Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ekologichne_Pravo шпоргалка.doc
Скачиваний:
29
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
952.32 Кб
Скачать

45_Характеристика Закону України “Про мисливське господарство та полювання” від 22.02.2000р.

ЗУ „Про мисливське господарство та полювання” прийнятий 22 лютого 2000 року, редакція 20 квітня 2004, визначає правові, економічні та організаційні засади діяльності юридичних і фізичних осіб у галузі мисливського господарства та полювання, забезпечує рівні права усім користувачам мисливських угідь у взаємовідносинах з органами державної влади щодо ведення мисливського господарства, організації охорони, використання та відтворення тваринного світу.

Закон складається з 7 розділів та 43 статей.

Р.1 загальні положення визначає основні трміни, право власності на мисливських тварин (налнжить укр. народові) та право користування цими тваринами.

Р.2 державне регулюванння у галузі мисливського господарства та полювання визначає хто здійснює державне реулювання, компетенцію КМУ, спеціально уповноваженого центрального органу виконавчої влади, Ради міністрів АРК, обласних, районних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, ВР АРК, обласних, районних, Київської і Севастопольської міських рад, сільських, селищних і міських рад у галузі мисливського господарства та полювання.

Р.3 полювання визначає хтомає право на полювання, які документи потрібно мати, визначає способи полювання, встановлює, що полювання на визначених в законі тварин здійснюється відповідно до лімітів, хто встановлює вартість на право відстрілу, строки полювання,заборони щодо здійснення полювання.

Р.4 ведення мисливського господарства та користування мисливськими угіддями визначає порядок надання та припинення користування мисливських угідь, встановлює, що користування мисливськими угіддями є платним, а за використання мисливських тварин як природного ресурсу загальнодержавного значення з користувачів мисливських угідь справляється збі; як розподіляються кошти від сплати збору за використання мисливських тварин як природного ресурсу загальнодержавного значення; права, обовязки та гарантії користвачів мисливських угідь.

Р.5 контроль за полюванням та веденням мисливського господарства визначає державні органи,які зідійснюють контроль, участь громадських організацій у здійснення контролю; права працівників, уповноважених здійснювати контроль, їх стимулювання, правовий та соціаьий захист.

Р.6 відповідальність за порушення законодавства у галузі мисливського господарства та полювання визначає, які дії є порущенням законодавства у цій галузі, відшкодування збитків, завданих унаслідок порушення законодавства.

Р.7 прикінцеві положення.

46_Правове регулювання рибальства.

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про тваринний світ» рибальством уважається добування риби та водних без­хребетних.

На території України відповідно до законодавства може здійснюватися промислове, любительське та спортивне рибальство.

Любительське рибальство — лов (добування) водних живих ресурсів для особистих потреб знаряддями лову, передбаченими правилами любительського і спортивного ри­бальства. Спортивне рибальство — вид любительського рибаль­ства з установленням певних вимог за умовами проведення спортивних змагань або кваліфікаційних нормативів. Рибогос­подарські водойми (їх ділянки) та умови використання водних живих ресурсів для любительського і спортивного рибальства визначаються органами рибоохорони на підставі біологічних та наукових обґрунтувань.

Промислове рибальство — вид спеціального використання водних живих ресурсів, які перебувають у стані природної волі, шляхом їх вилучення (вилову, добування, збирання) із природ­ного середовища з метою задоволення потреб населення і народ­ного господарства (п. З Тимчасового порядку ведення рибного господарства і здійснення рибальства, затвердженого постано­вою КМУ від 28.09.1996 р.).

Промислове рибальство, як і інші види використання водних живих ресурсів, здійснюється на підставі дозволу, що видається Державним департаментом рибного господарства. Детальне регулювання порядку здійснен­ня промислового рибальства визначено Правилами промислового рибальства в рибогосподарських водних об'єктах України, затвер­дженими наказом Держкомрибгоспу України від 18.03.1999 р., Правилами промислового рибальства в басейні Чорного моря, за­твердженими наказом Держкомрибгоспу України від 8.12.1998 р., Тимчасовими правилами промислового рибальства в басейні Азовського моря, затвердженими наказом Держкомрибгоспу від 31.12.1999 р. та Режимами рибальства, що затверджуються щорічно.

У порядку спеціального використання об'єктів тваринного світу може здійснюватись і любительське та спортивне рибаль­ство. Відповідно до п. З Порядку здійснення любительського і спортивного рибальства, затвердженого постановою КМУ від 18.07.1998 p., у разі, коли водні живі ре­сурси зосереджуються у певних місцях на рибогосподарських водоймах протягом тривалого часу, любительське і спортивне рибальство здійснюється за плату та за наявності дозволу на спеціальне використання водних живих ресурсів із застосуван­ням певних знарядь їх лову (добування) на окремих ділянках рибогосподарських водойм у визначені терміни та з обов'язко­вим дотриманням правил рибальства і норм вилову. Дозволи на право здійснення любительського рибальства на засадах спеці­ального використання водних живих ресурсів видаються орга­нами рибоохорони (п. 3.5 Правил любительського і спортивно­го рибальства, затверджені наказом Державного комітету риб­ного господарства України від 15.02.1999 p..

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]