Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Антивірусні програми.

Вірус — навряд чи не головний ворог комп'ютера. Крихітні злобливі програмки можуть відразу зіпсувати плоди вашої багатомісячної праці, знищити текстові файли й електронні таблиці, а те і взагалі зіпсувати файлову систему на твердому диску...

Поводяться комп'ютерні віруси,

як віруси живі: вони ховають свій код у тілі «здорової» програми і при кожнім її запуску активуються і починають бурхливо «розмножуватися», безконтрольно поширюючи по всьому комп'ютері.

Це — одна сторона діяльності вірусу. Не найстрашніша, до речі. Якби вірус просто розмножувався, не заважаючи роботі програм, то з ним, напевно, не коштувало б і зв'язуватися. Тим більше, що значне число існуючих вірусів належить саме до цієї, щодо нешкідливої категорії.

Але, крім розмноження, у вірусу є ще й інше «хобі» — руйнувати, капостити. Вірусу можуть бути різними — одні обмежуються тим, що виводять на екран нав'язливу картинку, що заважає вашій роботі, інші, особливо не роздумуючи, цілком знищують дані на твердому диску. На щастя, такі «жорстокі» віруси зустрічаються нечасто.

Узагалі ж століття вірусу недовге. Антивірусні програми розумніють не щодня, а щогодини. І вірус який ще вчора був невловимим, сьогодні моментально віддаляється і знешкоджується.

Сьогодні науці відомо близько 30 тисяч комп'ютерних вірусів — маленьких шкідливих програмок, що випливають у своєму житті тільки трьом заповідям — Плодитися, Ховатися і Псувати. Просто дивно, що незважаючи на таку простоту захисту, більшість користувачів ігнорує попередження програми. І заражаються...

Шляхів поширення вірусу існує безліч. Злоблива програма може бути на дискеті, що передав вам сусід, знайомий чи колега по роботі, обґрунтуватися на піратському чи компакт-диску прийти разом з повідомленням електронної пошти, що містить вкладений чи документ програму, що виконується.

Залишається один спосіб: постачити вашу ОС надійними сторожами — антивірусними програмами, що зможуть вчасно розпізнати і знешкодити Вірус.

Windows, на жаль, не має у своєму розпорядженні власні засоби антивірусного захисту, якщо не брати до уваги антивірус від McAfee. Включенный у пакет Microsoft Plus 98. Добре, що на світі існує безліч незалежних програм для вилову програмної зарази...

Найвідоміші антивіруси — уже згадувана програма VirusScan від McAiee,

комплекс Norton Antivirus від Symantec, програма Dr. Solomon чи Dr. Weber плюс ще добрий десяток назв. Усі ці програми прості і зручні в користуванні, здатні виловлювати практично всі існуючі сьогодні групи вірусів, а деякі здатні знищити по ходу справи й виловлювати навіть віруси, не включені в базу даних. Практично всі антивіруси здатні не просто перевіряти по запиті користувача диск на наявність вірусів, але і вести непомітну для користувача перевірку усіх файлів, що запускаються на комп'ютері. Нарешті, більшість антивірусних програм постачено механізмом автоматичного відновлення антивірусних баз даних через Інтернет. Та й ціна антивірусних пакетів невисока.

Традиційно користувачі зупиняють вибір лише на двох пакетах — Norton Antivirus від Symantec (http://www.symantec.ru) і Антивірус Касперского (АУР) (Лабораторія Касперского, (http://www.kaspersky.ru) . Обидві ці програми гідні всіляких похвал і в обох є достатня кількість прихильників і супротивників... Хоча, поза всяким сумнівом, є в кожної і мінуси. Norton Antivirus — програма більш «уїдлива», з-під її контролю не піде жоден запущений на комп'ютері процес. Після установки Norton Antivirus (наприклад, у складі комплекту Norton System Works) про неї можна взагалі забути — NAV сама проконтролює усе, що потрібно. Її «сторожа» захистять ваша поштова скринька, сумлінно скануючи кожний лист, умонтують захисний механізм у Microsoft Office, не забудуть про сканувати ваш комп’ютер після кожного завантаження... Усі ці процеси будуть протікати для користувача невидимо, і залучати ваша увага програма буде лише в момент виявлення нового вірусу при необхідності обновити антивірусні бази через Інтернет.

Однак при усіх своїх достоїнствах, NAV — надто громіздка програма для більшості домашніх комп'ютерів, розміри її настановного комплекту залишають бажати кращого, та й швидкість роботи не утішає. Тому користувачі вже давно зробили вибір на користь вітчизняної розробки Антивірус Касперского (AVP), створеної ЗАТ «Лабораторія Касперского». І справа отут аж ніяк не в почутті патріотизму.

У порівнянні зі своїми конкурентами «Касперский» компактний і швидкий. У його архітектурі витриманий необхідний баланс між інтелектуальністю самої програми і можливістю контролю над її діями з боку користувача. Крім того, програма «підбудована» під російську «вірусну атмосферу» і здатна дати відсіч вірусам вітчизняного виробництва. Нехай вірусна база AVP на чверть менше, ніж у її конкурента від Symantec, однак перевага досягається за рахунок старих вірусів, більшість з який або давно «зійшли зі сцени», або зовсім не з'являлися в Росії.

Антивірус Касперского складається з декількох важливих модулів:

AVP Сканер, що перевіряє ваші тверді диски на предмет зараженості злими вірусами. Можна задати повний пошук, при якому AVP буде перевіряти усі файли підряд. Для більшої надійності можна включити також режим перевірки архівіруваних файлів. Правда, така процедура займає надто багато часу. Набагато краще вибрати більш кращий режим — «Програми по форматі», при якому Kaspersky буде перевіряти не тільки програми, але і — саме головне! — документи, створені у форматі Microsoft Office. He забувайте, що боротьба з макровірусами — одна з найдужчих сторін «Антивірусу Касперского». До речі, якщо ви хочете про сканувати на наявність вірусів тільки визначений тип файлів, то можете скористатися ще одним режимом перевірки — «По масці».

Як діяти з вірусами і зараженими файлами після виявлення? AVP пропонує вам на вибір кілька варіантів: вичистити «заразу» з файлів, видалити самі заражені чи файли перемістити їх у спеціальну папку. Можна також узагалі відключити режим лікування — тоді AVP буде тільки сигналізувати вам про виявлені віруси.

Друга складова пакета — Монітор. Ця програма автоматично завантажується при запуску Windows і доступна через іконку в лівій частині Панелі Задач.

Монітор автоматично перевіряє усі файли, що запускаються на вашому комп'ютері, і документи, що відкриваються, і у випадку

вірусної атаки подає сигнал тривоги. Більш того, у більшості випадків AVP Monitor просто не дає зараженому файлу запуститися, блокуючи процес його виконання. Ця функція програми дуже корисна для тих, хто постійно має справу з безліччю нових файлів, наприклад, з активними «ходками» по Інтернет. Кожні п'ять хвилин запускати AVP для перевірки всіх скачаних файлів неможливо. У такій ситуації тільки і залишається сподіватися на недремне око AVP Monitor...

Центр Керування — що став надзвичайно модний в останній час "пулльт керування" усіма програмами комплексу AVP.