Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2012 т.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Методичні вказівки

Тема 1. Теоретичні основи статистичної науки. Правова статистика.

Поняття статистики як самостійної науки та історія її розвитку. Значення статистичної науки та її засновники. Шляхи реформування статистичних досліджень в Україні

Поняття та характеристика основних галузей статистики. Слід засвоїти поняття “статистика”, та охарактеризувати її галузі та підгалузі. Моральна та судова статистика: історія їх розвитку.

Предмет, метод та завдання статистики. Охарактеризувати предмет, методи статистики, основні завдання та мету. Методологія статистики.

Значення та необхідність вивчення статистики. Розкрити значення статистики в суспільному житті. Використання методів соціальної та економічної статистики правовою статистикою.

Державна статистика в Україні, її організація та завдання. Визначити поняття державної статистики, спираючись на чинне законодавство розкрити її основні завдання та організацію. Показати зв’язок статистики з іншими науками.

Поняття правової статистики її предмет та основна мета. Значення правової статистики для діяльності органів внутрішніх справ і інших правоохоронних органів, а також у наукових дослідженнях.

Самостійні галузі правової статистики: кримінально-правова, адміністративно-правова та цивільно-правова статистика. Особливим підвидом правової статистики є статистика прокурорського нагляду.

Розділи кримінально-правової статистики. Статистика органів дізнання і досудового слідства. Особлива підгалузь кримінально-правової статистики віктимологічна статистика Використання даних адміністративно-правової та цивільно-правової статистики в діяльності правоохоронних органів. Вимоги до ведення правової статистики.

Специфічні методи за допомогою яких правова статистика вивчає свій предмет: 1) масове статистичне спостереження; 2) зведення і групування даних спостереження за кількісно та якісно визначеними ознаками; 3) статистична обробка зведених і розгрупованих показників; 4) всебічний якісний аналіз статистичних матеріалів.

Тема 2. Статистичне спостереження та його види.

Статистичне спостереження як перший етап статистичного дослідження. Поняття, сутність і завдання статистичного спостереження.

План (програма) статистичного спостереження (як підготовча частина спостереження): вирішення програмно-методичних і організаційних питань.

Загальне поняття об’єкту статистичного спостереження. Об’єкти спостереження у правовій статистиці.

Поняття одиниць сукупності, одиниць виміру, одиниць спостереження і одиниць обліку в кримінально-правовій, адміністративно-правовій і цивільно-правовій статистиці.

Суцільне безперервне спостереження одиниць статистичної сукупності як основне спрямування державного статистичного дослідження. Поняття генеральної сукупності.

Несуцільне перервне спостереження і його види. Поняття вибіркової сукупності. Програма статистичного спостереження, вимоги до неї. Програми статистичного спостереження у правовій статистиці. Документи первинного обліку у правовій статистиці.

Застосування вибіркового методу в правовій статистиці. Значення вибіркового спостереження. Застосування вибіркового методу в правовій статистиці і його теоретичні основи. Генеральна й вибіркова сукупності. Репрезентативність вибірки й основні принципи її реалізації. Поняття помилки вибірки. Середнє й граничне значення помилки вибірки.

Способи і методи відбору статистичної інформації. Організація вибіркових спостережень у правовій статистиці. Визначення обсягу вибіркової сукупності.

Оцінка результатів вибіркових досліджень. Оцінка результатів вибіркових досліджень та способи перенесення вибіркових результатів на генеральну сукупність. Звернути увагу на практичне значення вибіркового методу і межі його застосування в правовій статистиці.