Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
курсова.docx
Скачиваний:
61
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
173.75 Кб
Скачать

2.3. Аналіз заходів щодо покращення якості обслуговування в даному закладі ресторанного господарства.

Для того,щоб організувати бенкет на високому рівні, - метрдотель повинен вміти правильно діяти, погоджувати всі дії з працівниками кухні, відповідальними за приготування страв, час готовності і порядок віддачі страв і закусок, включених в меню.

Він же керує роботою офіціантів, що виконують його вимоги. Контроль за виконанням cxеми обслуговування полягає в тім, що метрдотель стежить з своєчасною підготовкою страв до подачі в зал, дає розпорядження на вхід офіціантів у зал з черговою стравою чи чистим посудом. Нерідке виконання всіх цих операцій (при проведенні бенкета з великим числом учасників) вимагає настільки чіткої роботи метрдотеля, що одних тільки його зусиль стає недостатньо. У цьому випадку метрдотель призначає до себе в допомогу одного-двох офіціантів. Вони підтримують зв'язок з виробництвом і керують роботою інших офіціантів на окремих ділянках бенкетного залу. Сам метрдотель у цей час знаходиться в залі. Найбільш відповідальний момент у процесі обслуговування — указівки метрдотеля офіціантам про одночасний вхід їх у зал і виході з залу з стравами, напоями. Тут важливо зберігати порядок черговості, оскільки порушення цієї вимоги неминуче викликає штовханину серед офіціантів: одні з них на шляху до столу будуть зіштовхуватися з іншими, що в остаточному підсумку приведе до зайвої затримки процесу обслуговування. Тому для відпрацьовування синхронності обслуговування з офіціантами кілька разів проводять репетицію,

При обслуговуванні бенкетів особливо яскраво виявляються кваліфікація офіціанта, його уміння бути елегантним, доброзичливим, тактовним і уважним стосовно гостей, що є обов'язковою умовою високої культури обслуговування і сприяє створенню гарного настрою в гостей.

Інша важлива умова проведення бенкету — уміння офіціанта взаємодіяти не тільки з метрдотелем, але і з іншими офіціантами. Зокрема, він повинний знати, хто з його товаришів працює в попередньому і наступному номерах секторів (для своєчасного й організованого входу в зал і виходу з нього, а також синхронності в обслуговуванні). Знаючи черговість подачі закусок, страв, напоїв і узагалі всю схему організації обслуговування, офіціант повинний як в індивідуальному плані, так і в плані роботи в парі з іншим офіціантом при протокольному розміщенні гостей за столом дотримувати послідовності їхнього обслуговування у своєму секторі, знати деякі особливості подачі напоїв, закусок і страв окремим гостям.

Обслуговування бенкетів — це ще й іспит офіціантів на швидку, але спокійну й упевнену, без поспіху і суєти роботу. Офіціант не повинен допускати зайвого шуму, особливо при заміні і збиранні приладів і тарілок. Розмови в банкетному залі повинні бути зведені до мінімуму. Офіціант, обслуговуючи гостей у своєму секторі, повинний у той же час спостерігати за роботою офіціантів у сусідніх секторах столу для дотримання синхронності в обслуговуванні. І під час всього цього варто дотримуватися правила: жодне прохання гостя не повинне залишитися без уваги. Тільки у випадку неможливості його виконання необхідно пояснити причину відмовлення і вибачитися перед гостем.

У загальному вигляді правила роботи офіціанта під час обслуговування бенкету можна представити в такому вигляді:

• на офіційних бенкетах офіціанти працюють у

білих тканевих рукавичках;

• йдучи на роздачу за черговою стравою для подачі його гостям, офіціанту рекомендується мати при собі ручник, а при необхідності — піднос і прилади для розкладки;

• на роздачі варто звернути увагу на повноту набору продуктів у страв, його оформлення, чистоту бортів страв, салатників, ваз; про замічені недоліки негайно довести до відома завідувача чи виробництвом кухаря, що відпустив страву;

• гарнір і соус, якщо котрі подають окремо, необхідно одержувати одночасно з основною стравою;

• одержавши страву, гарнір і соус, офіціанти зупиняються у входу в бенкетний зал у порядку номерів секторів, закріплених за ними;

• перш ніж увійти в зал, офіціанти до кожної страви, гарніру, соусу кладуть прибори для перекладання; виключення складають свіжі натуральні овочі і фрукти, хліб, пиріжки, булочки, тости.

Як тільки метрдотель переконається, що бенкетний стіл підготовлений для подачі чергової страви, він дає знак офіціантам увійти в зал. Вони відразу входять, дотримуючись черговості привласнених їм номерів, направляються до своїх секторів і стають обличчям до столу в двох-трьох кроках позаду тих гостей, з яких повинні починати обслуговування. Метрдотель, почекавши якийсь час і переконавшись, що всі офіціанти готові до подачі страв, подає їм умовний знак почати обслуговування. Тільки тоді, одночасно підійшовши до гостей, офіціанти приступають до подачі страв.

Естетика подачі страв полягає в тому, щоб всі офіціанти при русі по залу з стравами і підносами тримали предмети однаково на лівій руці на рівні ліктя. Пересуватися по залу потрібно по прямих, наміченим метрдотелем лініям. Іти потрібно швидко неширокими, але частими кроками.

При проведенні бенкету офіціанти дотримуються як загальних правил, так і деяких вимог, що випливають із самої форми бенкету. Напої в рюмки гостей наливають до подачі страв. Під час проголошення промов офіціанти припиняють обслуговування, відступаючи на кілька кроків від столу, кожен у своєму секторі.

Чергову заміну чи збирання тарілок і приборів всі офіціанти роблять одночасно, коли всі учасники бенкету чи більшість з них закінчили їсти раніше подану страву.

Перед подачею десерту із столу прибирають використані тарілки і прибори, пиріжкові тарілки і спеції.

Десерт офіціанти приносять в зал на мілких десертних тарілках і подають з руки прийомом «З і 1».

Офіціанти, котрі подають вина, наливають гостям шампанське в келихи, заповнюючи їх на 2/3 об’єму. Ці офіціанти прибирають стіл, а інші офіціанти ставлять перед кожним гостем чашку з кавою. Ручки чашки і ложки повернені вправо.

Офіціанти, що подають напої, подають чарки з коньяком з невеликої таці.

Кава і фрукти можуть бути подані в окремому чайному або кавовому залі. Цей зал повинен бути розташовано у безпосередній близькості від основного бенкетного. Іноді для цього використовують приміщення, в якому проходила зустріч гостей.

У залі встановлюють невеликі столи (на 8-12 чол.) із красивою деревиною фактурою або накриті кольоровими скатертинами. На середину столу ставлять вази з фруктами, тістечками, цукерками, горішками тощо. Поруч із фруктами розміщають стопками пиріжкові або десертні тарілки, фруктові набори.

Чай або каву подають у чашках, що наповнюють у підсобному приміщенні, або ставлять кавові чашки на стіл і після того, як гості сіли, офіціанти наливають їм каву. За бажанням відвідувача в чайній чашці подають чай, а кавову забирають.

За чашкою встановлюють коньячну чарку (на прохання гостя її можуть замінити на лікерну). Певний запас чарок для лікеру повинен знаходитися на підсобному столі.

Чарки з коньяком або лікером можуть бути подані й в обнос. Офіціанти в цьому випадку працюють у парі: один на таці несе напої в пляшках і чарки, другий з’ясовує у гостя, який напій він буде пити, наливає його в чарку, встановлену на маленькій таці, що утримує в лівій руці.

Для кондитерських виробів зліва від чашки встановлюють пиріжкову тарілку.

При обслуговуванні гостей в чайному або кавовому залі офіціант обов’язково повинен виконувати такі правила:

- слідкувати за порядком на столах - прибирати або змінювати попільнички, використані та непотрібні предмети;

-до кінця обслуговування запропонувати гостям охолоджену мінеральну воду, сік.

Сигналом для закінчення офіційної частини бенкету-прийому служить жест, який завжди першим робить господар, — він встає з-за столу.

Після закінчення прийому офіціанти прибирають використаний посуд у такий послідовності: спочатку полотняні серветки, потім чашки з блюдцями і кавовими ложками. Використаний посуд ставлять на таці. При зборі скляного посуду його сортують за видами і ставлять на підноси. В останню чергу прибирають аксесуари, знімають із столу скатертини і складають їх. використовуючи відомі технічні прийоми.

ІІІ Розділ. Удосконалення організації обслуговування святкових заходів в ресторані «Теракота»

    1. Пропозиції організаційних заходів щодо передумов проведення святкових заходів.

Найкращий час для проведення банкету – вдень. Задоволення, котре отримують гості, безпосередньо залежить від якості обслуговування, їжі, напоїв і згуртованості офіціантів. Для того, щоб врахувати всі побажання клієнта, адміністратор (метрдотель) намагається отримати від замовника максимум інформації про майбутнє свято. Як краще розставити столи, розсадити гостей, через який час подати гарячі страви, коли закінчиться бенкет.

Після того, як будуть обговорені всі організаційні питання, потібно буде вибрати страви із банкетного меню для запрошених гостей.

Якщо банкет буде тривати близько 4-5 годин, то оптимальним буде замовити 1400-1500 гр. різної їжі на одну людину.

  1. Співвідношення різних страв і закусок у грамах на людину:

  2. Холодні закуски - 350-400 гр. на людину(сири, овочева та м'ясна нарізка, риба,гриби)

  3. Салати - 200-250 гр. на людину(м'ясний, овочевий і рибний салати)

  4. Гарячі закуски - 100 гр. на людину (млинці, овочі в клярі і т.д.)

  5. Гарячі страви з м'яса та риби - 250 гр. на людину

  6. Гарнір до гарячого - 150 гр. на людину (рис, овочі, картопля)

  7. Фруктова тарілка - 200 гр. на людину

  8. Торт - 100-150 гр. на людину

Замовляють посуд у сервізній із запасом 10%.

Існують рекомендовані норми споживання страв :

  • Холодні закуски = 1,6*50 чол = 80

  • Гарячі закуски = 0,3*50 чол = 15

  • Основні страви = 1,2*50 чол = 60

  • Десерти = 04*50 чол = 20

  • Гарячі напої = 0,2*50 чол = 10

  • Холодні напої = 0,3*50 чол = 15

  • Хлібо-булочні вироби = 0,5*50 = 25

Але замовник, виходячи із бюджету, має право замовляти будь-яку кількість страв, яку вважає за потрібну.

Меню – замовлення банкету на 50 чоловік

Найменування страви

Вихід 1 порції

Кількість порції

Найменування столового посуду

Всього посуду

Холодні закуски на 17.30

Воловани з червоною ікрою

30

20

Блюдо кругле порцелянове , Прибори для розкладання

6

Воловани з мусом із буженини

30

20

6

Сьомга з маскарпоне та спаржею

260

14

Блюдо овальне фарфорове  Прибори для розкладання

7

Ростбіф із телячої вирізки з чорничним соусом

100/90

22

11

Буженина, запечена з розмарином

100

20

10

Сациві з куриці

350

8

4

Гібжалі

320

10

5

Маслини/оливки

100/100

5

Довгі фарфорові піали

5

Салати на 17.50

Капрезе

315

6

Фарфорові салатники різної форми та прибори для перекладання

4

Норвезький

235

8

6

Грецький

230

7

7

Цезар з курицею

255

5

5

Із копченої качки з малиновим соусом

205

7

6

Гарячі закуски на 18.10

Креветки шампань

150

15

Велике кругле блюдо та прибори для перекладання

кокотник

7

Фаршировані сьомгою, шляпки шампіньйонів

225

16

8

Жульєн з курицею та грибами

150

18

8

Млинці з червоною ікрою

160

15

7

Гарячі страви на 18.40

Стейк із лосося

160

12

Велике кругле блюдо та прибори для перекладання

6

Теляча вирізка із солодким перцем

210

10

7

Курча із маскарпоне

150/50

14

7

Крильця із сирним соусом

200/110

10

5

Банкетні страви на 19.10

Сьомга «фламбе» з прованськими травами

100

16

Велике овальне фарфорове блюдо та прибори для перекладання

8

Запечена теляча нога

100

15

7

Качка, запечена з яблуками

100

14

6

Хлібна корзина на 17.00

Булка солодова

30

50

Пиріжкова фарфорова тарілка

50

Булка французька

30

50

Десерт на 20.00

Фруктова ваза

810

30

Ваза для фруктів

5

Шварцвальський торт

5000

50

Ваза для торту та кондитерські щипці,

десертні тарілки

5

5

50

Напої на 16.00 та 20.00

Чай

200

30

Чашка для кави та блюдце

30

Кава

150

20

Чашка для чаю та блюдце

20

Сік

1000

16

Фужери для води або стакани, графіни

50

5

Вода мінеральна

500

16

Морс

1000

15

Спочатку потрібно визначитися, які алкогольні і безалкогольні напої будуть присутні на бенкеті. Це залежить від смаків ваших гостей - коньяк, мартіні, віскі, лікер - напої на любителя. А от горілка, вино та шампанське повинні бути обов'язково.

  1. Горілка - достатньо 1 пляшки на 2-х осіб

  2. Вино - достатньо 1 пляшки на людину

  3. Шампанське - 1 пляшка на трьох (на 2 перших тосту)

  4. З безалкогольних напоїв мінеральна вода (з газом і без),

  5. сік (2 види)

  6. морс.

Безалкогольних напоїв повинно бути 1,5-2 літра на людину.

Для отримання продукції з бару метрдотель повинен скласти заявку, в якій вказується найменування вина, кількість і місткість пляшок та термін виконання замовлення.

Найменування напою

Ємність пляшки

Кількість порцій

Найменування скла

Кількість скла

Відповідність стравам

Кріплене вино «Чізано»

500 мл

10

Чарка для міцних напоїв (75 мл)

10

В якості аперетива

Горілка «Цельсій»

500 мл

14 пляшок

Чарка горілчана (50 мл)

18

Як аперитив та до холодних закусок

Коньяк «Арарат»

500 мл

7 пляшок

Коньячний бокал (75 мл)

7

Як аперетив

Вино біле «Аліготе»

750 мл

10 пляшок

Чарка рейнвейную (100 мл)

15

Підходить до будь-яких холодних закусок та основних страв із риби

Вино червоне «Мерло»

750 мл

10 пляшок

Чарка лафітная (125 мл)

10

Підходить до основних страв із риби, м'яса, птиці

Ігристе вино «Розі»

500 мл

7

Келих для шампанського (150 мл)

35

Підходить до десертних страв

Потім визначаються кількість і асортимент посуду, приборів, столової білизни для сервірування столу з тим, щоб до призначеного терміну все було підготовлено. Ця заявка надходить в сервізну.

Найменування посуду та приборів

Загальна кількість

Підставні тарілки

50

Закусочні тарілки

100

Кокотниці

8

Тарілка мілка столова

50

Чайна чашка

30

Чайне блюдце

30

Чашка для кави

20

Блюдце для кави

20

Тарілка десертна мілка

50

Закусочний набір

50

Рибний набір

50

Основний столовий набір

50

Кокотна виделка

50

Чайна ложка

50

Десертний набір

50

Цукорниця

5

Щипці для цукру

5

Ємність для солі

12

Ємність для перцю

12

Ваза для торту

5

Ваза для фруктів

5

Загальне кругле блюдо

47

Загальне овальне блюдо

21

Салатники

28

Піали для оливок та маслин

5

Кондитерські щипці

5

Прибори для перекладання

138

Весь посуд повинен бути дотриманим в одному стилі, без найменших дефектів (тріщин, щербин і т. п.). Скатертини і серветки повинні бути бездоганної чистоти, ретельно відпрасованими.

Перед складанням заявки в білизняну розраховують потребу в скатертинах, серветках, ручника, рушниках. 

Визначення моно простору: 1,8 кв.м. * 50 чол = 90 кв.м.

Довжину столу визначають з розрахунку 0,8 x50 = 40 м, при двосторонній посадці 40:2 = 20 м, тому встановлюють стіл у вигляді букви Ш. 

Визначення довжини столу: 

Столи: 0,8 · 5 = 4 м 

Кількість столів 13 шт., Тому що розмір стандартного ресторанного столу 1,25 x0, 8 м. За ширину столу беруть бік рівний 1,25 м . При розрахунку необхідного розміру скатертини слід врахувати її спуск з торців по 0,4 м з кожного боку. 

Скатертини 1: 8 +0,4 · 2 = 8,8 

Ширина скатертини становить 1,25 +0,25 · 2 = 1,75 м. Промисловість випускає скатертини 5x1, 73.  Для покриття столів нам буде потрібно скатертини:  5x1, 73 м ─ 3 шт.  2,08 x1, 73 ─ 6 шт. 

Для офіціантів необхідні, будуть ручники, рушники. Ручники беруться з розрахунку по 2 на офіціанта, значить 10 шт.  Рушники для протирання посуду по одному. 

Найменування білизни

Кількість одиниць

Скатертини банкетні 5*1,73 м

3

Скатертини білі 2,08*1,73 м

6

Серветки полотняні білі 46*46 см

50

Ручники

10

Рушники

20

Перед банкетом прибирають приміщення, розставляють столи згідно з прийнятою схемою і сервірують їх.

Розробка моделі сервірування:

    1. Шляхи удосконалення обслуговування бенкетів.

Гостинність - це один із найважливіших аспектів в обслуговуванні споживачів. Даний термін широко використовується в готельній, ресторанній та туристичній сферах, він є певною послугою, котру надають на даних підприємствах.

Гостинність у ресторанній індустрії – це правильність подачі страви чи напою, порядок обслуговування гостя та надання певної додаткової послуги. Адже для того, щоб привернути увагу споживача й надалі, - потрібно вразити його під час першого обслуговування. Гостинність – це саме той елемент, що робить спогади приємнішими. Гостинність потребує багато часу та колективної співпраці.

Також велику увагу потрібно звернути на відповідність інгредієнтів у меню та тарілці, їх вага та ще зовнішнє оформлення страви.

В умовах індустрії гостинності, на сьогоднішній день, захопленість технологічними нововведеннями призвела до переконання, що всі контакти між клієнтами й обслуговуючим персоналом варто було б звести до мінімуму, оскільки це раз і назавжди вирішило б і проблему ввічливості, і гостинності. Але клієнт був проти цього нововведення, відповідно персонал ресторану повинен бути ввічливим, щирим, привітним, психічно врівноваженим, вміти гарно говорити, знаходити спільну мову із клієнтом, не перечити йому та вміти гарно піднести вишуканість сервісу, бути в першу чергу, – кваліфікованим працівником.

Наука не стоїть на місці і, відповідно, у ресторанному бізнесі з'являються певні "помічники'' офіціантів - комп'ютери, R-кіпери, різні системи розрахунку гостей, все це робиться задля швидкого та якісного обслуговування.

Ефективне використання інформаційних ресурсів підприємств ресторанного бізнесу базується на: визначені потреб щодо інформації, проведенні системного її аналізу, створенні й підготовці програм, впровадженні комп’ютерної техніки.

Впровадження інформаційних технологій дозволить зменшити час обслуговування одного клієнта, і як наслідок збільшити пропускну здатність залу або зменшити витрати на оплату праці як офіціантів/кухарів, які безпосередньо зайняті у операційній діяльності, так і бухгалтерів, які повинні це все потім обліковувати.

    1. Заходи щодо підвищення якості обслуговуючого персоналу святкових заходів.

Персонал закладу – це найбільш важливий ресурс, котрий впливає на якість надання послуг.

Кожен заклад ресторанного господарства потребує кадрових працівників, для цього проводить такі заходи:

  • Підбирає працівників на основі їхньої здатності задовольняти кваліфікаційні вимоги, встановлені для певного виду роботи. Для цього було розроблено спеціальний особовий листок обліку кадрів, де вказано чіткі вимоги до кандидатів на вакантні посади;

  • Забезпечує умови роботи, що сприяють найкращому виконанню співробітниками своїх обов’язків, а також спокійні ділові взаємини;

  • Реалізовує можливості кожного співробітника ресторану. Використовуючи послідовні, творчі методи роботи і можливості щодо більшого залучення до роботи;

  • Забезпечує розуміння співробітниками своїх завдань і цілей, включаючи їхній вплив на якість;

  • Заохочує зусилля персоналу, спрямовані на підвищення якості, визнаючи заслуги і нагороджуючи за конкретні досягнення;

На сьогодні особливого значення набувають питання практичного застосування сучасних форм управління персоналом ресторану, що дозволить підвищити його соціально – економічну ефективність та удосконалити саму систему управління процесом обслуговування в ресторані «Теракота».

Для цього слід більшу увагу приділити мотивації працівників, можливостям їх кар’єрного росту, психологічному клімату в колективі, а також підвищенню кваліфікації персоналу і слідкувати за тим, щоб перед працівниками не ставилися суперечливі завдання і цілі, та звести до мінімуму резерв нереалізованих можливостей, що обумовлений розбіжністю потенційно формованих у процесі навчання здібностей до праці та особливих якостей з можливостями їхнього використання при виконанні конкретних видів робіт.

Слід також відзначити, що на сьогодні одним з основних факторів конкурентоздатності ресторанів стала забезпеченість робочою силою. Без людей не може бути організації, без кваліфікованих кадрів жоден ресторан не зможе досягти своїх цілей. Тому дуже важливим є:

- підбір, навчання і формування персоналу для найкращого надання послуг рестораном;

- оцінка персоналу;

- найкраще використання потенціалу працівників і їх винагорода;

- забезпечення гарантій соціальної відповідальності ресторану перед кожним працівником.

У практичному плані ресторану «Теракота» слід застосовувати такі основні функції управління персоналом:

- прогнозування ситуації на ринку праці та у власному колективі для вжиття попереджувальних заходів;

- аналіз наявного кадрового потенціалу і планування його розвитку з урахуванням перспективи;

- мотивація персоналу, оцінка і навчання кадрів, сприяння адаптації працівників до нововведень, створення соціально – комфортних умов у колективі, вирішення приватних питань психологічної сумісності працівників тощо.

Таке вдосконалення системи управління персоналом ресторану повинне забезпечити сприятливе середовище, у якому реалізувалися б творчі можливості працівників, розвивалися їхні здібності. У підсумку люди повинні одержувати задоволення від виконаної роботи і суспільного визнання своїх досягнень .

Запропоновані заходи підвищать продуктивність праці на 14,3%, створять нормальний соціально – психологічний клімат в колективі, що сприятиме досягненню поставлених цілей ресторану та постійному його розвитку.

Запропоновані заходи дозволять:

а) зменшити плинність кадрів через нефаховість, і відповідно додаткових адміністративних витрат на підбір персоналу (зменшення собівартості) – на 9,4%

б) зменшити витрати не перекваліфікацію (зменшення собівартості) – 10,8%

в) підвищивши мотивацію праці, зменшити час обслуговування одного клієнта, і як наслідок збільшити пропускну здатність залу на 19%.

Висновки та пропозиції.

Проаналізувавши усе вище сказане, можна дійти висновку, що обслуговування святкових заходів - це не просто вид гостинності, це вищий рівень обслуговування. Адже клієнту надають широкий спектр послуг на якісному рівні. А якість послуги - це одна із складових успіху ресторану, якій приділяється достатньо уваги.

Ще в давні часи люди збиралися з різних причин за одним столом. Спочатку це дійство звалося бенкетом, а пізніше – банкетом. Але сутність заходу залишилася такою ж : господар висловлював свою повагу гостям, запрошуючи їх, а вони - свою повагу господареві, приймаючи запрошення. Загальна трапеза в усі часи була не просто прийомом їжі, але ще й виразом спільності, товариства, а також символом соціального статусу, за допомогою якого точно вказувалося становище людини в суспільстві. У наші дні масові заходи їжею і випивкою можуть організовуватися з різних приводів і проводитись на різних рівнях.

В даній роботі проведене дослідження сучасного стану надання банкетних послуг у ресторанному господарстві.

В першій частині першого розділу розкривається сутність банкетів у ресторанному господарстві, їх правила організації та вимоги до обслуговування.

В другому розділі йде мова про особливості процесу обслуговування банкетів з повним обслуговуванням офіціантами на прикладі ресторану "Теракота".

В третьому розділі розкриваються методи удосконалення процесу обслуговування банкетів, саме тут розкрито всі необхідні розрахунки для проведення даного виду заходу та шляхи удосконалення процесу обслуговування споживачів.

Попит на обслуговування банкетів будь-якого виду в останні роки неухильно росте. Якщо раніше такі види обслуговування широко використовувалися закордоном, то зараз – Україна прогресує в організації надання даних послуг.

Банкет за столом з повним обслуговуванням - найскладніша і відповідальна форма обслуговування, тому для організації та проведення такого типу банкету виділяють найбільш кваліфікованих і досвідчених метрдотелів і офіціантів. Банкет з повним обслуговуванням являє собою торжество, де розсаджування гостей узгоджується протоколом, учасники сидять за красивими і пишно сервірованими столами, а офіціанти всі страви та напої подають «в обнос».

Банкети за столом з повним обслуговуванням офіціантами найчастіше влаштовується на дипломатичних, офіційних прийомах з приводу візитів високопоставлених посадових осіб, іноземних представників і делегацій.

Неодмінною умовою обслуговування подібних банкетів є швидкість подачі страв, напоїв і зміни приладів.

Багато підприємств громадського харчування пропонують свої приміщення для проведення різних урочистостей, весіль, днів народжень, ювілеїв. Це багато в чому сприяє для залучення потенційних клієнтів. Це все є економічно вигідно для закладу ресторанного господарства.

48

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]