Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Глава 8. Відповідальність

Стаття 78. Загальні положення

78.1. Правопорушеннями - є протиправні діяння (дія чи бездіяльність) платників податків, податкових агентів, та/або їх посадових осіб, а також посадових осіб контролюючих органів, що призвели до невиконання або неналежного виконання вимог, установлених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби.

78.2. Вчинення платниками податків та посадовими особами контролюючих органів порушень податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби, тягне за собою відповідальність, передбачену цим Кодексом та іншими законами України.

Стаття 79. Особи, які притягаються до відповідальності за вчинення правопорушень

79.1. Платники податків,і податкові агенти, та/або їх посадові особи несуть відповідальність у разі здійснення порушень, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби.

Стаття 80. Види відповідальності за правопорушення податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби

80.1. За вчинення правопорушення податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби, застосовуються такі види відповідальності:

80.1.1) фінансова;

80.1.2) адміністративна;

80.1.3) кримінальна.

80.2. Фінансова відповідальність за правопорушення податкового та іншого законодавства встановлюється та застосовується згідно з цим Кодексом та іншими законодавчими актами. Фінансова відповідальність застосовується у вигляді штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів) та/або пені.

80.3. Кримінальна відповідальність за правопорушення податкового та іншого законодавства встановлюється та застосовується відповідно до норм Кримінального кодексу України.

80.4. Адміністративна відповідальність за правопорушення податкового та іншого законодавства встановлюється та застосовується відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Митного кодексу України.

Стаття 81. Загальні умови притягнення до відповідальності

81.1. Притягнення до фінансової відповідальності платників податків за порушення податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби не звільняє платників податків або їх посадових осіб за наявності відповідних підстав від адміністративної, кримінальної відповідальності.

81.2. Притягнення платників податків та/або їх посадових осіб до відповідальності за здійснення порушення податкового та іншого законодавства не звільняє його від обов'язку щодо сплати належних сум податків, зборів та інших платежів, контроль за якими покладено на органи державної податкової служби, та усунути виявлені правопорушення

Стаття 82. Штрафні санкції (фінансові санкції, штрафи)

82.1. Строки застосування, сплата, стягнення та оскарження сум штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів) здійснюється у порядку, визначеному цим Кодексом для сплати, (стягнення) та оскарження сум грошових зобов'язань.

82.2. Застосування штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів), передбачених цією главою, не звільняє платників податків від обов'язку сплатити належні суми до бюджету податків, зборів та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи державної податкової служби, а також застосування до них інших заходів, передбачених цим Кодексом.

82.3 Штрафні санкції (фінансові санкції, штрафи) за порушення норм податкового або іншого законодавства контроль за дотриманням яких покладено на органи державної податкової служби, застосовуються у порядку та у розмірах, встановлених цим Кодексом.

Якщо іншими розділами цього Кодексу не передбачена фінансова відповідальність, то застосовуються норми цієї глави цього розділу.

Стаття 83. Строки давності для застосування штрафних санкцій (фінансових санкцій. штрафів)

83.1. Граничні строки застосування штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів) до платників податків відповідають строкам давності для нарахування податкових зобов'язань, визначеним статтею 71 цього розділу.

Стаття 84. Застосування штрафних санкцій у разі вчинення декількох правопорушень

84.1. У разі вчинення платниками податків двох або більше порушень податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби, штрафні санкції (фінансові санкції, штрафи) застосовуються за кожне вчинене правопорушення окремо.

Стаття 85. Рішення про застосування штрафних санкцій

85.1. У разі застосування контролюючими органами до платників податків штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів) за порушення податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби, такому платнику податків надсилаються (вручаються) податкові повідомлення-рішення.

85.2. Порядок застосування штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів) встановлюється центральним контролюючим органом.

Стаття 86. Порушення встановленого порядку взяття на облік (реєстрації) в органах державної податкової служби

86.1. Неподання платниками податків у строки та у випадках, передбачених цим Кодексом, заяв та/або документів для взяття на облік у відповідному органі державної податкової служби, реєстрації змін місцезнаходження чи внесення інших змін до своїх облікових даних, неподання виправлених документів для взяття на облік чи внесення змін або повторне неподання таких документів, подання з помилками чи у неповному обсязі, неподання відомостей стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського обліку та/або складання податкової звітності, -

тягне за собою накладення штрафу на самозайнятих осіб у розмірі 170 гривень, за ті самі дії, вчинені протягом року - 340 гривень, на юридичних осіб, відокремлені підрозділи юридичної особи чи юридичну особу, відповідальну за нарахування та сплату податків до бюджету під час виконання договору про спільну діяльність, - 510 гривень, у разі неусунення таких порушень або за ті самі дії, вчинені протягом року - 1020 гривень.

86.2. Порушення платниками податків, що виробляють спирт етиловий (коньячний, плодовий), алкогольні напої та тютюнові вироби, вимог щодо обов'язкової реєстрації як платників акцизного збору органами державної податкової служби за місцем державної реєстрації таких суб'єктів у п'ятиденний строк з дня отримання ліцензії на виробництво, -

тягне за собою накладення штрафу в розмірі 1700 гривень.

Стаття 87. Порушення строку та порядку подання інформації про відкриття або закриття банківських рахунків

87.1. Неподання банками та іншими фінансовими установами відповідним органам державної податкової служби в установлений цим Кодексом строк повідомлення про відкриття або закриття рахунків платників податків, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 340 гривень за кожний випадок неподання або затримки.

87.2. Здійснення видаткових операцій за рахунком платника податків до отримання повідомлення відповідного органу державної податкової служби про взяття рахунка на облік в органах державної податкової служби, -

тягне за собою накладення штрафу на банк в розмірі 10 відсотків суми усіх операцій за весь період до отримання такого повідомлення, здійснених з використанням таких рахунків (крім операцій з перерахування коштів до бюджетів або державних цільових фондів), але не менш як 850 гривень.

87.3. Неповідомлення платниками податків в установлений цим Кодексом строк про відкриття або закриття рахунків у банках або інших фінансових установах, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 340 гривень.

87.4. Неповідомлення фізичними особами, що здійснюють незалежну професійну діяльність про свій статус банку, або іншій фінансовій установі при відкритті рахунку -

тягне за собою накладення штрафу на таку фізичну особу у розмірі 340 гривень за кожний випадок неповідомлення.

Стаття 88. Порушення платниками податків порядку надання інформації про фізичних осіб - платників податків

88.1. Порушення порядку надання або ненадання інформації для формування та ведення Державного реєстру фізичних осіб - платників податків, передбаченого цим Кодексом, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 85 гривень, а за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке правопорушення - 170 гривень.

88.2. Ненадання, надання з порушенням встановлених строків, надання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платників податку, суми утриманого з них податку, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 15 відсотків суми доходу, інформацію щодо якого не надано, не включено до такої податкової звітності або надано у неповному обсязі чи подано з недостовірними відомостями.

88.3. Додатково до штрафної санкції, зазначеної у пункті 88.2 цієї статті, ненадання, надання з порушенням встановлених строків, надання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів, нарахованих (сплачених) на користь платників податку, суми утриманого з них податку та інші об'єкти оподаткування, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 85 гривень, а за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке правопорушення - 170 гривень.

88.4. Оформлення документів, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків без зазначення реєстраційного номера облікової картки платника податків, або з використанням недостовірного реєстраційного номера облікової картки платника податків, крім випадків, визначених пунктом 88.2 цієї статті, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 170 гривень.

Стаття 89. Неподання або несвоєчасне подання податкової звітності або невиконання вимог щодо внесення змін до податкової звітності

89.1. Неподання та/або несвоєчасне подання платниками податків або іншими особами, зобов'язаними нараховувати та сплачувати податки, збори податкових декларацій (розрахунків), -

тягне накладення на платника податків або таку іншу особу штрафу у розмірі 170 гривень за кожне таке неподання або затримку.

89.1.1 Не подання платником податків - фізичною особою декларації, чи включення до неї перекручених (недостовірних) даних про суми одержаних доходів, понесених витрат, та якщо такі дії платника призвели до заниження суми оподатковуваного доходу, -

тягне накладення на платника податків - фізичну особу штрафної санкції у подвійному розмірі від суми податкового зобов'язання, визначеного податковим органом.

89.2. Невиконання платником податків вимог, передбачених абзацом другим пункту 14.1 статті 14 цього розділу, щодо самостійного нарахування штрафних санкцій при внесенні змін до податкової звітності -

тягне за собою штраф у розмірі 50 відсотків суми нарахованого заниженого податкового зобов'язання.

Стаття 90. Порушення встановлених законодавством строків зберігання документів, з питань обчислення і сплати податків, зборів та інших платежів, а також виконання вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби

90.1. Незабезпечення платниками податків зберігання первинних документів, облікових та інших регістрів, бухгалтерської та статистичної звітності, інших документів, з питань обчислення і сплати податків, зборів та інших платежів, а також виконання вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, протягом встановлених статтею 6 цього розділу строків їх зберігання, та/або ненадання платниками податків та/або їх посадовими особами органам державної податкової служби оригіналів документів чи їх копій при здійсненні податкового контролю у випадках, передбачених цим Кодексом, додатково до штрафів та заходів, визначених цим Кодексом, -

тягне за собою накладення штрафу в розмірі 510 гривень, а за ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке правопорушення, - 1020 гривень.

Стаття 91. Порушення правил застосування спрощеної системи оподаткування суб'єктами малого підприємництва

91.1 Ненарахування та/або несплата (неперерахування) платником податку - фізичною особою сум єдиного податку в порядку та у строки, визначені цим Кодексом, тягне за собою накладення штрафних санкцій у подвійному розмірі ставок податку, встановлених для фізичних осіб - платників єдиного податку, визначених цим Кодексом.

91.2. У разі провадження діяльності, вид якої не відповідає зазначеному у свідоцтві, на території іншій, ніж зазначена у свідоцтві, застосовуються штрафні санкції у п'ятикратному розмірі максимальної суми ставки єдиного податку.

91.3. У разі відмови платника податку або найманого працівника платника податків пред'явити свідоцтво (довідку) працівникам контролюючих органів, до платника єдиного податку застосовуються штрафні санкції у розмірі 170 гривень.

91.4. У разі коли фізична особа - платник єдиного податку провадить господарську діяльність з використанням найманої праці або за участю у такій діяльності членів своєї сім'ї без сплати єдиного податку за найманого працівника чи члена сім'ї, на таку особу накладається штрафна фінансова санкція у подвійному розмірі ставки єдиного податку за кожну таку найману особу або члена сім'ї.

Стаття 92. Штрафні санкції у разі визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання

92.1. Визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання платника податків на підставах, визначених підпунктом 21.3.1 пункту 21.3 статті 21 цього розділу, додатково до штрафу, встановленого пунктом 89.1 статті 89 цього розділу, -

тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 відсотків суми нарахованого податкового зобов'язання незалежно від кількості місяців затримки подання податкової декларації.

92.2. Визначення контролюючим органом податкового зобов'язання платника податків на підставах, визначених підпунктом 21.3. 2 пункту 21.3 статті 21 цього розділу, -

тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 50 відсотків донарахованої суми.

92.3. Визначення контролюючим органом суми податкового зобов'язання платника податків на підставах, визначених пунктом 21.3 статті 21 цього розділу, -

додатково до штрафів, передбачених пунктами 92.1 - 92.2 тягне за собою накладення штрафу у розмірі 50 відсотків суми визначеного податкового зобов'язання

92.4 Використання платниками податку (посадовими особами платника податку) сум, що не сплачені до бюджету внаслідок отримання (застосування) податкової пільги, не за призначенням та/або всупереч умовам чи цілям її надання згідно із відповідним розділом цього Кодексу з питань відповідного податку, збору (обов'язкового платежу), -

додатково до штрафів, передбачених пунктами 92.1 - 92.3 тягне за собою стягнення до бюджету суми податків, що підлягали нарахуванню без застосування податкової пільги, а також накладення штрафу у розмірі двохсот відсотків від такої суми.

Стаття 93. Відчуження майна які знаходяться у податковій заставі, без згоди органу державної податкової служби

93.1. Відчуження платником податків майна, які перебувають у податковій заставі, без попередньої згоди органу державної податкової служби, якщо отримання такої згоди є обов'язковим згідно з цим Кодексом, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі суми такого відчуження.

Стаття 94. Порушення правил нарахування, утримання та сплати (перерахування) податків у джерела виплати, в тому числі податковими агентами

94.1. Ненарахування, неутримання та/або несплата (неперерахування) податків платником податків на якого згідно із цим Кодексом покладено обов'язок нараховувати, утримувати та перераховувати до бюджету податки, встановлені цим Кодексом, зокрема, податковим агентом, до або під час виплати доходу на користь іншого платника податків, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі подвійної суми податку, що підлягає нарахуванню та/або сплаті до бюджету.

Відповідальність за погашення суми податкового зобов'язання або податкового боргу, що виникає внаслідок вчинення таких дій, та обов'язок щодо погашення такого податкового боргу покладається на особу, визначену цим Кодексом, зокрема на податкового агента. При цьому платник податку - отримувач таких доходів звільняється від обов'язків погашення такої суми податкових зобов'язань або податкового боргу.

Стаття 95. Дії, спрямовані на неправомірне повернення, відшкодування сум податків або взаєморозрахунки з бюджетом

95.1. Подання платником податків органам державної податкової служби податкових декларацій, відомостей (документів) з недостовірною інформацією, що можуть бути підставою для неправомірного повернення, відшкодування з бюджету податків та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на органи державної податкової служби, та взаєморозрахунків з бюджетом, -

тягне за собою накладення на платника податків штрафу у розмірі 10 відсотків суми, заявленої до повернення, відшкодування з бюджету та взаєморозрахунків з бюджетом.

95.2. У разі отримання платником податків неправомірно заявлених сум до повернення, відшкодування з бюджету та взаєморозрахунків з бюджетом, такий платник податків зобов'язаний повернути до бюджету неправомірно отримані кошти та додатково сплатити штраф у розмірі відшкодованих, повернутих сум та сум, на які проведено взаєморозрахунки з бюджетом.

Стаття 96. Невиконання банками та іншими фінансовими установами рішень про призупинення видаткових операцій за рахунками платників податків

96.1. Здійснення банками та іншими фінансовими установами видаткових операцій з рахунків платника податків, крім операцій щодо видачі заробітної плати та сплати податків, зборів та визначених контролюючим органом грошових зобов'язань, за наявності у нього рішення про призупинення видаткових операцій на рахунках платника податків, прийнятого відповідно до цього Кодексу, -

тягне за собою накладення штрафу в розмірі здійснених видаткових операцій.

Стаття 97. Ненадання або надання з порушенням строку банками та іншими фінансовими установами податкової інформації органам державної податкової служби

97.1 Ненадання або надання податкової інформації банками та іншими фінансовими установами з порушенням строку, визначеного цим Кодексом, органам державної податкової служби, -

тягне накладення штрафу в розмірі 1700 гривень;

ті самі дії, вчинені протягом року після застосування штрафу - 3400 гривень.

Стаття 98. Відповідальність за невнесення змін до показників податкової звітності

98.1 Невнесення платником податків до показників податкової звітності, зазначених у податковому повідомленні-рішенні, щодо зменшення розміру задекларованого від'ємного значення результатів змін господарської діяльності або від'ємного значення суми податку на додану вартість, що було включено до складу податкового кредиту такого податку наступного звітного періоду, -

тягне за собою накладення штрафу у розмірі 10 відсотків суми, що підлягала зменшенню/виправленню.

Стаття 99. Відповідальність за порушення іншого законодавства, контроль за яким здійснюють органи державної податкової служби

99.1 Штрафні санкції (фінансові санкції, штрафи) за порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, застосовуються у порядку та у розмірах, установлених таким законодавством.

99.2 У разі коли іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, не визначено порядок застосування штрафних санкцій (фінансових санкцій, штрафів) за порушення такого законодавства, застосовується порядок, визначений цим Кодексом.

Стаття 100. Відповідальність посадових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування за ненадання або несвоєчасне надання інформації

100.1 За ненадання або несвоєчасне надання інформації у випадках, передбачених цим Кодексом, посадові особи органів державної влади та місцевого самоврядування несуть відповідальність, передбачену законодавствам з питань боротьби з корупцією.