Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Засоби комунікацій, програми для спілкування в мережі.

IRC – це програма, котра дозволяє підтримувати живу розмову з клавіатури з людьми зі всього світу. Вона дуже схожа на міжнародний радіотелефон – і навіть використовує “канали”. Введіть на своєму комп’ютері що-небудь, і воно негайно відобразиться по всьому світу в кожного, хто опиниться на одному з вами каналі. Ви можете підключитися до розмови або розпочати свою власну розмову. Можливо навіть створити приватний канал для невеликої кількості людей – хоч одного або двох. А так як і з радіотелефоном, можете дати собі навіть оригінальну кличку або псевдонім.

На даний час IRC об’єднує системи 20 різних країн, від Австралії до Гонконгу та Ізраїлю. На жаль вона схожа на telnet – на вашій підсистемі вона або є, або її нема.

Для того, щоб використовувати цей сервіс, досить встановити на своєму комп’ютері будь-яку програму, що підтримує службу IRC (наприклад, Micro IRC). Завантажити останню версію програми можна за адресою Програма поширюється безкоштовно, однак, вимагає реєстрації протягом місяця з дня початку експлуатації, і користуйтеся програмою на законних підставах.

На рідкість зручну і популярну програму спілкування для глобальних комп’ютерних мереж

– PIRCH можна придбати в компанії Northwest Computer Services. PIRCH відноситься до розряду так званих IRC (Internet Relay Chat) Client програм. Від аналогічних програм відрізняється зручним і зрозумілим інтерфейсом.

ICQ – це надзвичайна і, безумовно, сама популярна програма мережевого спілкування. Ця програма дозволяє вам спілкуватися з будь-якою людиною, у даний момент працюючим у Мережі Інтернет та використовуючим програму ICQ. Ви можете обмінюватися короткими посланнями, листами, файлами, адресами, установлювати з її допомогою аудіо і відео зв’язок, грати в мережні ігри, влаштовувати конференції. До очевидних достоїнств програми ICQ варто віднести постійну її модернізацію, російська мова і, звичайно ж, її безкоштовне поширення до того ж, як найперша версія програми, так і сама остання, у вигляді інсталяційного файлу легко укладається на одну дискету.

За цей час було створено ще кілька нових версій ICQ (ICQ`99, ICQ`2000a) проте мені хотілося б звернути увагу на версії ICQ2000b.

Поява ювілейної “бети” принесло користувачам ICQ довгоочікуване відчуття стабільності. Всього п’ять місяців потрібно було команді Mirabilis для створення принципово нової, після “альфи”, версії. Тепер уже сміливо можна казати про повноцінний ICQ2000.

Втім кожен користувач вправі вирішувати для себе сакраментальне питання: чи варто гнатися за новизною чи краще зберегти вірність уже працюючої програмці?

ICQ 2000b дарує користувачу цілий ряд нових можливостей, що на перший погляд не здаються такими вже необхідними. Однак звикнувши, вам буде важко від них відмовитися.

В оболонку ICQ вбудований так званий ICQ phone, що, по суті, є зовнішньою утилітою, що поставляється компанією Net2Phone, ICQ phone дозволяє реалізувати повний спектр функцій, доступних при ІР - телефоні: з телефону на телефон, з комп’ютера на комп’ютер, з комп’ютера на телефон.

Не можна не відзначити про нову можливість ICQ2000b інтеграції в Microsoft Outlook 2000. Немає ніяких проблем з імпортом контактів з адресної книги Outlook.

Користувачам російськомовної

версії Windows’95 для спілкування через Інтернет можна використовувати програму російської компанії AMSD - Easy Talk. Дана програма існує й в англійській версії, але основна її перевага, складається саме в зрозумілості інтерфейсу для юзерів, що не володіють англійською мовою. Існують комерційна та умовно безкоштовна версії програми. Для останньої є обмеження часу розмови до 5 хвилин.

Програма аудіо спілкування Net2Phone – “нетто-фон” – одне із самих вдалих придбань Netscape за останній час. Вона прописується на вашому комп’ютері як абсолютно самодостатній модуль, але при цьому включається в набір інструментів Netscape, і Internet Explorer. Програму відрізняє зручність, легкість, швидкість, та багатофункціональність. За допомогою Net2Phone ви можете:

Переговорити з ким-небудь по телефону (якщо у вас є навушники і мікрофон);

Створити і вести власну телефонну книгу;

Відправити по електронній пошті і прослухати звукове повідомлення (Voic Email);

Відправити файл на факсовий апарат;

(Net2Fax);

Установити зв’язок між двома комп’ютерами (РС2РС).

Використання засобів Internet в управлінській діяльності.

Використання засобів Internet в управлінській діяльності досить розповсюджене явище. Так як на даний момент людство існує в інформаційному суспільстві, людина невпинно прагне досягнути найвищого результату на всіх рівнях економічного, соціального, культурного розвитку. Людство почало застосовувати найновіші досягнення науки і техніки, одне, і певне що найкраще з цих досягнень це глобальна мережа Internet, яка дає змогу спілкуватися, обмінюватися інформацією, що дуже покращило і прискорило роботу.

Наприклад, якщо працівник знаходиться десь далеко від місця роботи а в нього виникла потреба в якомусь питанні чи просто потрібно зв’язатись з своїм місцем роботи може скористатись електронною поштою, надіслати цю інформацію безпосередньо людині якій це потрібно, або на фірму чи підприємство. Таким чином можна досягти успіху.

За допомогою (World-Wide Web - WWW) всесвітньої мережі підприємства, або фірми розміщують свою адресу, яка відкриває сторінку на якій розміщені дані про певну управлінську фірму, або

підприємство, вид діяльності яким вони займаються, тобто всю інформацію яку вони хочуть про себе надати розміщується на цій сторінці.

В управлінській діяльності досить широко застосовують пошук інформації, які містять свої бібліотеки, звернувшись до яких, можна отримати відповідь на поставлений запит. Це дає змогу не виходячи з робочого місця не навантажуючи себе та інших отримати інформацію на поставлене питання.

Програми аудіо спілкування надають змогу переговорити з кимсь по телефону, відіслати факс, установити зв’язок між комп’ютерами.

Електронні конференції досить розповсюджений тип зв’язку, який дає змогу об’єднати групу людей, які мають спільні інтереси. Тому користувачі мають змогу отримати інформацію, або розмістити свою, за допомогою цього фірми або організації можуть спілкуватись один з одним, не гаючи час на приїзд до місця зустрічі.

Програма для роботи в глобальній мережі.

MS Internet Explorer 5

Випуск цієї версії Internet Explorer високе досягнення Microsoft призначило на літо 1998 року. Однак, у зв'язку із судовим розглядом, що відбувається в цей час, навколо інтегріруваності Internet Explorer у шкіру операційної системи Windows 98, публікацію 5-й версії браузера довелося призупинити. Принаймні, така офіційна версія. У масах користувачів укоренилася трохи відмінна думка, а саме, що вихід нової версії гальмувався через постійно численний недоробок. Особливою засміченістю коду відрізнялися національні версії Internet Explorer 5.

Але йшов час, і до кінця 1999 року більшість користувачів установили на свої комп'ютери 5-ю версію IE. Чому? По-перше, тому що вона була нарешті доведена до розуму. По-друге, тому що в цьому "очищеному" виді перевершувала по своїх параметрах найближчих конкурентів (5-я версія Netscape до цього часу ще не вийшов). З 5-м Explorer-ом Windows 98 заробив значно швидше, вже не приходилося вважати секунди, очікуючи відкриття меню Start. Саме собою, не дивлячись на запевняння розроблювачів, так і не були залатані всі діри в системі безпеки. Але в даному випадку проблема скоріше в бажанні видавати бажане за дійсне, чим у несумлінності. Завершуючи цей короткий вступ, скажу лише, що щиро вважаю Internet Explorer 5 кращим браузером на кінець 1999 року.

Отже, інсталяція. Насамперед, установлюйте на свій комп'ютер офіційну остаточну версію. Найкраще замовити компакт-диск із повним пакетом безпосередньо в розроблювача або в офіційного дистриб'ютора (зовсім безкоштовне задоволення). Можна скачати вагою близько 20 Mb і із сайта . Іноді браузер поставляється безпосередньо вашої компанією-провайдером. Можна скористатися і цим джерелом, якщо ви розраховуєте на довгострокове співробітництво.

Сам процес установки настільки простий і "дружественен", що покроковий опис можна опустити. Тим більше, що установка браузера найчастіше сполучається з інсталяцією операційної системи.

Поговоримо краще про нові здібності браузера від Microsoft. Них чимало:

при зустрічі з додатком, що вимагає додаткової інсталяції, IE 5 затіває з клієнтом доброзичливий діалог, роблячи неоціненну допомогу в скачуванні й установці нового модуля (будь те Macromedia Flash або, скажемо, підтримка мови іврит),

2) стовідсоткова інтеграція браузера в операційну систему дозволяє використовувати його для пошуку інформації не тільки в Інтернету, а і на жорсткому диску и по локальній мережі,

3) розвита і доведена до розуму технологія Intellisense (іменована іноді "автопілотом"), що дозволяє виводити список відвідуваних вузлів (History), запам'ятовувати параметри регулярно заповнюваних користувачем стандартних форм (наприклад, при роботі із серверами безкоштовної пошти), автоматично виправляти помилки при наборі адреси і набудовувати прокси-сервер, регулювати діяльність системи авто пошуку (Autosearch) і т.д.,

4) убудована прекрасна система мета пошуку Інтернет - ресурсів (модуль розроблений компанією ),

5) додано можливість модернізації інтерфейсу програми,

6) з'явилася здатність до "авто пошуку", - це для самих ледачих - досить в адресному рядку (Address) указати будь-як ключове слово (скажемо, "blin") і трохи нижче виникає пошуковий рядок (відповідно, "search for: "blin""), кликніть на неї, і Internet Explorer 5 спробує відшукати для вас що-небудь; для пошуку інформації використовувати цю послугу удасться навряд чи, але от довідатися, чи існує сайт www.blin.com, це вам допоможе, не набираючи всіх цих www і com,

7) додалася "радіокнопка" (View > Toolbars > Radio), зручно, хоча нітрохи не гірше

8) служба "Обране" (Favorites) обзавелася пристойною системою редагування (Organize) бібліотеки адрес,

9) нарешті-те по команді "Узяти!" (File > Save) Internet Explorer безпомилково перетягає на ваш комп'ютер усі файли і папки які знаходяться на даній гіпертекстовій сторінці; дуже зручно і важливо для тих, хто збирається згодом працювати у веб - матеріалами в оффлайн режимі (а таких абсолютна більшість),

10) перелічуючи нові достоїнства браузера від Microsoft, не можна останок не згадати той факт, що багато великі веб -вузли надають додаткові можливості саме користувачам Internet Explorer 5 (немало важливо, хоча комерційна основа цього ходу очевидна).

Список можна було б продовжити. Але, оскільки від версії до версії завжди щось міняється, має сенс установити на свій комп'ютер 5-й Explorer і погратися з нововведеннями самостійно.

Microsoft Outlook

Багато комп'ютерних користувачів роблять основну ставку на продукти компанії . Справді, навіщо морочити собі голову нескінченними пошуками чогось кращого, якщо самий великий виробник комп'ютерних програм поставляє в пакеті Windows браузер Internet Explorer, а укупі з Office - могутню поштову програму Outlook. Не можна не визнати, що продукти від затяжкі і багаті на дрібні недоробки, але, по-перше, ця "важкуватість" цілком по зубах будь-якому сучасному комп'ютерові, по-друге, команда Білла Гейтса чесно, із дня в день, займається виправленням недоліків.

Поштова програма Outlook поставляється в двох можливих конфігураціях: Outlook Express (наприклад, у комплекті з Internet Explorer 5) і Outlook (скажемо, версія 2000 входить у пакет Microsoft Office 2000). Програму можна викачати і безпосередньо з . Не шкода декількох десятків мегабайт?

Встановлюйте й одержуйте задоволення.

Ніяких проблем з установкою у вас швидше за все не виникне. Якщо колись ви використовували інші поштові програми, то Outlook запропонує вам імпортувати інформацію (адресну книгу, що входить і виходить пошту). Погоджуйтеся, якщо тільки ви, звичайно, не вирішили починати всі "з білого листа".

Єдина причина, по якій Outlook не подобається користувачам - це надзвичайна перевантаженість і заплутаність інтерфейсу. Саме з цієї причини рекомендую вам використовувати версію знайомою мовою (правда, спочатку непогано б переконатися в сумісності обраної версії з операційною системою).