Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМК Виконнан_судових рішень 04_09_2013.doc
Скачиваний:
11
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
606.72 Кб
Скачать

Тема 4. Особливості виконання судових рішень

Особливості звернення, стягнення на цінні папери, ювелірні вироби та дорогоцінне каміння. Особливості звернення на майно боржника, яке знаходиться в інших осіб. Особливості звернення стягнення на майно юридичної особи чи фізичної особи-підприємця у разі припинення їх діяльності. Особливості звернення стягнення на заставлене майно. Особливості виконання рішень за речовими зобов’язаннями. Особливості виконання рішень про стягнення аліментів. Особливості виконання рішень про накладання штрафу та конфіскації майна тощо.

Професійна складова. Оволодіти сучасними науковими методами прийняття, обґрунтування та реалізації рішень з урахуванням інтересів людини, організації, суспільства та держави. Розуміння понятійно-категоріального апарату науки.

Тема 5. Гарантії захисту прав суб’єктів у виконавчому провадженні

Першочергові (невідкладні) умови для виконання рішення. Процедура вручення боржникові постанови про відкриття виконавчого провадження. Право на добровільне виконання вимог виконавчого документа.

Роз’яснення особам, які беруть участь у виконавчому провадженні або залучаються до проведення виконавчих дій, їх прав. Оскарження рішень, дій або бездіяльності посадових осіб державної виконавчої служби. Подання скарги на рішення, дії або бездіяльність державного виконавця. Суб’єкти оскарження рішень, дій чи бездіяльності державного виконавця або іншої посадової особи державної виконавчої служби. Строки подання скарги. Контроль за законністю виконавчого провадження. Витребування виконавчого провадження.

Судовий контроль за виконанням судових рішень: в адміністративних справах. Судовий контроль за виконанням судових рішень в цивільних справах.

Професійна складова. Оволодіти сучасними науковими методами прийняття, обґрунтування та реалізації рішень з урахуванням інтересів людини, організації, суспільства та держави. Розуміння понятійно-категоріального апарату науки.

Робоча навчальна програма навчальної дисципліни “Виконання судових рішень”

Робоча програма навчальної дисципліни “Виконання судових рішень” укладається кафедрою кримінального процесу для користування науково-педагогічними працівниками і містить загальний опис дисципліни, прогнозовані цілі та результати навчання, структуру навчальної діяльності студента, засоби діагностики (критерії, методи і шкалу оцінювання); перелік методичного й інформаційного забезпечення.

МЕТА ТА ЗАВДАННЯ ВИВЧЕННЯ ДИСЦИПЛІНИ

Мета дисципліни полягає у наданні студентам необхідних теоретичних та практичних знань щодо основних положень правового регулювання виконання рішень суду, правильному орієнтуванні студентів в чинному законодавстві з питань виконання рішень суду, виконавчого провадження та діяльності органів державної виконавчої служби.

Завдання дисципліни:

  • засвоєння студентами поняття та сутності інституту виконавчого провадження, нормативних джерел, що регулюють організацію та діяльність судів з прийняття судових рішень, організацію та діяльність державної виконавчої служби, порядок та процедуру здійснення виконавчого провадження в Україні;

  • формування у студентів уявлення про правовий статус державної виконавчої служби, її завдання та принципи діяльності;

  • формування у студентів уявлення про правовий статус державного виконавця, його права, обов’язки, межі відповідальності; набуття навиків у складанні процесуальних документів на стадії виконавчого провадження;

  • вивчення загальних засади застосування заходів примусового виконання; ознайомлення з особливостями звернення стягнення на окремі види майна, в тому числі на доходи фізичної особи, виконання рішень у немайнових справах, виконання рішень з іноземним елементом;

  • аналіз проблем та перспектив вдосконалення й реформування інституту виконавчого провадження;

  • формування навичок практичного застосування положень нормативно-правових актів щодо гарантій захисту прав учасників виконавчого провадження;

  • підвищення правової культури студентів, необхідної для ефективного здійснення майбутньої професійної діяльності.