Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет практичної філософії---.docx
Скачиваний:
52
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
84.94 Кб
Скачать

19. Поняття «електронний котедж» (е. Тофлер).

Радикальні зміни у сфері виробництва та освіти неминуче спричинять соціальні зміни. Ряд футурологів вважає, що розвиток систем двостороннього зв'язку дозволить до XXI ст. значно розширити практику надомної освіти. Використання в навчальній і самостійній діяльності ІТ дозволить більшу частину навчально-виховного процесу перевести "на дім", в результаті це призведе до розширення кордонів освіти, збільшення числа учнів, зменшення руху транспорту, дозволить знизити забруднення навколишнього середовища і як наслідок - витрат на її відновлення .

В напрямку створення електронного котеджу діють і соціальні фактори. Навчання вдома припускає поглиблення прямих емоційних стосунків як зі своїми домашніми, так і з сусідами. На передній план виступають соціалізуючі функції сім'ї та сусідського оточення.

20. Характеристика «конфігуративного я» в концепції е. Тофлера.

Людина змушена безперервно переглядати картотеку своїх образів. Відбувається демасифікація ЗМІ. Майбутнє телебачення - «індивідео» - передача візуальних образів, адресованих одній людині. Думки стають менш уніфікованими. Людина має справу з фрагментованими, тимчасовими образами, позбавленими сенсу кліпами, «клаптиками інформації». З'являється «кліп-культура». Людина не отримує нову ментальну модель реальності в готовому вигляді. Вона повинна її постійно формувати і переформовувати. Демасифікація ЗМІ дає різноманіття рольових моделей і стилів життя, з якими можна порівняти своє життя. ЗМІ дають не цілі, а роздроблені на частини образи. Вони не пропонують кілька зрозумілих видів ідентичності для вибору. Ідентичність необхідно скласти з шматочків. У результаті формується «конфігуративне» або «модульне Я». Людина стає виробником-споживачем власних образів себе. Відбувається зростання обмінюваної інформації.

21.Окреслення «двозначності поняття людини та проблематичністі її ідеї» (м. Шелер).

Слово та поняття «людина» містить підступну двозначність. По-перше, це слово повинно вказувати на особливі морфологічні ознаки, якими людина володіє як представник підгрупи роду хребетних та ссавців.

друге поняття людини повинно мати цілковито інший зміст, інше походження, ніж перше поняття, яке визначає лише невелику підгрупу роду хребетних тварин.

Поняття людини озн. Вищий рівень живих організмів на Землі, унікальний біол. Вид у яких біологічні структури та ф-ції під впливом соц.. чинників значною мірою модифікувалися та досягли якісно вищого рівня розвитку порівняно з тваринами.

Новий принцип, що робить людину людиною лежить поза межами всього того, що в найширшому розумінні з внутрішньо-психічного або зовн.-вітального боку ми можемо назвати життям. Те, що робить людину людиною є принцип протилежним усього життю взагалі.

Шелер стверджує, що лише людина – оск вона особистість – спроможна піднятися над собою як живою істотою і, виходячи з одного центру ніби по той бік просторового світу, зробити предметом свого пізнання все, зокрема й саму себе.

Тому, лише людина має здатність піднятися над собою, ідеально відмовитися від своєї емпіричної природи і піднявшись над нею, аналізувати, оцінювати її. Тільки духовний початок в ній, принципово відмінний від усіх емпіричних якостей (зокрема й інтелект) що входить за межі її емпіричної природи взагалі, є те щось, що властиве самій лише людині і що визначає її справжню своєрідність.