Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
8КТ.doc
Скачиваний:
65
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
2.24 Mб
Скачать

8.1.5. Автоматизоване робоче місце судового виконавця

Автоматизована технологія виконавчого судового виробництва являє собою трирівневу систему, основним елементом якої є АРМ судового виконавця. Такий АРМ, підімкнений до ЛОМ свого підрозділу або працюючий автономно, є типовим і призначений для занесення інформації із судового виробництва, формування всіх необхідних документів з виконавчого виробництва, видачі довідок і підготовки статистичної звітності.

В ІС виконуються такі функції:

  • первинний облік виконавчих документів, прийнятих від стягувача, прокурора, осіб, які мають право звертатись до суду із заявами на захист прав та інтересів, що охороняються законом, органів Антимонопольного комітету України і т. ін. (реєстрація);

  • оформлення і ведення виконавчого виробництва;

  • оформлення документів виконавчого виробництва з питань конфіскації, обліку, оцінки, збереження та реалізації арештованого майна боржника;

  • ведення фінансових документів у рамках виконавчого вироб­ництва;

  • закінчення виробництва та оформлення відповідних документів;

  • ведення книг обліку виконавчого виробництва;

  • пошук і вибір записів з бази даних;

  • ведення обліково-статистичних документів.

Виконавчі документи, що надійшли у підрозділ судових приставів, реєструються діловодом або особою, що відповідає за реєстрацію в книзі обліку виконавчих документів, у порядку їхнього надходження з присвоєнням номера (цей номер згодом присвоюється виконавчому виробництву). Реєстрація нового виконавчого документа може відбуватись у двох режимах залежно від зроблених настроювань:

  • користувач (старший судовий пристав) сам визначає пристава-виконавця з конкретного виконавчого виробництва;

  • до початку реєстрації виконавчого документа система пропонує перелік адрес (ділянок); після вибору користувачем адреси, зазначеної у виконавчому документі (місця виконання) автоматично визначається номер виконавчого виробництва і виконавець, усі дані заносяться у картку.

Судовий пристав-виконавець при одержанні виконавчих документів перевіряє їх дійсність і наявність усіх необхідних реквізитів, а також терміни пред’явлення їх до виконання. За результатами перевірки судовий пристав-виконавець виносить постано­ву про порушення виконавчого виробництва, або про повернення виконавчого документа. Якщо порушення були допущені в оформ­ленні виконавчого листа, то призначається термін для їх усунення. Картка обліку заводиться на одного боржника і може містити інформацію щодо кількох стягувачів.

У разі порушення виконавчого виробництва система дає змогу зв’язати різні виробництва, іншими словами — «зв’язати» між собою кілька карток для зручності роботи. Документи формуються на основі закладених шаблонів і введених даних з усіма реквізитами типових форм. У необхідних випадках у документи вводяться додаткові реквізити, обумовлені характером дій із проведення виконавчого виробництва.

Якщо строк добровільного виконання судових рішень минув, судовий виконавець стягує суму виконавського збору (система автоматично розраховує цю суму) і готує необхідні на цьому етапі документи.

У процесі оформлення документів з питань арешту майна борж­ника реєструється все арештоване майно зі справи. Основою може бути як попередній опис, так і акти арешту. Указуються реквізити актів арешту майна, детальний опис майна з наступною реалізацією. Оцінка всього майна проводиться автоматично за всіма одиницями описаного майна.

Судовий виконавець може відкласти, призупинити або відстрочити виконавчі дії у випадках, передбачених законодавством. У всіх цих випадках виноситься відповідна постанова або оформлюється інший необхідний документ, копії якого передаються боржнику, стягувачеві та органу, що видав виконавчий документ. Система автоматично розраховує термін перебування справи у виробництві з урахуванням призупинень і відстрочок виконавчих дій.

За умов, передбачених законодавством, судовий виконавець формує постанову про закінчення виконавчого виробництва, копії якої передаються боржнику, стягувачеві та органу, що видав виконавчий документ. В ІС закінчення виконавчого виробництва фіксується введенням даних про результати і дати закінчення, прізвища виконавця, фактично стягнених сум з можливістю формування документів, що відносяться до стадії закінчення. Якщо справа перебувала на контролі, ведеться хронологія результатів перевірки контролюючою організацією. Також реєструються витрати на здійснення виконавчих дій, накладені штрафні та інші санкції за невиконання виконавчого документа.

Видача грошових сум стягувачам може проводитись шляхом виписки іменного чека на ім’я стягувача — фізичної особи або особи, яка має доручення, або платіжного доручення на перерахування стягнених сум організації-стягувачеві. Система реєструє всі сформовані платіжні документи.

Для контролю і перевірки руху коштів, що надходять у тимчасове розпорядження підрозділу судових виконавців відповідальною особою ведеться книга обліку депозитних сум. Дані до цієї книги вводяться на підставі виписки з банку, де відкрито відповід­ний рахунок.

Для узагальнення практики виконавчого виробництва і формування статистичної звітності передбачаються можливості пошуку даних за різними реквізитами, наприклад, за прізвищем (назвою) боржника; ведення облікових карток («Обліково-статистична картка за поточним виконавчим виробництвом», «Коротка довідка щодо поточного виконавчого виробництва») і журналів («Книга обліку виконавчих виробництв», «Алфавітний покажчик боржників», «Алфавітний покажчик стягувачів» «Зональна книга обліку виконавчих виробництв», «Книга обліку арештованого майна» та ін.); формування звітних форм.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]