Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
File 3.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

3. Explain the meanings and give the context of the following words from the text above. Find the appropriate synonyms for the words:

to demolish; demolition; magnificent; merging; distinct; to consolidate; to restore; to alter; controversy; marble.

4. Render the text in English using active vocabulary.

Михайлівський златоверхий собор

Собор є центральним храмом Михайлівського Золотоверхого монастиря. Заснований у 1108 р. онуком Ярослава Мудрого, Київським князем Святополком (у хрещенні Михаїлом) Ізяславичем У XII ст. Михайлівський Золотоверхий був княжою усипальницею. Тут поховали засновника храму Святополка, синів Володимира Мономаха князів Андрія та Святослава. Найбільшу художню цінність Михайлівського Золотоверхого собору становили мозаїки XII ст. Інтер'єр прикрашали фрескові розписи, барельєфні шиферні плити з давньоруськими рослинними орнаментами та зображеннями людей і казкових створінь. Вважається, що в оздобленні інтер'єрів брав участь Аліпій - іконописець з Київо-Печерської лаври.

У 1930-х роках після перенесення столиці УРСР до Київа, на місці Михайлівського Золотоверхого монастиря та прилеглих територіях планувалось утворити новий урядовий центр і в 1936 р собор підірвали динамітом. І лише у 1998 р за підтримки Президента України собор знову був відбудований. Відбудовано і дзвіницю, на якій встановлено годинник, який видзвонює мелодії кожну чверть та годину, а також карільйон – ударний музичний інструмент, який за допомогою спеціальної клавіатури дає змогу виконувати на дзвонах різноманітні музичні твори. Висота триярусної дзвіниці 49 метрів.

На теріторіі собору залишилася з тих часів тільки трапезна церква св. Іоана Богослова 1713 року. В глибині двору розташована бесідка "здійснення бажань".

5. Translate into English:

реконструкція; архітектурний ансамбль; бути перетвореним на величну споруду в стилі барокко; змінити; відновити титул; знести пам’ятник; шедевр; групова скульптура.

6. Render the text in English:

У третє тисячоліття Київ вступив осяяний золотими банями відновленого Михайлівського Золотоверхого собору. Ця подія стала однією з найяскравіших сторінок культурного життя міста на зламі століть, актом спільного покаяння нашого покоління безпрецедентному нищенні духовних цінностей.

Михайлівський Золотоверхий монас­тир — один з найвизначніших архітек­турно-художніх ансамблів — завжди мав велике значення у формуванні образу на­шого міста. Михайлівський собор було засновано в 1108 р. онуком Ярослава Мудрого київським князем Святополком Ізяславичем. Архітектурний комплекс монастиря остаточно сформувався в добу бароко та класицизму. В XVIII-XIX ст. було побудовано дзвіницю, трапезну, му­ри з Економічною брамою та корпуси.

Долею Михайлівського Золотоверхого монастиря в різний час опікувались ви­датні діячі української історії, зокрема гетьмани України Богдан Хмельни­цький, Іван Мазепа, Іван Скоропад­ський. Вони сприяли розбудові й роз­квіту монастирського комплексу, утвер­дженню його як національної святині українського народу.

У 1934 році, у зв'язку з перенесенням столиці Радянської України з Харкова до Києва, було затверджено проект Урядо­вого центру, яким передбачалося зне­сення комплексу Михайлівського Золо­товерхого монастиря, Трьохсвятитель­ської церкви, будинку Присутствених місць, пам'ятника Богдану Хмельни­цькому, Софіївської дзвіниці.

У 1934 - 1937 pp. Михайлівський Золото­верхий собор та інші будівлі монастиря були знесені. "Соціалістична реконст­рукція" Києва стала лише приводом для свідомого зруйнування стародавніх пам'яток — національних святинь.

Одним із перших кроків незалежної Ук­раїни в 1995 році став Указ Президента про відтворення видатних пам'яток історії та культури — Михайлівського Зо­лотоверхого монастиря та Свято-Успенського собору Києво-Печерської лаври і розпорядження голови Київ­ської міської державної адміністрації О. Омельченка про відродження цих свя­тинь. У 1999 р. Михайлівський Золотовер­хий собор, історичну пам'ятку світового значення, одну з найважливіших архітек­турних домінант історичного центру Києва, було відновлено. За цим грандіоз­ним будівництвом — копітка праця політиків і археологів, мистецтвознавців і церковних діячів, архітекторів і реставра­торів, інженерів і будівельників.

У 1998 році було створено Музей Історії Михайлівського Золотоверхого монасти­ря. Його експозиція покликана зберегти для нащадків уроки і звершення унікаль­ного відбудовчого процесу — відновити зв'язок національної духовної культури минулих епох з сучасним світом.

В експозиції Музею послідовно просте­жуються основні етапи історії Ми­хайлівського монастиря від часу засну­вання і до відновлення у незалежній Ук­раїні, роль монастиря у духовному і куль­турному розвитку Києва, доля мистецької спадщини зруйнованої святині, етапи йо­го відбудови.

The Monument to Princess Olga

What do you know about Princess Olga and her role in history of Kyiv Rus?

What have you heard about the history of the monument to Princess Olga?

1. Read the text. Be ready to tell your foreign guests about the monument.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]