображає імена хост - вузлів у їхні адреси.

На цих базових стандартах ґрунтуються інші стандарти, такі як протокол електронної пошти SMTP (Simple Mail Transfer Protocol). SMTP дає можливість підключеним до Internet користувачів і хост - вузлам обмінюватися електронною поштою. Завдяки цьому й іншому стандартам можна передавати електронну пошту з одного місця в інше, причому не тільки повідомлення, але і програми, графіку, звук, відео й інші типи даних.

У майбутньому користувачі Internet одержать у своє розпорядження безліч довгоочікуваних нових можливостей: повноцінне високоякісне відео, віртуальну реальність, відеоконференції, більш швидку передачу даних, більш могутні засоби для підготовки публікацій у Web, удосконалені функції пошуку, поліпшену захист і ще більш розвиті браузери. Крім того, користувачі ПК, оснащені невеликими мікрофонами і відеокамерами, будуть бачити один одного на екрані і чути живу мову, що стане гігантським кроком вперед у порівнянні із сьогоднішньою електронною поштою. Магістральна мережа багато адресного розсилання Multicast Backbone (Mbone) уже дозволяє транслювати в Internet живе зображення. За допомогою технології CU-SeeMe можна організувати інтерактивні відео конференції. В одному з вікон на екрані комп'ютера виводиться документ, а в іншому, наприклад, зображення особи користувача.

Для реалізації таких засобів і можливостей будуть застосовуватися нові технології і протоколи, деякі з яких з'являються вже сьогодні.

Протокол передачі даних віртуальної реальності VRTP (Virtual Reality Transfer Protocol) зробить можливими покупки в Web, подорожі, технічну підтримку, інтерактивні ігри і дозволить створити ще немислимі сьогодні додатка.

Захищений протокол передачі гіпертексту SHTTP (Secure Hypertext Transfer Protocol) і поліпшений варіант протоколу HTTP (HTTP+), збільшать швидкість передачі даних у Web і забезпечать посилений захист. На зміну існуючим механізмам пошуку прийдуть інтелектуальні програмні агенти і "пошукові роботи", що значно спростить пошук інформації в системі Web. Крім того, для надання послуг Internet буде застосовуватися безліч нових технологій, включаючи кабельне телебачення, мікрохвильовий, супутникову і радіозв'язок.