Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Локальна мережа.

Локальна мережа являє собою комунікаційну систему, що дозволяє спільно використовувати ресурси комп'ютерів, підключених до мережі, таких як принтери, плоттери, диски, модеми, приводи CD-ROM і інші периферійні пристрої. Локальна мережа звичайно обмежена територіально одним або декількома близько розташованими будинками. Кожен комп'ютер у складі мережі повинний мати наступні компоненти:

мережний адаптер;

кабель;

мережна операційна система (мережні програми).

Мережні адаптери:

Мережні адаптери і кабелі є апаратною основою організації комп'ютерних мереж, їхня нормальна робота життєво важлива для мережі. З кабелями й адаптерами зв'язано звичайно 80% неполадок у мережі.

У кожнім комп'ютері повинний бути встановлений мережний адаптер, що забезпечує підключення до обраного типу кабелю.

Функцією мережного адаптера є передача і прийом мережних сигналів з кабелю. Адаптер сприймає команди і дані від мережної операційної системи (ОС), перетворить цю інформацію в один зі стандартних форматів і передає неї в мережу через підключений до адаптера кабель.

Конфігурація адаптера

Кожен адаптер, встановлюваний у комп'ютер, повинний нормально працювати з іншою частиною ПК. Потрібно завжди звертати увагу на два найважливіших параметри кожного пристрою, встановлюваного в комп'ютер.

I/Obase

Базова адреса введення-висновку є "каналом", по якому адаптер взаємодіє з іншими компонентами комп'ютера. Кожен пристрій повинний використовувати унікальний діапазон адрес уведення-висновку.

IRQ

Номер лінії запиту переривання. Запит переривання є сигналом, переданим пристроєм для того, щоб привернути увагу процесора (перервати його

поточну діяльність). Такий сигнал звичайно подається з появою нових даних або завершенні тієї або іншої операції. Кожен пристрій повинний використовувати унікальне значення IRQ.

Мережені кабелі:

Кабель забезпечує канал зв'язку комп'ютера з іншими машинами мережі. При установці кабелів потрібно точно додержуватися специфікацій. Зневага цим правилом може принести дуже багато неприємностей. Відзначимо різницю між кабелем і кабельним сегментом говорячи про кабель, будемо завжди мати на увазі відрізок проводу, що з'єднує два вузли мережі; сегментом же будемо називати весь комплект кабелів від одного кінця мережі до іншого (між термінаторами). Термінатори являють собою резистори, установлювані на обох кінцях сегмента для узгодження хвильового опору кабелю. Сигнал, що дійшов до кінця сегмента, поглинається термінатором - це дозволяє позбутися від паразитних відбитих сигналів у мережі. Якщо термінатори не встановлювати, відбитий від кінця кабелю сигнал знову попадає в кабель - цей відбитий сигнал буде в даному випадку перешкодою і може породити безліч проблем аж до повної непрацездатності мережі.

Кабель на основі скручених пар (кручені пари, TP).

Кабель містить двох або більш пар проводів, скручених один з іншим по всій довжині кабелю. Скручування дозволяє підвищити помеховразливість кабелю і знизити вплив кожної пари на всі інші.

Коаксіальний кабель

Складається з центрального провідника (суцільним або багатожильного), покритого шаром полімерного ізолятора, поверх якого розташований інший провідник (екран). Екран являє собою оплітку з мідного проводу навколо ізолятора або обгорнену навколо ізолятора фольгу. У високоякісних кабелях присутні й оплітка і фольга. Коаксіальний кабель забезпечує більш високу помеховразливість у порівнянні з кручений парою, але він дорожче. Існують різні види коаксіальних кабелів. При установці мережі варто вибирати кабель у точній відповідності зі специфікацією.

Оптичний кабель

Складається з одного або декількох кварцових волокон (іноді полімерних), покритих захисною оболонкою. Оболонка як правило складається з декількох шарів для забезпечення кращого захисту волокон.