Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПОДАТКОВИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ.doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
3.44 Mб
Скачать

Глава 3. Роз'яснення та тлумачення податкового законодавства

Стаття 17. Роз'яснення податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на органи державної податкової служби

17.1. Роз'яснення податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за яким покладено на контролюючі органи, здійснюється шляхом надання податкових консультацій та податкових роз'яснень.

Стаття 18. Податкові консультації

18.1. За зверненням платників податків, органи державної податкової служби або інші контролюючі органи надають консультації з питань застосування податкового та іншого законодавства, контроль за яким покладено на такі контролюючі органи.

18.2. Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податку, якому надано таку консультацію.

18.3. За вибором платника податків консультація надається в усній або письмовій формі.

18.4. Консультації надаються органом державної податкової або митної служби, у якому платник податків перебуває на обліку, або вищим органом державної податкової або митної служби (включаючи центральний орган державної податкової служби або митної), якому орган державної податкової та митної служби, де перебуває на обліку платник податків, адміністративно підпорядкований.

Щомісячно, до 5 числа наступного за звітним місяцем, копії податкових консультацій, наданих платнику податків або об'єднанню платників податків центральним органом державної податкової та митної служби у письмовій формі, надсилаються Міністерству фінансів України.

18.5. Надання консультацій іншими контролюючими органами визначається такими органами з дотриманням вимог цієї статті.

18.6. Контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до сфери їх компетенції.

18.7. У разі коли податкова консультація суперечить положенням податкового роз'яснення, застосовується податкове роз'яснення.

Стаття 19. Податкові роз'яснення

19.1. Податкові роз'яснення окремих положень податкового або іншого законодавства, контроль за дотримання якого покладено на органи державної податкової та митної служби, надаються Міністерством фінансів України, виключно в частині визначення економічного змісту податку або спрямованості законодавства, а органами державної податкової служби в частині адміністрування та справляння податкових зобов'язань.

Податкове роз'яснення видається, коли норми податкового або іншого законодавства, контроль за дотримання якого покладено на органи державної податкової та митної служби допускають неоднозначне (множинне) трактування прав і обов'язків платників податків або контролюючих органів.

Узагальнююче податкове роз'яснення надається за самостійним рішенням Міністерства фінансів України.

19.2. Податкове роз'яснення є оприлюдненням офіційного розуміння окремих норм податкового законодавства та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової та митної служби.

19.3. Узагальнене податкове роз'яснення затверджується наказом Міністерства фінансів України.

Міністерство фінансів України оприлюднює надані податкові роз'яснення.

Порядок надання та оприлюднення податкових роз'яснень встановлюється Кабінетом Міністрів України.

Стаття 20. Наслідки використання податкових роз'яснень та консультацій

20.1. Не може бути притягнуто до відповідальності платника податків, який діяв відповідно до податкового роз'яснення або консультації, наданої у письмовій формі, зокрема на підставі того, що у майбутньому таке податкове роз'яснення або консультація були змінені або скасовані. У разі зміни або скасування раніше наданої платнику податків консультації такий платник податків зобов'язаний здійснити відповідне коригування своєї податкової звітності та визначити і сплатити уточнену суму податкового зобов'язання у разі його збільшення. При цьому штрафні (фінансові) санкції та пеня на зазначені суми податкового зобов'язання не нараховуються. Строки давності при визначенні сум податкових зобов'язань у разі зміни або скасування раніше наданого платнику податків податкового роз'яснення або консультації застосовуються відповідно до статті 83 цього розділу.

20.2. Платник податків може оскаржити до суду податкове роз'яснення Міністерства фінансів України, яке, за висновком такого платника податків, суперечить нормам або змісту відповідного податку. Визнання судом податкового роз'яснення недійсними (незалежно від його реєстрації у Міністерстві юстиції України) є підставою для надання нового податкового роз'яснення.

Норми цього пункту не поширюються на випадки, коли суд приймає рішення щодо застосування податкових чи регулятивних (адміністративних) пільг, встановлених законодавством, що втратило чинність, яке може поширюватися виключно на платників податків - позивачів протягом строку дії такого законодавства, яке втратило чинність. У разі коли суд прийняв рішення щодо продовження таких пільг до моменту набрання чинності цим Кодексом, такі пільги поширюються на правові відносини (у тому числі податкові), які діяли до моменту набрання чинності цим Кодексом.