Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
переименовать.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
07.02.2016
Размер:
117.92 Кб
Скачать

41. Види кримінальних покарань.

Основні- Громадскі роботи 60-240годин не більш 4 годин на добу

Виправні роботи- примусова праця 10-20% від зарплатні у державу від 6 місяців до 2 років

Службові обмеження для військовослужбовців- позбавлення на визначений судом срок підвищення за посадою. 10-20% зарплати в дохід держави.

Арешт- від 1 до 6 місяців від 16 років, не застосовується до вагітних які мають дітей до 7 років.

Додаткові. Позбавлення військового спец. Звання рангу чину кваліфікаційного класу- анулювання прав пільг та привілеїв повязаних з наявністю в засудженого звання чину та нагород.,

Як основні, так і додаткові.

Штраф. Грошове стягнення від 30 до 1000 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

42. Кримінальна відповідальність неповнолітніх

Відповідно до ст. 22 Кримінального кодексу України (КК) кримінальної відповідальності підлягають особи, яким до вчинення злочину минуло шістнадцять років.

Покарання Штраф.Штраф застосовується лише до неповнолітніх, що мають самостійний доход, власні кошти або майно, на яке може бути звернене стягнення

Громадські роботиГромадські роботи можуть бути призначені неповнолітньому у віці від 16 до 18 років на строк від тридцяти до ста двадцяти годин і полягають у виконанні неповнолітнім робіт у вільний від навчання чи основній роботи час. Тривалість виконання даного виду покарання не може перевищувати двох годин на день.

Виправні роботиВиправні роботи можуть бути призначені неповнолітньому в віці від 16 до 18 років за місцем роботи на строк від двох місяців до одного року. Із заробітку неповнолітнього, засудженого до виправних робіт, здійснюється відрахування в доход держави в розмірі, встановленому судом, в межах від п’яти до десяти відсотків.

Арешт Арешт полягає у триманні неповнолітнього, який на момент постановлення вироку досяг шістнадцяти років, в умовах, ізоляції в спеціально пристосованих установах на строк від п’ятнадцяти до сорока п’яти діб.

Позбавлення волі на певний строкПокарання у виді позбавлення волі особам, які не досягли до вчинення злочину вісімнадцятирічного віку, не може бути призначене на строк більше десяти років, в за особливо тяжкий злочин, поєднаний з умисним позбавленням життя людини – не більше п’ятнадцяти років.

43. Поняття правоохоронного органу

Правоохороні органи це державні органи основною функцією яких є охорона правопорядку, попередження правопорушень, захист законних прав та інтересів громадян, юридичних осіб і держави в цілому.

До правоохороних органів належить: Суди, прокуратури, міліції ,СБУ, податкова міліція, управління держ. Охорони, нотаріат, адвокатури.

44. Органи прокуратури в Україні

Прокуратура України становить єдину систему діяльність якої спрямована на утвердження та законну зміцнення правопорядку і має своїм завданням захист від не правномірних посягань

Система органів прокуратури

Ген. Прокуро – прокуратури областей – міські, районі, міжнародні та інші прирівняні до них прокуратури – військові прокуратури.

Кримінальна міліція

Міліція громадської безпеки

Транспортна міліція

ДАІ

Міліція охорони

Спеціальна міліція

45. Міліція України- державний озброєний виконавець влади, який захищає життя, здоровя права і свободи громадян, власність, природне середовище, інтереси суспільства і держави від протиправних посягань. Міліція складається з таких підрозділів:

46. Служба безпеки україни правоохороний орган спеціального призначення який забезпечує держ. безпеку України.

На СБУ покладається захист

Державний суверенітет, Конституційний лад, територіальна цілісність, економічного, науково-технічного і оборониого потенціалу.

СБУ складають

Центральне управління СБУ

Підпорядковані йому регіональні органи

Органи військової контррозвідки

Військові формування

Навчальні, науково-дослідні та інші заклади СБУ

47. Державна фіксальна служба центральний орган виконавчої влади України діяльність якого спрямовуються та координується кабінетом міністрів. Державна фіксальна служба визначена центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується КМУ який реалізує: держ політику у сфері держ митної сфери. Держ політику з адміністрування єдиного

48. Судова система та органи юстиції це система функцією якої є застосування прийнятих законодавчею владою законів та інших нормативних актів до конкретних умов, житєвих ситуацій і забезпечення верховенства права у житті суспільства, здійсненн правосудя. Судову систему України складають суди загальної юрисдикції та конституцний суд України.

Систему судів Систему органів юстицій

Місцеві суди

Апеляційні суди, Апеляційний суд України

Вищий спеціалізований суд України з розгляду цивільних і кримінальних справ

Вищі спеціалізовані суди

Верховний Суд України

Міністерство юстиції України

Обласні, Київське та міські управління юстиції

Районі, районні у містах управління юстиції

Міські управління юстиції


49. Нотаріат України це система органів і посадових осіб, на які покладено обовязок посвідчувати права а також факти, що мають юридичне значення, та вчиняти, інші нотаріальні дії з метою надання їм юридичної вірогідності. Нотаріатом може бути: Громадянин укр- маже вищу юр. Освіту- склала кваліфікаційний іспит та одержала відоцтво про право на заняття нотаріальною діяльністю.

Нотаріус має право: требувати від підприємств, установ чи організації відомості чи документи, необхідні для вчинення нотаріальних дій.

Складати проекти угоди заяв, виготовляти пакети документів а також давати розвязання питань вчинення нотаріальних дій і консультацій правового характеру.

50. Адвокату́ра Украї́ни — недержавний самоврядний інститут, що забезпечує здійснення захисту, представництва та надання інших видів правової допомоги на професійній основі, а також самостійно вирішує питання організації і діяльності адвокатури в порядку, встановленому законом.

Адвокатом може бути особа яка: Громадян України, має вищю юр. Освіту, склали кваліфікаційний іспит.

51. Загальна характеристика трудового права Трудове право це система, що врегульовує відносини праці з власниками підприємств або повноваженим органами чи окремим фізичним особам з приводу праці. Предметом труд. права є відносини, процес праці, тобто трудової правовідносини, змістом яких є сам процес праці, тобто трудові і правовідносини.

52. Особливості прийому на роботу неповнолітніх

Неповнолітні особи (18 років ) у трудових правовідносинах прирівнюються в правах до повнолітніх, а в галузі охорон праці, побочного часу відпусток та деяких інших умов праці користуються пільгом встановленим законодавством України.

Особливості прийняття неповнолітних на роботу

  • Приймають на роботу після попереднього медичного огляду

  • Встановлюються спеціальні квоти робочих місць

  • Не встановлюється випробувальний термін

  • Забороняється застосовувати працю на важких роботах підзмених роботах.

53. Трудовий договір це угода між працівником і власником підприємства установи чи фізичною особою, з якою працівник зобовязується виконати роботу визначекну цією угодою, з підлягянням внутрішного трудового розпорядку, а власник зобовязується виплачувати працівникові ЗП і забезпечувати умови прац, необхідні для виконання роботи. Контра́кт — письмова угода, договір, за яким сторони, що його уклали, мають взаємні зобов'язання.

Срок випробування при прийняті на роботу неможеперевищувати трьох місяцівю. Припинення трудового договору — це юридичний факт, що є підставою для припинення трудових правовідносин.

54. Робочий час та час відпочинку.

Робочим вважаеться час, протягом якого працівник повинен знаходитися на своєму роб. Місці виконувати роботу,

Види

робочий час нормальної тривалості; робочий час зі зменшеною тривалістю: скорочений робочий час;• неповний робочий час;

надурочні роботи; робочий час зі збільшеною тривалістю:

ненормований робочий час.

Часом відпочинку слад вважати час упродовж якого працівник звільяється від виконанная трудових обовязків.

Види часу відпочинку

Перерва для відпочинку і харчування.

Вихідні дні

Святкові та неробочі дні

Відпустка.

55. Трудова дисципліна та відповідальність за порушення трудового законодавства.

Відповідно до ч. 2 ст. 22 ТК роботодавець зобов'язаний дотримуватися трудове законодавство та інші нормативні правові акти, що містять норми трудового права, локальні нормативні акти, умови колективногодоговору, угод і трудових договорів. Відповідальність за порушення правових норм - це юридична відповідальність. Така відповідальність встановлюється державою і виражається в обов'язки посадової особи зазнати передбачене законодавством покарання за протиправне і винна дію. Дисциплінарна відповідальність полягає в застосуванні до винної особи дисциплінарних стягнень, якими відповідно до статті 147 КЗпП є догана чи звільнення. Адміністративна відповідальність настає за порушення трудового законодавства, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення (далі — КУАП). Вона полягає в застосуванні до конкретних винних осіб заходів адміністративного стягнення, якими зазвичай є штрафи.