Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Naukova_robota.doc
Скачиваний:
48
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
367.62 Кб
Скачать

1.2 Характеристика діяльності та організаційної структури управління банківської установи ат «укрексімбанк»

Державний експортно-імпортний банк України створений 3 січня 1992 року згідно з Указом Президента України №29 та 23 січня того ж року банк отримав свою першу ліцензію від Національного банку України. 5 травня 2009 року набула чинності постанова Кабінету Міністрів України від 15 квітня 2009 року №375, згідно з якою Укрексімбанку змінено його повну назву з відкритого акціонерного товариства на публічне акціонерне товариство шляхом внесення відповідних змін до Статуту банку.

Сьогодні АТ «Укрексімбанк» – це публічне акціонерне товариство, 100% акцій якого належать державі в особі Кабінету Міністрів. Структура АТ «Укрексімбанк» складається з Головного банку, 27 філій та 78 відділень (станом на 01.09.2015) і охоплює практично всю територію України. За кордоном працює 2 представництва Банку – у Лондоні та Нью-Йорку. Від дня заснування Банк незмінно входить до групи найбільших системних банків України, має найрозгалуженішу в Україні мережу банків-кореспондентів (понад 850 банківських установ у різних країнах світу).

Статутом банку визначено, що АТ «Укрексімбанк» засновано для залучення зовнішніх і внутрішніх кредитних ресурсів та інвестицій в економіку України, надання та отримання кредитів від імені та за дорученням Кабінету Міністрів України (як фінансовий агент Уряду), фінансування та гарантування експортно-імпортних операцій підприємств, обслуговування державного зовнішнього боргу України, здійснення операцій на грошовому, валютному та фондовому ринку, здійснення комплексу заходів щодо фінансування інвестиційних проектів, надання банківських послуг, співробітництва з міжнародними фінансовими організаціями та впровадження інших видів діяльності, здійснення інших операцій відповідно до законодавства та вимог статуту [16].

У складі організаційної та управлінської моделі банку виділено: керівництво банку, секретаріат, група радників Голови Правління банку, самостійні відділи, що не входять до складу управлінь та філії. Органами управління АТ «Укрексімбанк» відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність» є Наглядова рада та Правління [5].

Наглядова рада є вищим органом управління державного банку, що здійснює контроль за діяльністю правління банку з метою збереження залучених у вклади грошових коштів, забезпечення їх повернення вкладникам і захисту інтересів держави як акціонера державного банку, а також здійснює інші функції.

Правління банку є виконавчим органом банку, здійснює управління поточною діяльністю банку, формування фондів, необхідних для статутної діяльності банку. Голова правління банку керує роботою виконавчого органу та має право представляти банк без доручення.

Метою діяльності Укрексімбанку перш за є кредитування базових та перспективних галузей економіки України, в першу чергу експортоорієнтовних, які мають стабільні показники зростання, а також галузей, продукція яких є імпортозамінюючою або має платоспроможний постійний попит в Україні, а саме: машинобудування, фармацевтична, харчова, легка, поліграфічна тощо.

Серед клієнтів Укрексімбанку є Кабінет Міністрів України, Міністерство фінансів України, Секретаріат Президента, Державне казначейство, Міністерство закордонних справ України, Міністерство внутрішніх справ, Служба безпеки України, Міністерство транспорту, а також найбільші підприємства металообробної, нафтової та хімічної промисловості, приладобудування, деревообробки, транспорту, зв’язку, тисячі індивідуальних клієнтів.

Предметом діяльності Укрексімбанку є:

  • Приймання вкладів (депозитів) від юридичних і фізичних осіб.

  • Відкриття та ведення поточних рахунків клієнтів і банків-кореспондентів, у тому числі переказ коштів з цих рахунків за допомогою платіжних інструментів та зарахування коштів на них.

  • Надання гарантій і поручительств та інших зобов'язань від третіх осіб, які передбачають їх виконання у грошовій формі.

  • Лізинг.

  • Послуги з відповідального зберігання та надання в оренду сейфів для зберігання цінностей і документів.

  • Випуск, купівля, продаж і обслуговування чеків, векселів та інших оборотних платіжних інструментів.

  • Випуск банківських платіжних карток і здійснення операцій з використанням цих карток.

  • Надання консультаційних та інформаційних послуг щодо банківських операцій.

  • Операції з валютними цінностями:

  • Організація купівлі та продажу цінних паперів за дорученням клієнтів.

  • Здійснення операцій на ринку цінних паперів від свого імені.

  • Здійснення інвестицій у статутні фонди та акції інших юридичних осіб.

  • Перевезення валютних цінностей та інкасація коштів.

  • Довірче управління коштами та цінними паперами за договорами з юридичними та фізичними особами.

  • Депозитарна діяльність зберігача цінних паперів.

Під організаційною структурою управління банківською установою розуміється упорядкована сукупність ланок управління та зв'язків між ними. У ній виділяють такі поняття, як елементи (ланки), зв'язки та рівні. Елементами організаційної структури є служби, групи та працівники, що виконують різні функції. У свою чергу, між підрозділами існують певні зв'язки, серед яких виділяють горизонтальні, вертикальні, лінійні і функціональні зв'язки. Організаційна структура постійно вдосконалюється, все більше пристосовується до зміни внутрішніх умов. Одним із головних чинників успішного розвитку установи є ефективне планування роботи персоналу підприємства, адже ефективність праці економить не тільки час, затрачений на працю, а й якість отриманих результатів.

Організаційну структуру управління Укрексімбанку розглянемо на прикладі філії АТ «УКРЕКСІМБАНК» у м. Кіровограді (рис. 2.1).

Як видно з рис. 2.1 організаційна структура Кіровоградського філіалу АТ «УКРЕКСІМБАНК» характеризується горизонтальним та вертикальним поділом праці та лінійні зв’язки.

Горизонтальний поділ праці є однорівневим. Головне призначення – сприяти найбільш ефективній взаємодії частин організації (відділів) при вирішенні виникаючих проблем. Вони мають ряд важливих переваг: економлять час, підвищують якість взаємодії, розвивають у керівників відділу самостійність, ініціативність та вмотивованість.

Вертикальний поділ праці – це зв'язки підпорядкування, необхідність у яких виникає при ієрархічності управління. Дані зв'язки служать каналами передачі розпорядчої та звітної інформації, створюючи тим самим стабільність в організації.

Лінійні зв'язки відображають рух управлінських рішень та інформації між лінійними керівниками відділів. Поділ на підрозділи відбувається відповідно до цілей і стратегії організації. Кожен підрозділ має мати чітко визначені завдання і функції, які він виконує максимально швидко та ефективно.

Директор філіалу

Заступник директора

Прямая со стрелкой 45Прямая со стрелкой 46Прямая со стрелкой 44

Прямая со стрелкой 42Прямая со стрелкой 41Прямая со стрелкой 34Прямая со стрелкой 38Прямая со стрелкой 35Прямая со стрелкой 36Прямая со стрелкой 37Прямая со стрелкой 39Прямая со стрелкой 40Прямая со стрелкой 43

Відділ бухгалтерської звітності та обліку

Відділ пластикових карток

Відділ клієнтської політики

Відділ еквайрингу та банкоматного бізнесу

Відділ емісії пластикових карток

Кредитний відділ

Прямая со стрелкой 27

Відділ з обслуговування корпоративних клієнтів

Відділ обліку та звітності операцій з пластиковими картками

Відділ проектного фінансування

Прямая со стрелкой 26Прямая со стрелкой 22Прямая со стрелкой 24

Сектор валютних операцій

Прямая со стрелкой 19

Відділ фінансування поточної діяльності

Прямая со стрелкой 18Прямая со стрелкой 16

Відділ з обслуговування приватних клієнтів

Відділ обліку і звітності розрахункових операцій

Прямая со стрелкой 13

Прямая со стрелкой 12

Сектор кредитування

Прямая со стрелкой 10Прямая со стрелкой 9

Відділ обліку і звітності кредитних операцій

Сектор роботи з цінними паперами

Прямая со стрелкой 6

Юридичний відділ

Каса

Відділ банківської безпеки

Відділ кадрів

Рис. 2.1 Організаційна структура управління АТ «УКРЕКСІМБАНК»

Організаційна структура Кіровоградського філіалу АТ «УКРЕКСІМБАНКУ» доцільна для даної банківської установи. Перевагою цієї структури є можливість швидко приймати рішення, реагувати на зміни у зовнішньому оточенні і забезпечувати неформальний підхід до мотивації і контролю діяльності співробітників.

Сутність організування полягає в тому, щоб забезпечити виконання рішення з організаційного боку, тобто створити такі управлінські відносини, які б забезпечили найбільш ефективні зв'язки між усіма елементами керованої системи.

Змістом функції організації є пристосування організаційної структури установи до завдань запланованої діяльності; підбір людей для конкретної роботи і делегування їм повноважень, прав використання ресурсів організації. Така структура сприяє ефективному виповненню цілей та завдань.

Очолює філіал банку директор, який є керівним органом окремого відділення та виконує функції керівника, приймаючи важливі рішення, що пов`язані з діяльністю Банку. Директор має заступника, який виконує ті ж обов`язки у випадку його відсутності чи зайнятості у сферах корпоративного та індивідуального бізнесів. Директор філіалу слідкує за роботою начальників та їх підрозділами; проводить найбільш складні і відповідальні операції. Він відповідає перед головним управлінням банку. Має право управляти філіалом та працівниками на свій розсуд.

Бухгалтерія. Працівники цього відділу відображають за допомогою плану рахунків операції банку. Здійснюють бухгалтерські проведення щодо обліку кредитних, депозитних операцій, обліку капіталу банку, його доходів та витрат, операцій з цінними паперами, іноземною валютою та ін. В бухгалтерії проводиться аналіз виконання завдань. Здійснюється прийом і контроль первинної документації по відповідним ділянкам бухгалтерського бюджетного обліку. Своєчасне відображення на рахунках бухгалтерського обліку операцій, пов'язаних з рухом основних засобів, матеріальних запасів і грошових коштів. Виконується економічний аналіз фінансової діяльності за даними бухгалтерського обліку і звітності з метою виявлення внутрішніх резервів, та здійснюється формування, ведення і зберігання бази даних бухгалтерської інформації, а також аналіз і контроль місячних, квартальних і річних звітів по виконанню планів.

Сектор валютних операцій характеризується наявністю спеціальних організаційних і технічних заходів, які спрямовані на ефективне здійснення операцій з іноземною валютою й отриманням максимального прибутку з урахуванням існуючого валютного ризику.

Відділ клієнтської політики здійснює надання рекомендацій іншим підрозділам банку щодо роз­робки та реалізації банківських продуктів і послуг за результата­ми ринкових досліджень; моделює поведінку клієнтів; формує цільовий попит на інноваційні банківські продукти і послуги; збирає, систематизує та аналізує інформацію про запити клієн­тів і особливості діяльності конкурентів; здійснює аналіз і прогнозування обсягів реалізації банківських про­дуктів і послуг; слідкує за ефективністю роботи філіалу; розробляє конкурентні стратегій банку за елементами продуктового портфелю; забезпечує інформацією клієнтів щодо якісних і еконо­мічних характеристик існуючих і нових елементів продуктового портфелю банку; розробляє і реалізує заходи комунікаційної політики та проектує ефективні методи дослідження зворотного зв'язку із клієнтами та партнерами.

Відділ пластикових карток обслуговує банківські картки клієнтів; веде облік та звітність операцій з пластиковими картками; здійснює емісію карток, а саме: випуск,  відкриття рахунків, розрахунково-касове обслуговування клієнтів при здійсненні операцій з використанням виданих їм банківських карт; здійснює розрахунки з підприємствами торгівлі (послуг) за операціями із використанням банківських карт, видачу наявних грошових коштів утримувачем банківських карт, що не є клієнтами даної кредитної організації.

Кредитний відділ. Банк здійснює кредитні операції у межах наявних ресурсів. Визначаючи ризик окремого кредиту, Банк ретельно перевіряє платоспроможність позичальника, враховує заставу, наявність гаранта чи поручителя. Забезпечує весь спектр активних операцій для фізичних осіб, до складу яких входять: автокредитування, іпотечне кредитування, споживче кредитування, кредитування під заставу рухомого або нерухомого майна, беззаставне кредитування співробітників підприємств та організацій.

Відділ безпеки. Забезпечує функції охорони та нагляду за діяльністю Банку. Впроваджує заходи щодо збереження банківської та комерційної таємниці.

Юридичний відділ. Забезпечує правове супроводження діяльності Банку. Перевіряє юридичні аспекти праці з клієнтами.

Каса. Працівники каси видають кошти за видатковими документами та приймають за прибутковими документами.

Відділ кадрів. Головним у відділі кадрів є HR-менеджер, який виступає головним охоронцем корпоративної культури. По суті, саме він формує трудовий колектив (групові та особистісні взаємини, соціально-психологічний клімат, єдність методів і умінь у досягненні кінцевої мети, особиста і колективна зацікавленість у кінцевих результатах праці). HR-менеджер веде спостереження за ринком праці, інформує керівництво про ситуацію з кадрами на ринку праці та середньою заробітною платою. Планує потреби в кадрах на найближчу і далеку перспективу, виконує оперативний пошук і відбір потрібних підприємству спеціалістів та створює кадровий резерв. Розроблює системи мотивації праці. Організовує професійну і соціально-психологічну адаптацію нових фахівців, організовує роботу з їх закріплення і використання; формує кадровий резерв; проводить атестацію персоналу; розробляє і застосовує сучасні методи управління персоналом; управляє особистими і діловими конфліктами; бере участь у забезпеченні психофізіології, ергономіки та естетики праці; організовує роботу з працівниками, які звільняються, а також проводить навчання кадрів.

Робота, яка виконується на підприємстві, розподілена між підрозділами. Це дозволяє економити час та трудові ресурси. Перед кожним працівником стоять свої завдання, цілеспрямоване виконання яких кожним окремо приведе до конкурентоспроможного функціонування всієї установи. Кожний працівник отримує завдання та поради безпосередньо від директора підприємства та відповідає перед ним за виконану роботу.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]