Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
практика.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
165.38 Кб
Скачать

Пошук інформації.

Пошук інформації в World Wide Web.

Існує три основних засоби пошуку

в WWW:

Тематичні каталоги;

Пошукові системи;

Мета-пошукові системи.

Тематичні каталоги.

Інформація в каталогах побудована по принципу бібліографічних довідкових систем . В Інтернет - каталогах інформація відсортована по тематичним рубрикам і містить описи . Каталоги містять засоби пошуку інформації . Як правило , на титульній сторінці каталогу міститься поле для вводу інформації , що потрібно віднайти . Пошук інформації відбувається по анотаціям ресурсів , що представлені в каталозі .

Процес створення каталогів вимагає участі двох сторін – власників каталогів та авторів Інтернет - ресурсу. Для того, щоб сайт попав в той чи інший каталог автор повинен надіслати в службу реєстрації заявку з анотацією свого сайту. Після розгляду заявки власниками каталогу ресурс буде додано до каталогу .

Існує ряд недоліків . Перш за все це складність рубрикації – один і той самий ресурс може бути доданий до різних рубрик і визначитись , до якої саме потрібно його занести , досить складно .По друге, досить часто трапляється така ситуація , коли сайт змінив свою адресу або взагалі перестав існувати , а автор „забув” про це повідомити власників каталогу . В цьому випадку при переході за посиланням в каталозі користувачі будуть отримувати повідомлення про неможливість переходу на ресурс .

Пошукові системи.

На відміну від каталогів . що зберігають тільки анотації , пошукові системи Інтернету зберігають весь текст Web-сторінок , тобто являються повнотекстовими . Тому з їхньою допомогою можна знайти документи , що містять ті чи інші конкретні слова . Очевидно, що настільки гігантський обсяг інформації повинен оброблятись автоматично . Людина тільки ініціює процес: як і у випадку з каталогами , автор сторінки посилає пошуковій системі заявку на „прописку” нового ресурсу . Якщо заявка не подавалася , пошукова система може добратися до нової сторінки і сама , знайшовши ведуче туди посилання. Але це трапиться нескоро ,тому , якщо створити в Мережі сторінку , обов’язково потрібно „прописатись” в основних пошукових системах .

Перший компонент пошукової системи – спайдер – він же робот чи просто бот . Це програма-сканер ,що відкриває зазначену в заявці сторінку , читає текст і індексує його, тобто складає покажчик слів . Зустрівши на сторінці гіперпосилання , бот відправиться і по них , щоб досліджувати усі взаємозалежні документи вузла Мережі .

Уся зчитана ботом інформація накопичується в проіндексованому вигляді в гігантському інформаційному банку пошукової системи - її індексі . Приклади пошукових систем : МЕТА ; ASearch ; Яндекс та інші .

Мета-пошукові системи.

Пошукові системи при всіх своїх перевагах і зручностях роботи не можуть охопити всі документи Мережі . Кожен пошуковий сервер індексує тільки деяку „частину” Інтернету . А тому при виконанні професійного пошуку інформації потрібно користуватись декількома пошуковими системами і каталогами одночасно .

Отже . для збору , по можливості , повної інформації треба надіслати запит декільком пошуковим системам . Кожна з них видасть довгий список посилань . Одержавши перший десяток , ви пробігаєте його очима , вирішуєте ,що варто подивитися . переглядаєте , знову повертаєтеся до списку , завантажуєте наступну порцію .

Очевидно потрібен ще один помічник ,що бере на себе всю рутинну роботу і функції посередника в спілкуванні з пошуковими системами . І такі помічники є – це засоби мета-пошуку . Одержавши ваш запит , вони направляють його пошуковим системам і потім підсумовують отриману від них інформацію .

На відміну від пошукових серверів мета-пошукові системи можуть розташовуватися на комп’ютерах звичайних користувачів . При цьому користувач має можливість виконувати настроювання системи і вказувати на яких пошукових серверах потрібно здійснювати пошук . Крім того , значну частину роботи , по аналізу результатів можна буде виконати вже відключившись від мережі . Результати пошуку зберігаються на комп’ютері користувача і тому в будь-який момент часу можна повернутись до них . При необхідності перейти до ресурсу , що міститься в результаті достатньо клацнути кнопкою мишки по посиланню і цей ресурс буде завантажено

Пошукові машини

Всі пошукові машини призначені для мережі Інтернет, вони мають більш менш схожий принцип роботи. Компактні копії документів, відомих серверів пошукових систем, зберігаються на локальному диску. Кожна х них опитує свій внутрішній каталог по ключових словах або фразах, які вказуються при визначені системи пошуку. Різниця лише в кількості інформації, яку продивляємось і алгоритмі пошуку. Пошук ведеться в базі локальної машини, а у відповідь на запит видають адреси. Безперечно пошукова машина веде постійне опитування вузлових адрес в мережі.