Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Дипломна робота.docx
Скачиваний:
115
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
1.24 Mб
Скачать

Значення властивостей компонентів Label1-Label5

Властивість

Компонент

Label1

Label2

Label3

Label4

Label5

Name

Label1

Label2

Label3

Label4

Label5

Caption

Label1

Label2

Label3

Label4

Label5

Left

32

32

32

32

32

Top

64

96

128

160

8

AutoSize

True

True

True

True

True

WordWrap

True

True

True

True

True

    1. Завантаження файла тесту

Передати ім’я файлу тесту програмі тестування можна через параметр командного рядка шляхом налаштування властивостей значка, який зображає програму тестування на робочому столі або в папці.

Також програма може отримати параметр, вказаний у командному рядку запуску програми, як значення функції ParamStr(n), де n – номер параметру. Кількість параметрів командного рядка знаходиться у глобальній змінній ParamCount. Для нашого тесту значення змінної ParamCount дорівнює 1, а функції ParamStr(1) – test.txt.

Нижче наведено фрагмент тексту програми, який забезпечує обрання файлу тесту:

procedure TForm1.FormActivate(Sender: TObject);

begin

ResetForm(Form1);

if ParamCount = 0

then begin

Label5.caption:= 'Не задано файл питань тесту.';

Button1.caption:='Ok';

Button1.tag:=2;

Button1.Enabled:=TRUE

end

else begin

fn := ParamStr(1);

fn := ExtractFilePath ( Application.ExeName )+ 'test.txt';

assignfile(f,fn);

//$I-

reset(f);

//I+

if IOResult=0 then

begin

Info(f,Label5);

GetLevel(f);

end;

end.

    1. Текст програми

Після створення форми у вікні редактора коду, в секцію implementation варто помістити опис глобальних констант (розділ const) та змінних (розділ var). Потім можна перейти до створення процедур обробки подій.

Їх у програмі три:

  1. Обробка події OnActivate для стартової форми.

  2. Обробка події OnClick для командної кнопки Button1.

  3. Процедура обробки подыъ OnClick – одна, спільна для перемикачів вибору відповіді.

Повний текст програми наведено в додатку (додаток В).

Висновки

У даній дипломній роботі були розглянуті актуальні питання теоретичних основ для створення тестових завдань, нюанси розробки тестового програмного забезпечення в середовищі програмування Delphi 7 та реалізована програма тестування, що може стати в нагоді викладачам та вчителям для тестування знань студентів та учнів з основ алгоритмізації та програмування.

  1. Після опрацювання ряду джерел літератури з відповідної тематики можна зробити висновок, що роль комп’ютерного тестування в оцінці знань учнів дуже велика і цей вид контролю знань є дуже корисним, але для створення правильних тестових завдань викладач (учитель) повинен добре знати всі аспекти та тонкощі педагогічних тестів, слідувати всім вимогам тестових завдань та намагатися не допустити технічних помилок. Але, коли дотримано всі ці вимоги, тест стає дуже ефективним інструментом при перевірці знань учнів. Особливо корисним є комп’ютерне тестування, тому що:

  • комп’ютерне тестування дозволяє з мінімальними затратами часу викладача об’єктивно перевірити знання великої кількості учнів;

  • є можливим використання таких тестових завдань, які не можуть створюватися без комп’ютера, при цьому можливе використання графічних, динамічних, інтерактивних та інших специфічних видів тестових завдань на комп’ютері;

  • присутня зручність фіксації та збереження результатів тестування, а також можливість їх автоматизованої обробки, включаючи ведення баз даних і статистичний аналіз;

  • комп’ютерні тести позитивно сприймаються учнями;

  • перевагою комп’ютерного тестування є автоматична перевірка результатів і виключення впливу людського фактора;

  • ще однією перевагою комп’ютерних тестів є те, що в процесі перевірки знань студенти (учні) бачать у викладачеві не опонента, а союзника;

  • тестування може здійснюватися або під час занять за розкладом, або в позаурочний час, як різновид самостійної роботи.

  1. Використовуючи тестові комп’ютерні програми з інформатики на прикладі даної розробки, викладач (учитель) зможе керувати навчанням студентів (учнів), визначаючи одночасно їхні сильні і слабкі сторони, що забезпечить своєчасне виявлення недоліків навчання і надасть можливість негайного їх виправлення без відставання від навчального процесу.

  2. Теоретичний матеріал даної роботи може використовуватися для вивчення теоретичних основ викладачем (учителем) або іншим розробником комп’ютерних тестів для подальшого створення тестової оболонки.

  3. Розроблений у межах дипломного дослідження програмний продукт є готовим до використання програмним засобом, що може бути використаний у вищих навчальних закладах (школах) для перевірки знань з інформатики.