Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Кн.Митне право України.doc
Скачиваний:
105
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
9.26 Mб
Скачать

2. Принципи митної служби

Служба в митних органах України є різновидом державної служби, яка здійснюється відповідно до Конституції України, Закону України «Про державну службу», МК України та інших нормативних актів. Вона здійснюється на принципах:

Верховенства права — цей принцип є основоположним для правової держави і демократичного суспільства і проводиться у Конституції України та інших законах.

Пріоритету прав і свобод людини — передбачає необхідність при здійсненні своїх посадових обов’язків неухильно дотримуватись прав людини, поважати її честь і гідність, недоторканність. Застосування примусу щодо людини повинно здійснюватися лише на підставі і в межах, передбачених законом.

Рівного права громадян України на службу в митних органах відповідно до наявності фахової освіти, професійної підготовки і здібностей. Вимоги до кандидата на посаду в митних органах є рівними для всіх і зумовлені лише характером посадових обов’язків.

Обов’язковості для державних посадових осіб рішень вищестоящих органів і їх керівників у межах наданих їм повноважень і відповідно до чинного законодавства.

Єдності основних вимог до державної служби — полягає у єдності митної системи, завдань митних органів, які збігаються.

Професіоналізму і компетентності працівників митних органів. Цей принцип полягає у тому, що прийняті на службу працівники повинні знати митне законодавство, правила митного оформлення і контролю, митні процедури, досконало знати свої права і функціональні обов’язки, посадові інструкції.

Гласності — полягає в обов’язку посадових осіб надавати інформацію про прийняті ними рішення, діяльність чи бездіяльність митних органів.

Відповідальності за прийняті рішення — виявляється у тому, що за невиконання чи неналежне виконання своїх посадових обов’язків, зловживання наданими правами посадова особа може бути притягнута до дисциплінарної, адміністративної чи кримінальної відповідальності. В разі заподіяння шкоди митним органам така особа повинна відшкодувати завдану шкоду в установленому порядку. Така шкода може бути стягнута з неї в регресному порядку.

Позапартійності. Працівники митних органів не можуть перебувати в партіях чи керуватися при здійсненні своїх посадових обов’язків партійними інтересами. Взаємовідносини між працівниками визначаються виключно законом, свободою переконань та совісті. В митних органах не допускається створення партій, рухів і об’єднань з політичною метою.

Стабільності кадрів, що є гарантом високого професіоналізму і наступництва. Це є гарантією впевненості працівників митних органів у завтрашньому дні, запорукою від невиправданих чисток і переміщень.

3. Посадові особи митних органів України

Відповідно до ст. 407 МК України посадовими особами митної служби є працівники митних органів, установ та організацій України, на яких покладено здійснення митної справи, організаційно-розпорядчих та консультативно-дорадчих функцій, яким присвоєно спеціальні звання. Для належного виконання завдань службові особи митної служби України наділені відповідними правами та обов’язками. Ці права та обов’язки визначаються Конституцією України, МК України, а в частині, що не регулюється ним, — Законом України «Про державну службу». Законні розпорядження та вимоги службових осіб митної служби України є обов’язковими для виконання.

Порядок і умови прийняття на службу до митних органів, спеціалізованих митних установ та організацій України, Положення про порядок та умови проходження служби, просування посадових осіб по службі, оплати та стимулювання праці в митних органах, спеціалізованих митних установах та організаціях України визначаються законодавством України. Митна служба України має Дисциплінарний статус, який затверджується у встановленому законом порядку.

Посадові особи митної служби України проходять атестацію. Порядок її проведення визначається КМ України.

Спеціальні звання присвоюються посадовим особам митної служби України відповідно до займаних посад і стажу роботи:

— дійсний державний радник митної служби І рангу — присвоюється Президентом України за наданням КМ;

— державний радник митної служби І рангу;

— державний радник митної служби 2 рангу37;

— державний радник митної служби 3 рангу;

— радник митної служби 1 рангу;

— радник митної служби 2 рангу;

— радник митної служби 3 рангу;

— інспектор митної служби 1 рангу;

— інспектор митної служби 2 рангу;

— інспектор митної служби 3 рангу;

— інспектор митної служби 4 рангу38;

— інспектор митної служби;

— молодший інспектор митної служби;

— курсант39.

Порядок присвоєння і позбавлення спеціальних звань визначається Положенням про спеціальні звання службовим особам митних органів, що затверджується КМ України. Посадові особи митної служби України мають єдиний формений одяг з відповідними знаками розпізнання. Зразки такого одягу, норми забезпечення ним та строки його експлуатації затверджуються КМ України, правила носіння — спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади в галузі митної справи. Формений одяг видається безплатно.

Тривалість робочого часу службових осіб митної служби України встановлюється відповідно до законодавства України про працю.

Для виконання невідкладних заходів з митного контролю, митного оформлення, боротьби з контрабандою і порушеннями вимог митного законодавства та інших службових завдань службові особи митних органів України за розпорядженням керівника митного органу або його заступника можуть залучатися до роботи в надурочний, а також у нічний час, у святкові і неробочі дні. Оплата праці службових осіб митних органів України у надурочний, нічний час, а також у святкові і неробочі дні провадиться відповідно до чинного законодавства.