Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Курсова.docx
Скачиваний:
70
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
48.26 Кб
Скачать

1.3. «Зарубіжний досвід кримінально-правової охорони життя працівника правоохоронного органу» досліджено положення законодавства країн колишнього срср та інших держав.

З’ясовано, що в одних державах кримінальні кодекси містять окремі норми про відповідальність за посягання на життя працівника правоохоронного органу, в кодексах інших держав таких норм не передбачається, але тією чи іншою мірою відповідальність за такі злочини має місце.

Зокрема кримінальні кодекси Аргентини, Данії, Іспанії, Китайської Народної Республіки, Республіки Польща, Нідерландів, Федеративної Республіки Німеччина, Швейцарії, Японії не тільки не містять окремої норми про відповідальність за посягання на життя працівника правоохоронного органу, але й серед кваліфікуючих ознак умисного вбивства не передбачають такої кваліфікуючої ознаки, як вбивство особи чи її близьких у зв’язку з виконанням цією особою службового або громадського обов’язку, тобто кваліфікація посягань на життя зазначених осіб здійснюється на загальних підставах згідно зі статтями про умисне вбивство.

Кримінальні кодекси Естонської Республіки, Литовської Республіки, Республіки Молдова серед кваліфікуючих ознак умисного вбивства передбачають вбивство у зв’язку з виконанням потерпілим службового або громадського обов’язку, а кримінальні кодекси Республіки Вірменія, Грузії, Латвійської Республіки, Туркменістану, Республіки Узбекистан в якості кваліфікуючої ознаки умисного вбивства передбачають не тільки вбивство зазначених осіб, але й їх близьких.

У кримінальних кодексах інших держав мають місце спеціальні норми щодо охорони життя працівника правоохоронного органу. У КК Республіки Білорусь має місце норма (ст. 362) про відповідальність за вбивство працівника міліції; у КК Азербайджанської Республіки (ст. 287), Республіки Казахстан (ст. 340) — про відповідальність за посягання на життя особи, яка здійснює правосуддя або попереднє розслідування, а так само їх близьких; у КК Киргизької Республіки (статті 319 і 340), Російської Федерації (статті 295 і 317), Республіки Таджикистан (статті 329 і 357) мають місце дві норми — про відповідальність за посягання на життя особи, яка здійснює правосуддя або попереднє розслідування, а також їх близьких і за посягання на життя працівника правоохоронного органу, військовослужбовця а так само їх близьких.

КК Республіки Болгарія (ст. 116) в якості кваліфікуючої ознаки умисного вбивства в п. 1 ч. 1 ст. 116 КК передбачає вбивство службової особи, представника громадськості, а також військовослужбовця, в тому числі військовослужбовця союзної чи дружньої держави або армії при виконанні або у зв’язку з виконанням ним службових обов’язків чи функцій або особи, що має міжнародний захист, а в якості особливо кваліфікуючої ознаки в ч. 2 ст. 116 КК передбачає вбивство судді, прокурора, слідчого або особи зі складу Міністерства внутрішніх справ при виконанні або у зв’язку з виконанням ними службових обов’язків чи функцій.

«Підстави та принципи криміналізації посягання на життя працівника правоохоронного органу» встановлено ступінь відповідності кримінально-правової норми, передбаченої ст. 348 КК України, науковим баченням щодо криміналізації суспільно небезпечних діянь. [5, c89]

З’ясовано, що криміналізація посягань на життя зазначених у ст. 348 КК України осіб соціально обумовлена, має достатньо підстав і в цілому відповідає науково визначеним принципам криміналізації Однак, технічне виконання зазначеної норми не повною мірою відповідає деяким принципам криміналізації, що вказує на потребу її вдосконалення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]