Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Глава 5. Податковий контроль

Стаття 28. Визначення податкового контролю та компетенція органів державної влади при його здійсненні

28.1. Податковий контроль - це система заходів, що вживаються контролюючими органами з метою перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів, а також дотримання законодавства з питань проведення розрахункових та касових операцій, патентування, ліцензування та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Податковий контроль в частині здійснення заходів, що вживаються митними органами з метою перевірки правильності нарахування, повноти і своєчасності сплати податків і зборів є складовою частиною митного контролю.

28.2. Податковий контроль здійснюється органами, зазначеними у статті 3 цього розділу, в межах їх компетенції, встановленої цим Кодексом.

28.3. Органи Служби безпеки України, внутрішніх справ, прокуратури та їх посадові (службові) особи не можуть брати безпосередньої участі у проведенні перевірок, що здійснюються контролюючими органами.

Стаття 29. Способи здійснення податкового контролю

29.1. Податковий контроль здійснюється шляхом:

29.1.1) ведення обліку платників податків;

29.1.2) інформаційно-аналітичного забезпечення діяльності органів державної податкової служби;

29.1.3) проведення перевірок та звірок відповідно до вимог цього Кодексу, а також перевірок щодо дотримання законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, у порядку, встановленому іншими спеціальними законами, що регулюють відповідну сферу правовідносин;

29.1.4) проведення обстежень відповідно до положень вимог цього Кодексу;

29.1.5) проведення опитувань платників податків - фізичних осіб;

29.1.6) інших способів контролю, передбачених цим Кодексом

29.1.7) хронометраж

Глава 5-1. Облік платників податків

Стаття 30. Загальні положення щодо обліку платників податків

30.1. Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби.

30.2. Взяттю на облік або реєстрації в органах державної податкової служби підлягають всі платники податків.

Взяття на облік у органах державної податкової служби юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, а також самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов'язку щодо сплати того або іншого податку, збору (обов'язкового платежу).

30.3. З метою проведення податкового контролю платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у органах державної податкової служби за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання фізичної особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, пов'язаних з оподаткування або через які здійснюється діяльність (неосновне місце обліку).

Об'єктами оподаткування і об'єктами, пов'язаним з оподаткування, є майно та дії з наявністю яких у платника податків виникають обов'язки щодо сплати податків, зборів (обов'язкових платежів). Такі об'єкти по кожному виду податку, збору (обов'язкового платежу) визначаються згідно з відповідним розділом цього Кодексу щодо цього виду податку.

Платник податків зобов'язаний стати на облік у відповідних органах державної податкової служби за основним та неосновним місцем обліку та про всі об'єкти оподаткування і об'єкти, пов'язані з оподаткування, повідомляти органи державної податкової служби за місцезнаходженням таких об'єктів у порядку, встановленому центральним органом державної податкової служби.

Заява про постановку на облік платника податків за неосновним місцем обліку подається у відповідний податковий орган протягом десяти днів після створення відокремленого підрозділу, реєстрації рухомого чи нерухомого майна чи відкриття, об'єкта чи підрозділу, через які здійснюється діяльність або які підлягають оподаткуванню.

Юридичні особи та фізичні особи, які надають в оренду чи користування приміщення іншим особам для провадження господарської діяльності, зобов'язані подати відповідному органу державної податкової служби заяву про взяття на облік (зняття з обліку) об'єкта оподаткування у 10-денний строк з дня укладення (припинення, розірвання) відповідного договору у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби.

30.4. Взяття на облік платників податків - юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів здійснюється після державної реєстрації таких осіб чи включення відомостей про них до відповідних державних реєстрів на умовах, що визначаються законодавчими актами України, крім випадків, визначених цим Кодексом, коли органами реєстрації є органи державної податкової служби або коли проведення державної реєстрації платника податків у відповідному статусі законодавством не передбачається.

30.5. Всі фізичні особи - платники податків зборів, обов'язкових платежів реєструються в органах державної податкової служби шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків у порядку, визначеному цим Кодексом.

Фізична особа, яка має намір здійснювати підприємницьку діяльність або проводити незалежну професійну діяльність, підлягає державній реєстрації як підприємець або реєстрації (взяттю на облік) як інша самозайнята особа в органі державної податкової служби за місцем постійного проживання у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби України.

30.6. Облік платників податків в органах державної податкової служби ведеться за податковими номерами.

Порядок визначення податкового номеру встановлюється центральним органом державної податкової служби.

30.7. Орган державної податкової служби зазначає податковий номер у всіх свідоцтвах, довідках, патентах, в інших документах або повідомленнях, що видаються платнику податків або надсилаються йому.

Кожен платник податків зазначає податковий номер в усіх податкових деклараціях (розрахунках, звітах), платіжних документах щодо податків і зборів, у фінансових документах, а також в інших випадках, передбачених законодавством.

30.8. Особливості обліку платників податків за окремими податками, а також окремих категорій платників податків установлюються відповідними розділами цього Кодексу.

30.9. Документи, що подаються платниками податків для взяття на облік в органах державної податкової служби, перевіряються у порядку, встановленому центральним органом державної податкової служби, і у разі виявлення помилок або подання недостовірних відомостей повертаються для виправлення. Платники податків, які не подали протягом 5 календарних днів виправлених документів для взяття на облік в органах державної податкової служби або повторно подали такі документи з помилками, несуть відповідальність, визначену цим Кодексом.

30.10. Центральним органом державної податкової служби України визначаються:

порядок реєстрації самозайнятих осіб та реєстрації припинення їх діяльності, порядок обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів);

перелік документів, які подаються для проведення державної реєстрації, реєстрації та обліку платників податків, а також порядок подання таких документів;

форми заяв, свідоцтв та документів про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, реєстрацію особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, довідки про взяття на облік платника податків та інших документів з питань реєстрації та обліку платників податків.

30.11. Органи державної податкової служби забезпечують достовірність даних про платників податків в Єдиному банку даних про платників податків - юридичних осіб та Державному реєстрів фізичних осіб - платників податків, реєстру платників податку на додану вартість, реєстру неприбуткових організацій та інших реєстрів, що формуються та ведуться органами державної податкової служби згідно з цим Кодексом, їх захист від несанкціонованого доступу, оновлення, архівування та відновлення даних.

30.12. Інформація, що збирається, використовується та формується органами державної податкової служби у зв'язку з обліком платників податків, вноситься до інформаційних баз даних і використовується з урахуванням обмежень, передбачених для податкової інформації з обмеженим доступом.

Стаття 31. Взяття на облік юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб

31.1 Взяття на облік за основним місцем обліку юридичних осіб та їх відокремлених підрозділів як платників податків, зборів (обов'язкових платежів) у органах державної податкової служби здійснюються на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців", не пізніше наступного робочого дня з дня отримання зазначених відомостей органами державної податкової служби.

31.2. Взяття на облік за основним місцем обліку платників податків - юридичних осіб та відокремлених підрозділів юридичних осіб, для яких законом установлені особливості їх державної реєстрації та які не включаються до Єдиного державного реєстру, здійснюється не пізніше наступного робочого дня з дня отримання від них відповідної заяви, яку такий платник податків зобов'язаний подати у десятиденний строк після державної реєстрації (легалізації, акредитації чи засвідчення факту створення іншим способом).

31.3. Довідка про взяття на облік платника податків надсилається (видається) платникам податків - юридичним особам та відокремленим підрозділам юридичних осіб наступного робочого дня з дня взяття на облік за основним місцем обліку.

31.4. Військові частини зобов'язані протягом 10 календарних днів після отримання свідоцтва про реєстрацію військової частини як суб'єкта господарювання стати на облік в органі державної податкової служби за місцем своєї дислокації згідно із пунктом 31.2 цієї статті.

31.5. Підставою для взяття на облік (внесення змін, перереєстрації) відокремленого підрозділу іноземної компанії, організації, у тому числі постійного представництва нерезидента, є належна акредитація (реєстрація, легалізація) такого підрозділу на території України згідно із Законом.

Для постановки на облік постійні представництва нерезидентів та відокремлені підрозділи іноземних юридичних осіб зобов'язані звернутися протягом 10 календарних днів з дня їх державної реєстрації (акредитації, легалізації) в установленому порядку або до початку провадження господарської діяльності, якщо така реєстрація є не обов'язковою згідно із законодавством, до органів державної податкової служби за своїм місцезнаходженням. Взяття на облік таких платників податків здійснюється відповідно до пункту 31.2 цієї статті.

Якщо постійним представництвом нерезидента є юридична або фізична особа - резидент України, на підставі відповідного договору з нерезидентом (довіреності) вона повинна протягом 10 календарних днів після укладення договору (видачі довіреності) стати на облік в органі державної податкової служби як постійне представництво нерезидента відповідно до частини 31.2 цієї статті.

31.6. На обліку в органах державної податкової служби України повинні перебувати угоди про розподіл продукції та договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на яких поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені цим Кодексом.

В органах державної податкової служби не обліковуються договори про спільну діяльність, на яких не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені цим Кодексом. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку в органах державної податкової служби та виконує обов'язки платника податків самостійно.

Постановку на облік договору про спільну діяльність або угоди про розподіл продукції здійснює платник податків - учасник, визначений відповідальним за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору або угоди. Взяття на облік договору або угоди здійснюється шляхом додаткового взяття на облік такого учасника як платника податків - відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору або угоди. Заяву про взяття на облік такий платник податків зобов'язаний подати протягом 10 календарних днів після реєстрації договору або угоди або після набрання ним чинності, якщо відповідно до законодавства реєстрація договору не проводиться.

31.7. Центральний орган державної податкової служби визначає критерії віднесення платників податків до категорій великих платників податків чи інших категорій платників податків, порядок їх обліку в органах державної податкової служби.

Щодо великих платників податків, інших категорій платників податків чи окремих платників податків органами державної податкової служби може бути прийняте рішення про зміну основного місця обліку та переведення їх на обслуговування у спеціалізовані органи державної податкової служби чи інші органи державної податкової служби.

Платники податків, щодо яких органом державної податкової служби прийнято рішення про переведення на обслуговування у спеціалізовані державні податкові інспекції чи інші податкові органи, зобов'язані стати на облік у таких органах державної податкової служби протягом десяти днів після отримання відповідного рішення.

Стаття 32. Реєстрація та облік самозайнятих осіб

32.1. Державна реєстрація фізичної особи, яка має намір здійснювати підприємницьку діяльність, проводиться органами державної податкової служби за місцем постійного проживання фізичної особи. Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця чи документ, що його замінює, видаються відповідно до цього Кодексу.

Приватні нотаріуси та інші фізичні особи, умовою ведення незалежної професійної діяльності яких згідно із законом є державна реєстрація такої діяльності у відповідному уповноваженому органі та отримання свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності, у десятиденний строк після такої реєстрації зобов'язані стати на облік у органі державної податкової служби за місцем свого постійного проживання. Довідка про взяття на облік платника податків видається таким самозайнятим особам згідно із цим Кодексом.

Фізичні особи, які мають намір здійснювати незалежну професійну діяльність, умови здійснення якої не потребують реєстрації у відповідному уповноваженому органі, не пізніше ніж за десять днів до початку здійснення такої діяльності зобов'язані зареєструватись у органі державної податкової служби за місцем свого постійного проживання як самозайняті особи. Свідоцтво про реєстрацію особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, видаються відповідно до цього Кодексу.

32.2. Державна реєстрація фізичної особи, яка має намір здійснювати підприємницьку діяльність, або реєстрація особи, яка має намір здійснювати незалежну професійну діяльність (далі - реєстрація самозайнятої особи), здійснюється шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів (далі - Державний реєстр) записів про набуття або позбавлення права здійснювати підприємницьку діяльність або проводити незалежну професійну діяльність (самозайнятої особи), а також вчинення інших реєстраційних дій, які передбачені Порядком реєстрації та/або обліку платників податків, зборів (обов'язкових платежів).

32.3. Для проведення реєстрації (взяття на облік) як самозайнятої особи така особа повинна подати заяву та документи особисто (надіслати рекомендованим листом з описом вкладення) або через уповноважену особу до органу державної податкової служби за місцем постійного проживання.

У заяві про реєстрацію самозайнятої особи можуть бути вказані:

дата, з якої така особа бажає бути зареєстрованою як самозайнята особа, але не раніше дати спливу строку, встановленого цим Кодексом для реєстрації самозайнятої особи;

строк, протягом якого така особа має намір здійснювати діяльність.

Строк реєстрації самозайнятої особи може становити від одного до дванадцяти місяців.

За відсутності визначених цим Кодексом підстав для відмови у реєстрації (взятті на облік) самозайнятої особи орган державної податкової служби вносить до Державного реєстру запис про таку реєстрацію (взяття на облік) та видає свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, свідоцтво про реєстрацію чи довідку про взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність.

Дата внесення до Державного реєстру запису про проведення реєстрації самозайнятої особи є датою такої реєстрації.

32.4 Орган державної податкової служби має право залишити без розгляду документи, подані для проведення реєстрації (взяття на облік) самозайнятої особи, у разі:

наявності обмежень на зайняття підприємницькою діяльністю або проведення незалежної професійної діяльності, встановлених законодавством;

якщо документи подані за неналежним місцем проведення державної реєстрації, реєстрації чи обліку;

якщо документи не відповідають встановленим вимогам, подані не у повному обсязі або вказані у різних документах відомості, є взаємно невідповідними;

якщо фізична особа вже зареєстрована як самозайнята особа;

неподання до органу державної податкової служби податкових декларацій, розрахунків за будь-який звітний (податковий) період, що входить до дванадцяти календарних місяців, які передують поданню документів;

наявності заборгованості щодо сплати будь-якого із установлених законодавством податків та обов'язкових платежів чи наявності відкритого провадження у справі про банкрутство фізичної особи - підприємця відповідно до Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом";

ненадання для реєстрації особою, яка має намір здійснювати незалежну професійну діяльність, свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності, якщо законодавство передбачає обов'язкове отримання таких документів.

Після усунення причин, що були підставою для відмови у реєстрації самозайнятої особи, фізична особа може повторно подати документи на проведення такої реєстрації, які розглядаються у порядку, передбаченому цим Кодексом для проведення реєстрації самозайнятої особи.

32.5. Реєстрація самозайнятої особи, реєстрація змін про самозайняту особу, реєстрація припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності проводиться органом державної податкової служби протягом двох робочих днів з дати надходження документів для проведення державної реєстрації.

Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, свідоцтво про реєстрацію чи довідка про взяття на облік особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, надсилається (видається) органом державної податкової служби самозайнятим особам наступного робочого дня з дня проведення відповідної реєстраційної дії.

Заміна або продовження дії свідоцтва про державну реєстрацію (реєстрацію) самозайнятої особи здійснюється органом державної податкової служби за відсутності визначених цією статтею підстав для залишення без розгляду документів, поданих для проведення реєстрації самозайнятої особи.

32.6. За проведення реєстрації самозайнятої особи, заміну свідоцтва про державну реєстрацію (реєстрацію) у зв'язку з його втратою або пошкодженням справляється реєстраційний збір у розмірі одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян. У зв'язку із завершенням строку дії, змінами у даних самозайнятої особи та в інших випадках заміна свідоцтва про державну реєстрацію (реєстрацію) проводиться безоплатно.

32.7. Свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, свідоцтво про реєстрацію особи, яка здійснює незалежну професійну діяльність, видаються органом державної податкової служби строком на дванадцять місяців. Якщо у заяві вказано менший строк, протягом якого самозайнята особа має намір здійснювати діяльність, то свідоцтво видається на такий строк.

Реєстрація самозайнятої особи продовжується на наступні дванадцять місяців або на менший строк, вказаний у заяві самозайнятої особи, шляхом заміни або продовження відповідного свідоцтва у разі подання самозайнятою особою відповідної заяви про продовження своєї діяльності. Заява про продовження самозайнятою особою діяльності подається не пізніше ніж за 15 днів до спливу строку дії відповідного свідоцтва у такому самому порядку, як для реєстрації самозайнятої особи.

Якщо фізичній особі - підприємцю видана ліцензія (ліцензії) на провадження певних видів господарської діяльності на строк, що спливає пізніше ніж строк дії свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, то строк дії такого свідоцтва продовжується до закінчення строку дії ліцензії (ліцензій) шляхом його заміни на підставі поданої фізичною особою - підприємцем заяви про продовження своєї діяльності та засвідченої копії ліцензії (ліцензій).

32.8. Одночасно із поданням заяви про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця така фізична особа може подати до органу державної податкової служби заяву про право сплати єдиного або фіксованого податку чи застосування іншої спрощеної системи оподаткування, яка не передбачає сплати податку з доходів фізичних осіб або звільняє від сплати інших податків. Така фізична особа - підприємець переходить на обрану спрощену систему оподаткування з моменту її державної реєстрації як підприємця, якщо за результатами розгляду відповідної заяви в установленому законодавством порядку органом державної податкової служби буде прийняте рішення про право фізичної особи - підприємця на застосування такої спрощеної системи оподаткування.

Документ про право сплати єдиного або фіксованого податку чи застосування іншої спрощеної системи оподаткування замінює свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця та застосовується як таке у всіх випадках, коли норми законів містять посилання на свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця.

Документи про право сплати єдиного або фіксованого податку чи застосування іншої спрощеної системи оподаткування видаються на строк та у порядку, визначеному законодавством щодо таких систем оподаткування.

Якщо документ про право сплати єдиного або фіксованого податку чи застосування іншої спрощеної системи оподаткування видається на строк, що перевищує або дорівнює строку дії свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця, то строк державної реєстрації фізичної особи - підприємця продовжується до закінчення терміну дії такого документа. У цьому випадку відповідний документ про застосування спрощеної системи оподаткування видається замість або без видачі свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця.

32.9. Самозайняті особи зобов'язані подавати до органів державних податкових служби за місцем своєї реєстрації відомості про зміну реєстраційних даних протягом місяця з дня виникнення таких змін. Відомості надаються у такому самому порядку, як і при реєстрації. Зміни до відомостей про самозайняту особу, які містяться у Державному реєстрі, набирають чинності з дня внесення відповідного запису до такого реєстру.

32.10. Реєстрація припинення підприємницької діяльність фізичної особи - підприємця чи незалежної професійної діяльності фізичної особи проводиться у разі:

1) визнання фізичної особи недієздатною або обмеження її цивільної дієздатності - з дати набрання законної сили відповідним рішенням суду;

2) отримання свідоцтва (довідки органів реєстрації цивільного стану) про смерть фізичної особи, судового рішення про визнання такої особи померлою або безвісно відсутньою;

3) визнання фізичної особи - підприємця банкрутом - з дати набрання законної сили відповідним рішенням суду;

4) письмової відмови самозайнятої особи від ведення підприємницької або незалежної професійної діяльності, засвідченої нотаріально - з дати отримання такої заяви органом державної податкової служби за місцем державної реєстрації (реєстрації) фізичної особи;

5) спливу строку державної реєстрації фізичної особи - підприємця, дії свідоцтва про державну реєстрацію фізичної особи - підприємця чи документа, що його замінює, або свідоцтва про реєстрацію незалежної професійної діяльності - з дати спливу такого строку;

6) заборони судом фізичній особі займатись підприємницькою діяльністю або проводити незалежну професійну діяльність - з дати набрання законної сили відповідним рішенням суду, якщо інше не визначене у рішенні суду;

7) наявності обмежень права на зайняття підприємницькою діяльністю або незалежною професійною діяльністю, які встановлені законодавством - з дати отримання відповідних документів органом державної податкової служби за місцем державної реєстрації фізичної особи, якщо інше не встановлене законом чи рішенням суду;

8) анулювання чи скасування згідно із законодавством свідоцтва про реєстрацію чи іншого документа (дозволу, сертифіката тощо), що підтверджує право фізичної особи на ведення незалежної професійної діяльності - з дати такого анулювання чи скасування;

9) прийняття судового рішення про припинення підприємницької діяльності фізичної особи - підприємця у зв'язку із провадженням нею підприємницької діяльності, що заборонена законом або з порушенням закону - з дати набрання законної сили відповідним рішенням суду.

10) неподання платником податку до відповідного органу державної податкової служби податкових декларацій, розрахунків протягом двох звітних періодів.

Реєстрація припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичної особи не припиняє зобов'язань такої особи, що виникли при проведенні підприємницької чи незалежної професійної діяльності, та не змінює строки, порядки виконання таких зобов'язань та застосування санкцій за їх невиконання.

У разі якщо після реєстрації припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізична особа продовжує здійснювати таку діяльність, вважається, що особа розпочала таку діяльність відповідно без реєстрації її як самозайнятої особи.

32.11. Орган державної податкової служби не пізніше наступного робочого дня після реєстрації самозайнятих осіб, реєстрації змін про таких осіб, реєстрації припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності самозайнятої особи зобов'язаний надіслати відповідним органам статистики, Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування повідомлення про проведення таких реєстраційних дій, відомості про самозайнятих осіб та обрану систему оподаткування фізичними особами - підприємцями. Порядок взаємодії визначається центральним органом державної податкової служби спільно із відповідними центральними органами.

32.12. Після реєстрації припинення підприємницької чи незалежної професійної діяльності фізичної особи така особа не позбавляється права на повторну реєстрацію самозайнятої особи у порядку, встановленому цим Кодексом. Повторна реєстрація самозайнятої особи проводиться із урахуванням положень частини сьомої цієї статті. При повторній реєстрації фізична особа реєструється платником окремих видів податків як новоутворена особа з новою датою реєстрації. При виборі системи оподаткування фізичною особою - підприємцем, яка зареєструвалась повторно, враховуються результати діяльності та системи оподаткування, на яких перебувала фізична особа протягом дванадцяти календарних місяців, що передують повторній реєстрації.

Стаття 33. Внесення змін до облікових даних платників податків

33.1. Підставами для внесення змін до облікових даних платників податків є:

33.1.1) інформація органів державної реєстрації;

33.1.2) інформація банків та інших фінансових установ про відкриття (закриття) рахунків платників податків;

33.1.3) документально підтверджена інформація, що надається платниками податків;

33.1.4) інформація суб'єктів інформаційного обміну, уповноважених вчиняти будь-які реєстраційні дії стосовно платника податків;

33.1.5) рішення суду, що набрало законної сили;

33.1.6). дані перевірок платників податків.

33.2. Внесення змін до облікових даних платників податків здійснюється у порядку, встановленому центральним органом державної податкової служби.

33.3. У разі проведення державної реєстрації зміни місцезнаходження або місця проживання платника податків, внаслідок якої змінюється адміністративно-територіальна одиниця та орган державної податкової служби, в якому на обліку перебуває платник податків (далі - адміністративний район), а також у разі зміни податкової адреси платника податків, органами державної податкової служби за попереднім та новим місцезнаходженням (місцем проживання) платника податків проводяться відповідно процедури зняття з обліку/взяття на облік такого платника податків. Підставою для зняття з обліку платника податків в одному органі державної податкової служби і взяття на облік в іншому є надходження хоча б до одного з цих органів даних, що свідчать про належну державну реєстрацію таких змін органами державної реєстрації.

У таких випадках платник податків зобов'язаний подати органу державної податкової служби за новим місцезнаходженням відповідну заяву у 10-денний строк від дня реєстрації зміни місцезнаходження (місця проживання) у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби. У разі неподання такої заяви протягом 10 календарних днів, платник податків або посадові особи платника податків несуть відповідальність, визначену цим Кодексом.

33.4. Платники податків - юридичні особи, їх філії, відокремлені підрозділи зобов'язані подати органу державної податкової служби відомості стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, її філій, відокремлених підрозділів у 10-денний строк з дня взяття на облік чи виникнення змін у облікових даних платників податків, подавши заяву у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби. Відповідальність за неподання такої інформації визначається цим Кодексом.

33.5. У разі виникнення змін у даних або внесення змін до документів, що подаються для державної реєстрації, реєстрації чи взяття на облік згідно з цією Главою Кодексу, платник податків зобов'язаний подати органу державної податкової служби, в якому він обліковується, уточнені документи протягом 10 календарних днів з дня внесення змін до зазначених документів.

Стаття 34. Підстави та порядок зняття платників податків з обліку в органах державної податкової служби

34.1. Підставами для зняття платника податків з обліку в органах державної податкової служби є:

34.1.1) повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора чи іншого органу державної реєстрації про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи, закриття відокремленого підрозділу юридичної особи;

У разі коли внаслідок припинення платника податків - юридичної особи шляхом реорганізації частина його податкових зобов'язань чи податкового боргу залишається непогашеною, такі податкові зобов'язання чи борг переходять (розподіляються) до юридичних осіб - правонаступників реорганізованої юридичної особи у порядку, визначеному цим Кодексом.

У разі коли внаслідок припинення платника податків - юридичної особи шляхом ліквідації частина його податкових зобов'язань чи податкового боргу залишається непогашеною, такі податкові зобов'язання чи борг погашаються за рахунок активів засновників або учасників такого підприємства, якщо вони несуть повну або додаткову відповідальність за зобов'язаннями платника податків згідно із законодавством, у межах повної або додаткової відповідальності, а в разі ліквідації філії, відділення чи іншого відокремленого підрозділу юридичної особи - за рахунок юридичної особи, незалежно від того, чи є вона платником податку, збору (обов'язкового платежу), стосовно якого виникло податкове зобов'язання або податковий борг таких філії, відділення, іншого відокремленого підрозділу.

34.1.2) наявність хоча б однієї з підстав, визначеної пунктом 32.10 статті 32 Цього Кодексу для самозайнятої особи;

У випадках, що стосуються самозайнятих осіб, зняття з обліку таких осіб здійснюється за відсутності заборгованості перед бюджетом за податками, зборами, або погашення такої заборгованості за рахунок активів такої фізичної особи, що переходять за правом спадщини у власність інших осіб, або визнання такої заборгованості безнадійним боргом і списання її в установленому порядку, коли такі активи відсутні або не з'являються інші особи, які вступають у права спадщини незалежно від часу набуття таких прав.

В інших випадках податкові зобов'язання або податковий борг, що залишаються непогашеними після ліквідації платника податків, визначеного у цій статті Кодексу, вважаються безнадійним боргом і підлягають списанню у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

34.2. Органи державної податкової служби в установленому законом порядку мають право:

34.2.1) звертатися до суду стосовно юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців про винесення судового рішення щодо:

припинення юридичних осіб або припинення підприємницької діяльності фізичними особами - підприємцями,

відміни державної реєстрації припинення юридичних осіб або припинення підприємницької діяльності фізичними особами - підприємцями,

скасування державної реєстрації змін до установчих документів,

скасування рішення засновників (учасників) юридичної особи або уповноваженого ними органу про внесення змін до установчих документів юридичної особи або про визнання повністю або частково недійсними змін до установчих документів юридичної особи;

34.2.2) отримувати та надавати до Єдиного державного реєстру юридичних осіб відомості про відсутність юридичної особи за її місцезнаходженням.

34.3. У разі припинення юридичної особи її відокремлені підрозділи підлягають зняттю з обліку в контролюючих органах.

Порядок зняття платників податків з обліку в органах державної податкової служби встановлюється центральним органом державної податкової служби.

34.4. Договори про спільну діяльність знімаються з обліку в органах державної податкової служби після їх припинення, розірвання, закінчення їх строку чи після досягнення мети, для якої вони були укладені, визнання їх недійсними у судовому порядку.

Стаття 35. Інформація, що подається для обліку платників податків органами державної реєстрації суб'єктів підприємницької діяльності та іншими органами

35.1. Орган державної реєстрації юридичних осіб не пізніше наступного робочого дня з дати державної реєстрації юридичної особи повинен передати відповідному органу державної податкової служби повідомлення та відомості з реєстраційної картки про вчинення реєстраційних дій, передбачених законом.

35.2. Органи, що здійснюють реєстрацію незалежної професійної діяльності або видають дозволи на право самостійного ведення такої діяльності, зобов'язані надавати органам державної податкової служби відомості з документа, що підтверджує право на провадження такої діяльності, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця.

35.3. Органи, що ведуть облік або реєстрацію майна та інших активів, які є об'єктом оподаткування, зобов'язані повідомити про власників та/або користувачів такого майна та інших активів, розміщених на відповідній території, або про транспортні засоби, зареєстровані у цих органах, та їх власників органи державної податкової служби за своїм місцезнаходженням щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця. Порядок такого повідомлення встановлює Кабінет Міністрів України.

35.4. Державні органи повинні подавати органам державної податкової служби іншу інформацію у випадках, передбачених цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами України

Стаття 36. Вимоги до відкриття та закриття рахунків платників податків в банках та інших фінансових установах

36.1. Банки та інші фінансові установи відкривають поточні та інші рахунки юридичним особам (як резидентам, так і нерезидентам) незалежно від організаційно-правової форми, відокремленим підрозділам та представництвам юридичних осіб, фізичним особам - підприємцям та фізичним особам, які провадять незалежну професійну діяльність, лише за наявності документів, виданих органами державної податкової служби, що підтверджують взяття їх на облік у таких органах.

36.2. Банки та інші фінансові установи зобов'язані надіслати повідомлення про відкриття або закриття рахунка платника податків - юридичної особи, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, чи самозайнятої фізичної особи до органу державної податкової служби, в якому обліковується платник податків, у триденний строк з дня відкриття/закриття рахунка (включаючи день відкриття/закриття).

При відкритті або закритті рахунка платнику податків - банку, у тому числі відкритого через його відокремлені підрозділи, повідомлення надсилається в порядку, визначеному цим пунктом, лише в разі відкриття або закриття кореспондентського рахунка.

36.3. Датою початку видаткових операцій за рахунком платника податків (крім банку) у банках та інших фінансових установах є дата отримання банком або іншою фінансовою установою повідомлення органу державної податкової служби про взяття рахунка на облік в органах державної податкової служби.

36.4. Порядок подання та форма і зміст повідомлень про відкриття/закриття рахунків платників податків в банках та інших фінансових установах визначаються центральним органом державної податкової служби за погодженням з Національним банком України.

36.5. Банки та інші фінансові установи за невиконання норм цієї статті несуть відповідальність, передбачену цим Кодексом.

36.6. Фізичні особи - підприємці та особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність зобов'язані повідомляти про це банки та інші фінансові установи, в яких такі особи відкривають рахунки.

Стаття 37. Державний реєстр фізичних осіб - платників податків

37.1. Центральний орган державної податкової служби формує та веде Державний реєстр фізичних осіб - платників податків (далі - Державний реєстр).

До Державного реєстру вноситься інформація про осіб, які є:

громадянами України;

іноземцями та особами без громадянства, які постійно проживають в Україні;

іноземцями та особами без громадянства, які не мають постійного місця проживання в Україні, але відповідно до законодавства зобов'язані сплачувати податки в Україні або є засновниками юридичних осіб, створених на території України.

37.2. До облікової картки фізичної особи - платника податків вноситься така інформація:

37.2.1) прізвище, ім'я та по батькові;

37.2.2) дата народження;

37.2.3) місце народження (країна, область, район, населений пункт);

37.2.4) місце проживання, а для нерезидентів - також громадянство;

37.2.5) серія, номер свідоцтва про народження, паспорта (аналогічні дані іншого документа, що посвідчує особу), ким і коли виданий;

37.3. До інформаційної бази Державного реєстру включається така інформація про фізичних осіб:

37.3.1) джерела отримання доходів;

37.3.2) об'єкти оподаткування;

37.3.3) сума нарахованих та/або отриманих доходів;

37.3.4) сума нарахованих та/або сплачених податків;

37.3.5) інформація про податковий кредит та податкові пільги платника податків.

37.4. До Державного реєстру вносяться відомості про державну реєстрацію фізичних осіб - підприємців та реєстрацію (взяття на облік) осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Такі відомості включають:

37.4.1) дату та номери державної реєстрації, реєстрації чи взяття на облік самозайнятої особи, дані свідоцтв та інших документів про таку реєстрацію, дані про підстави та дату припинення діяльності, інші реєстраційні дані;

37.4.2) інформацію про відмову у проведенні державної реєстрації (реєстрації), заміну чи продовження дії відповідних свідоцтв;

37.4.3) місце провадження діяльності, телефони та іншу додаткову інформацію для зв'язку з фізичною особою - підприємцем чи особою, яка здійснює незалежну професійну діяльність;

37.4.4) види діяльності;

37.4.5) громадянство та номер, що використовується під час оподаткування в країні громадянства, для іноземців;

37.4.6) системи оподаткування із зазначенням періодів їх дії

37.5. Фізична особа незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов'язана особисто або через законного чи уповноваженого представника подати відповідному органу державної податкової служби облікову картку фізичної особи - платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред'явити документ, що посвідчує особу.

Фізична особа подає облікову картку фізичної особи - платника податків до органу державної податкової служби за місцем свого постійного проживання, а фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, - органу державної податкової служби за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування.

Для заповнення облікової картки фізичної особи - платника податків використовуються дані документа, що посвідчує особу.

Форма облікової картки фізичної особи - платника податків і порядок її подання встановлюються центральним органом державної податкової служби.

Фізична особа несе відповідальність згідно із законодавством України за достовірність інформації, що вноситься до облікової картки фізичної особи - платника податків.

37.6. Органи реєстрації актів громадянського стану, органи внутрішніх справ зобов'язані подавати відповідним органам державної податкової служби інформацію щодо змін у даних, які включаються до облікової картки фізичної особи - платника податків, не пізніше наступного робочого дня після проведення реєстрації таких змін.

Порядок подання такої інформації та питання взаємодії суб'єктів інформаційних відносин визначаються Кабінетом Міністрів України.

37.7. Фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати органам державної податкової служби відомості про зміни даних, які вносяться до облікової картки, протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначених центральним органом державної податкової служби.

37.8. Про проведення державної реєстрації фізичної особи - платника податків у Державному реєстрі та внесення змін до даних, які містяться у Державному реєстрі, центральний орган державної податкової служби інформує орган державної податкової служби:

37.8.1) за місцем обліку фізичної особи;

37.8.2) за місцем проживання фізичної особи;

37.8.3) за місцем отримання доходів чи місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування фізичної особи.

37.9. За зверненням платника податків, його законного представника або уповноваженої особи орган державної податкової служби видає документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі. Форма документа і порядок його видачі встановлюється центральним органом державної податкової служби.

У такому документів вказується реєстраційний номер облікової картки платника податків. Порядок формування реєстраційного номера облікової картки платника податків визначається та затверджується центральним органом державної податкової служби.

37.10. Реєстраційний номер облікової картки платника податків з Державного реєстру за бажанням такого платника податків може бути проставлений до паспорта громадянина України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України.

37.11. У разі виявлення недостовірних даних або помилок у поданій обліковій картці фізичній особі може бути відмовлено у реєстрації або продовжено строк реєстрації.

37.12. Реєстраційний номер облікової картки платника податків використовується органами державної влади та органами місцевого самоврядування, юридичними особами незалежно від організаційно-правових форм, включаючи установи Національного банку України, комерційні банки та інші фінансові установи, біржі, самозайнятими особами, фізичними особами - підприємцями, а також фізичними особами в усіх документах, які містять інформацію про об'єкти оподаткування фізичних осіб або про сплату податків, зокрема у разі:

37.12.1) виплати доходів, з яких утримуються податки згідно із законодавством України. Фізичні особи зобов'язані надавати реєстраційний номер облікової картки юридичним та фізичним особам, що виплачують їм доходи;

37.12.2) укладення цивільно-правових договорів, предметом яких є об'єкти оподаткування та щодо яких виникають обов'язки щодо сплати податків і зборів;

37.12.3) відкриття рахунків у комерційних банках, а також у платіжних документах під час здійснення фізичними особами безготівкових розрахунків;

37.12.4) заповнення фізичними особами, визначеними у пункті 37.1 цієї статті, вантажних митних декларацій під час перетину митного кордону України;

37.12.5) сплати фізичними особами податків і зборів;

37.12.6) проведення державної реєстрації фізичних осіб - підприємців або видачі таким особам спеціальних дозволів (ліцензій, патентів тощо) на провадження деяких видів підприємницької діяльності, а також реєстрації незалежної професійної діяльності;

37.12.7) реєстрації майна та інших активів фізичних осіб, що є об'єктом оподаткування, або прав на нього;

37.12.8) подання органам державної податкової служби декларацій про доходи, майно та інші активи;

37.12.9) реєстрації транспортних засобів, що переходять у власність фізичних осіб;

37.12.2010) оформлення фізичним особам пільг, субсидій та інших соціальних виплат з державних цільових фондів;

37.12.2011) в інших випадках, визначених законами України та іншими нормативно-правовими актами.

37.13. Документи, пов'язані з проведенням операцій, передбачених пунктом 38.13 цієї статті, які не мають реєстраційного номера облікової картки платника податків, вважаються оформленими з порушенням вимог законодавства України.

37.14. Орган державної податкової служби зазначає реєстраційний номер облікової картки платника податків у всіх повідомленнях, що надсилаються йому.

Кожен платник податків зазначає реєстраційний номер своєї облікової картки платника податків в усіх звітних або інших документах, а також в інших випадках, передбачених законодавством України.

37.15. Відомості з Державного реєстру:

37.15.1) використовуються органами державної податкової служби виключно для здійснення контролю за дотриманням податкового законодавства України;

37.15.2) є інформацією з обмеженим доступом.

Відкритими є виключно відомості про державну реєстрацію фізичних осіб - підприємців, реєстрацію та взяття на облік осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність.

Надання такої інформації на запити юридичних осіб та фізичних осіб здійснюється на підставі письмового запиту і є платним. Органи державної влади звільняються від плати за надання інформації, необхідної для здійснення визначених законодавством повноважень. Розмір плати за надання інформації, порядок і умови користування даними встановлюються центральним органом державної податкової служби України.

Реєстраційний номер облікової картки, прізвище, ім'я та по батькові, дата та номер свідоцтва, що підтверджує державну реєстрацію фізичної особи - підприємця або реєстрацію (взяття на облік) осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність, дата та підстави реєстрації припинення діяльності таких осіб підлягають оприлюдненню у порядку, визначеному центральним органом державної податкової служби.

37.16. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, самозайняті особи, податкові агенти подають безоплатно, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, органам державної податкової служби за своїм місцезнаходженням інформацію про фізичних осіб, що пов'язана з реєстрацією таких осіб як платників податків, нарахуванням, сплатою податків і контролем за дотриманням податкового законодавства України, із зазначенням реєстраційних номерів облікових карток платника податків, зокрема:

37.16.1) органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування, юридичні особи та фізичні особи - підприємці, податкові агенти - про дату прийняття на роботу або звільнення з роботи фізичних осіб протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) кварталу, а також інформацію, передбачену статтею 16 цього розділу;

37.16.2) органи внутрішніх справ - про фізичних осіб, які зареєстрували своє місце проживання у відповідному населеному пункті чи знялися з реєстрації в ньому, транспортні засоби, щодо яких у фізичних осіб виникає або припиняється право власності, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця, а також про втрачені, викрадені паспорти у п'ятиденний строк від дня отримання відповідних заяв від фізичних осіб та про паспорти померлих громадян щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця;

37.16.3) органи державної реєстрації морських, річкових та повітряних суден - про судна, щодо яких у фізичних осіб виникає або припиняється право власності, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця;

37.16.4) органи реєстрації актів громадянського стану - про фізичних осіб, які померли, а також про зміну фізичними особами прізвища, імені, по батькові та про внесення до актів громадянського стану змін стосовно дати і місця народження щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця;

37.16.5) органи, що здійснюють реєстрацію приватної нотаріальної, адвокатської іншої незалежної професійної діяльності та видають свідоцтва про право на зайняття такою діяльністю, - про видачу або анулювання реєстраційного посвідчення - у п'ятиденний строк від дня провадження відповідної дії;

37.16.6) органи, що здійснюють реєстрацію нерухомого майна або прав на нього - про оподатковуване нерухоме майно, щодо якого у фізичних осіб виникає або припиняється право власності, щомісяця, але не пізніше 10 числа наступного місяця;

37.16.7) органи опіки і піклування, виховні, лікувальні заклади, заклади соціального захисту населення та інші аналогічні заклади, що відповідно до законодавства здійснюють опіку, піклування або управління майном підопічного, зобов'язані повідомляти про встановлення опіки над фізичними особами, визнаними судом недієздатними, опіку, піклування і управління майном малолітніх, інших неповнолітніх фізичних осіб, фізичних осіб, обмежених судом у дієздатності, дієздатних фізичних осіб, над якими встановлене піклування у формі патронажу, піклування або управлінням майном фізичних осіб, визнаних судом безвісно відсутніми, а також про подальші зміни, зв'язані із зазначеною опікою, піклуванням або управлінням майном, в органи державної податкової служби за місцем свого перебування не пізніше п'яти календарних днів від дня прийняття відповідного рішення;

37.16.8) інші органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування - інформацію про інші об'єкти оподаткування.