Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
File 3.doc
Скачиваний:
32
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.43 Mб
Скачать

9. Explain the contextual meaning of the words in bold and translate the following sentences into Ukrainian:

1. They hoped to defeat the enemy at sea.

2. It was a lack of money, not effort that defeated their plan.

3. The army was well-trained and well-armed, and had little difficulty defeating the rebels.

4. When Jefferson defeated Adams for the presidency, Adams left town before the inauguration rather than shake hands with him.

5. In the tenth century the number of houses was still relatively modest, the distances not enormous.

6. It gives you enormous mood swings, which nobody told me about.

7. Talk is of enormous relevance in understanding status and in developing your own powers of influence.

8. None of the problems are so bad that we can't surmount them.

9. All these cathedrals were intended to have many towers surmounted by spires.

10. Even if these obstacles can be surmounted, they are likely to slow the process of achieving food self-sufficiency.

11. Mutual anger surmounts mutual embarrassment through the rest of the long dark carriage ride.

12. There is a threshold effect that is difficult to surmount.

13. Don't let him influence you - make up your own mind.

14. Some of the romantic painters were very much influenced by Goya's work.

15. The jury's verdict was clearly influenced by their sympathy for the defendant.

10. Translate into English using active vocabulary.

Храм премудрості божої

Майже тисячу років у Верхньому місті Києва стоїть неповторної краси собор Святої Софії - найвеличніша і найзначущіша пам'ятка вітчизняної історії, архітектури та мистецтва. Ще у XVII столітті сучасники, вражені монументальністю храму і пишністю його оздоблення, називали київський собор восьмим чудом світу. Свята Софія Київська уособлює незгасне вогнище культури і духовності українського народу та є його національною святинею. Це живий свідок тисячолітньої історії, духовна підвалина української нації. У 1990 році архітектурний ансамбль собору Святої Софії Київської внесено ЮНЕСКО до списку Всесвітньої культурної спадщини.

У перекладі з грецької слово "софія" означає знання, мудрість, майстерність. У християнському релігійно-міфологічному уявленні Софія - це Премудрість Божа. Така назва випливає із пояснень святих отців щодо першого вірша 9-ї глави Соломонових Притч, згідно з якими Пречиста Діва іменується Софією - Премудрістю.

В історичній науці немає єдиної думки щодо часу спорудження Святої Софії Київської. Одні дослідники вважають, що храм закладено у 1037 році, інші - у 1017-му. Ключем для розв'язання цього питання слугують давні літописи.

У "Повісті минулих літ" записано, що собор Святої Софії був закладений у 1037 році "на полі за містом", де рік перед тим відбулася переможна битва з печенігами. Однак результати археологічних досліджень засвідчують, що на цей час територія Софії вже не була полем - тоді поблизу неї знаходились будинки і навіть палац, датований X століттям. Окрім цього, ряд писемних джерел свідчить про більш ранній період існування Софії Київської.

Очевидно, насамперед спорудили лише частину собору, в якій відбувалися церковні відправи, - така практика в Україні є традиційною, - а саме будівництво розтягнулося на п'ять, а можливо, і більше років. Тільки цим можна пояснити слова митрополита Іларіона про те, що Ярослав завершив розпочате Володимиром. При князі Володимирі Великому, який хрестив Русь, розпочалося будівництво Християнських храмів. Цією важливою справою опікувалася його дружина Анна - дочка візантійського імператора.

Знаменита Десятинна церква у Києві, збудована за часи правління князя Володимира, стала першим кам'яним храмом України-Русі. Софія Київська була більш величним і грандіозним проектом, реалізація якого, очевидно, розпочалася ще за життя князя Володимира, а справу завершив його син Ярослав Мудрий.

І Десятинна церква, і собор Святої Софії у Києві Були збудовані в яскравому візантійському стилі. Однак аналогів собор Святої Софії Київської не має, він цілком оригінальна споруда, автором якої, на думку відомого архітектора Ю. Асєєва, був геніальний зодчий, котрий виконав сміливе новаторське замовлення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]