Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка 2012 т.doc
Скачиваний:
35
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
444.93 Кб
Скачать

Теми рефератів, доповідей:

  1. Спеціально організоване статистичне дослідження як одна з форм статистичного спостереження в Україні.

  2. Значення розробки програми статистичного спостереження, основні вимоги, що пред’являються до неї.

  3. Первинний облік та статистична звітність в правоохоронних органах. Форми звітів, що подаються до Департаменту інформаційних технологій МВС України місцевими ОВС.

Практичне заняття – 2 год.

  1. Розробити зразок програми статистичного спостереження.

  2. Показати структуру плану статистичного спостереження.

  3. Скласти перелік питань до анкети. Провести анкетування курсантів з будь-яких проблемних питань.

  4. Ознайомлення з Інструкцією про єдиний облік злочинів. Заповнення статистичних карток (Форм 1 – 6).

Завдання для самостійної підготовки(2 год.)

Завдання 1.

Визначте об’єкт, одиницю спостереження та одиниці сукупності при: а) перепису населення; б) обліку злочинності; в) обліку засуджених

Завдання 2.

До якого виду статистичного спостереження необхідно віднести: а) реєстрацію актів громадянського стану; б) реєстрацію вчинених злочинів; в) облік з’явлення на роботу працівників правоохоронних органів; г) реєстрацію кримінальних справ, які надійшли до місцевого суду; д) перепис населення.

Завдання 3.

З метою вивчення соціально-демографічного складу засуджених до позбавлення волі за корисливі злочини передбачено проведення спеціального статистичного спостереження. Які питання треба внести до програми спостереження?

Завдання 4.

З метою вивчення соціально-демографічного складу студентів на різних формах навчання (денній, вечірній та заочній) передбачено проведення спеціального статистичного спостереження. Які питання треба внести до програми спостереження?

Завдання 5.

Визначте об’єкт, мету і одиницю спостереження під час перепису населення України у 2001 році?

Завдання 6.

Яка дата була критичним моментом перепису населення України у 2001 році? Чому, як правило, на території України критичний момент перепису населення призначається взимку?

Завдання 7.

Хто і які документи первинного обліку повинен скласти, якщо кримінальна справа порушена судом і надіслана для провадження досудового слідства?

Завдання 8.

Перерахуйте, у яких випадках зареєстровані злочини підлягають зняттю з обліку. Які документи первинного обліку і хто повинен їх скласти?

Завдання 9.

Особа однією злочинною дією вчинила два різних злочини: зґвалтування, поєднане з зараженням венеричною хворобою. Як цей злочин повинен обліковуватися? Хто, коли і які картки первинного обліку повинен скласти?

Завдання 10.

В яких випадках не складається форма 4?

Завдання 11.

Перерахуйте всі випадки, коли злочин вважається розкритим.

Завдання 12.

Слідчий надіслав прокурору кримінальну справу для затвердження обвинувального висновку. Прокурор його затвердив. Хто, коли і які документи первинного обліку повинен заповнити, коли і куди надіслати?

Завдання 13.

Громадянина Н. було засуджено місцевим судом за хуліганство ( ст.296 КК України) до п’яти років позбавлення волі. Враховуючи, що він раніше судимий за крадіжку (ст.185 КК України) і не відбув покарання (три роки позбавлення волі), суд призначив покарання за сукупністю – вісім років позбавлення волі. Які цифрові покажчики повинен проставити суддя в п.п.25 і 27 «Статистичної картки на підсудного (обвинуваченого)»?

Завдання 14.

Громадянин С. вчинив декілька злочинів: у віці 17 років – зґвалтування; у віці 17,5 років – умисне тяжке тілесне ушкодження; у віці 18,5 років – хуліганство. Після його затримання та досудового слідства він був засуджений за всі три злочини у віці 19 років, було винесено вирок за сукупністю злочинів. Який вік необхідно позначити у п.15 «Статистичної картки на особу, яка вчинила злочин» і п.2 «Статистичної картки на підсудного (обвинуваченого)»?

Завдання 15.

По кримінальній справі було засуджено трьох громадян: А., Б. і С. Стосовно вироку щодо засудженого Б. надійшли апеляція, тому кримінальну справу було надіслано до суду апеляційної інстанції для розгляду. Як секретар суду повинен заповнити п.29 «Статистичної картки на підсудного (обвинуваченого)»? Чи повинен він заповняти контрольні талони «Статистичної картки на підсудного (обвинуваченого)» на всіх трьох підсудних, які були засуджені по даній кримінальній справі?

Індивідуальні навчально-дослідні завдання (2 год.):

  1. Застосування вибіркового методу в правовій статистиці.

  2. Способи і методи відбору статистичної інформації.

  3. Оцінка результатів вибіркових досліджень.

  4. Генеральна й вибіркова сукупності.

5. Репрезентативність вибірки й основні принципи її реалізації.

6. Поняття помилки вибірки.

7. Середнє й граничне значення помилки вибірки.

8. Поняття офіційної статистичної звітності та спеціально організованого статистичного дослідження.

Література до теми:

  1. Інформатика. Комп’ютерна техніка. Комп’ютерні технології: Підручник для студентів вищих навчальних закладів/ за ред. О.І. Пушкаря. -К., Видавничий центр “Академія”, 2002.-704с.

  2. Інструкція про єдиний облік злочинів (затверджена наказом Генеральної прокуратури України, Міністерства внутрішніх справ України, Державної податкової адміністрації України, Міністерства оборони України, Державної митної служби України, Адміністрації державної прикордонної служби України, Міністерства з надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, Державного департаменту з питань виконання покарань, Держаної судової адміністрації України від 25.05 2010р. №21/135/281/240/499/354/367/159/69.

  3. Козлов В.И., Прохорова М.И. Вопросы информационно-аналитического обеспечения оперативно-розыскных мер по противодействию криминальным угрозам // Российский следователь.-2009.-№7.-С.25.

  4. Мірошниченко М. Методологічна основа системно-інформаційного підходу // Право України. – 2007. - №3. – С.24.

  5. Правова статистика: [навчальний посібник] / [М.П. Пихтін, Г.С. Поліщук, М.І. Шерман та ін.]; за заг ред. М.П. Пихтіна.- К.: ФОП О.С. Ліпкана, 2011.-272 с.

  6. Правова статистика: Підручник / Моісеєв Є.М., Джужа О.М., Василевич В.В. та інш.; За загальною редакцією професора О.М.Джужі. –К.:Атіка, 2008. -326с.