Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка №2.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 22.

Тема: Перевірка биття диска коліс. Статичне та динамічне балансування коліс. Демонтаж та монтаж шин, ремонт камер.

Мста: Набути практичні навички по балансуванню коліс, монтажу та демонтажу шин, ремонту камер.

Обладнання та матеріали:

1.Стенд для статичного балансування коліс.

2.Стенд для динамічного балансування коліс

3.Колесо в зборі.

4.Вулканізатор.

Короткі теоретичні відомості:

Зрівноважування коліс є органічною частиною технологічного процесу ТО автомобілів. Генує динамічне і статичне (застосовується рідко) зрівноважування коліс. Для стійкого руху колеса потрібно, щоб вісь його інерції збігалася з віссю обертання. Цього можна досягти динамічним зрівноважуванням.

При статичному зрівноважуванні прагнуть до того, щоб колесо, встановлене на справних підшипниках, у будь-якому положенні залишалось нерухомим , що свідчить про рівність мас із обох бо­ків осі обертання.

Статичне балансування, або усунення статичної неврівноваженості, полягає у визначенні моменту сили тяжкості неврівноваженої маси колеса щодо осі обертання і установці грузика-противаги. Так, якщо в колесі є неврівноваженість, представлена «важким місцем»1 (мал. 17, а), то статичним методом такий дисбаланс шини можна усунути, встановивши грузик балансування 2 про протилежну сторони справа або зліва по відношенню до подовжньої площини шини. Статичне балансування коліс проводиться на простих верстатах балансувань (мал. 18). Спочатку колесо, встановлене на верстаті разом з маточиною, із заздалегідь ослабленим затягуванням підшипника, повертають в різні положення і спостерігають, чи залишається воно в рівновазі. Для цього дещо знижують тиск повітря в шині (для зручності установки грузиков балансувань ), потім обертають колесо поштовхом руки спочатку в одну, а потім в іншу сторону до повної зупинки і в обох випадках наголошують крейдою на боку покришки на верхніх крапках I і II (мал. 19), позначаючи найлегше місце колеса. Половина відстані між крейдяними відмітками - точка III (рис, 19) визначить дійсне місце найлегшого місця в колесі. Далі на цій частині колеса симетрично(легкому місцю) на закраине обода встановлюють по одному грузику балансування (масою 50-75 г). Переміщаючи їх у разі потреби або міняючи по вазі, добиваються повної статичної рівноваги колеса. Після балансування тиск в шині доводять до нормального.

Допустима статична неврівноваженість коліс легкових автомобілів по ГОТС у не перевищує 5-10 Н- см (залежно від розміру шини). При статичному балансуванні радіальне биття коліс повинне бути не більше 1,5-2 мм, бічне - 2-3 мм.

Динамічне балансування(динамічне урівноваження). Описане вище балансування може не дати потрібних

результатів, оскільки при цьому не можна визначити, на якій стороні потрібно встановити врівноважуючи грузик. Так, якщо грузик встановлений праворуч від вертикальної площини симетрії, як це вказано на мал. 18, би, то при обертанні колеса виникає момент від пари відцентрових сил Р - Р, кожна з яких прикладена в центрі тяжкості ЦТ, який викличе биття колеса незалежно від його статичного балансування. Таке явище носить назву динамічної неврівноваженості колеса. Для усунення биття грузики встановлюються з боку «важкого місця». Наявність декількох «важких місць» викликає необхідність урівноваження колеса декількома грузиками.

Динамічне балансування колеса проводять на спеціальних верстатах (мал. 19, а). Верстат моделі К-121 призначений для статичного і динамічного балансування колеса легкових автомобілів і усунення виявленої їх неврівноваженості постановкою спеціальних грузиков балансувань на обід колеса.

Для визначення динамічної неврівноваженості вал верстата 2 (мал. 20, б), на якому на планшайбі кріпиться колесо, встановлюється на опорах 3, мають деяку свободу переміщення, що дозволяє валу коливатися. Коливання валу через систему 8, що коливається, передаються на індукційний датчик 1, перетворюючий їх в електричні імпульси, які поступають в електронно-обчислювальний блок 4, де вони формуються в напругу, що подається на вимірювальний прилад 5. Останній залежно від тривалості імпульсу показує величину неврівноважених мас в грамах. Положення неврівноваженої маси колеса визначається за допомогою стробоскопічної лампи 6 і градуйованого диска 7, що обертається синхронно з випробовуваним колесом. В основу визначення величини і місця розташування на колесі дисбалансних мас встановлено коливання валу, яке виникає під впливом різниці відцентрових сил, що виникають унаслідок несиметричного положення мас колеса щодо його вертикальної площини (див. мал. 20). Момент спалаху лампи відповідає крайньому нижньому положенню неврівноваженої маси колеса, а завдяки стробоскопічному ефекту фіксується на градуйованому диску, по якому визначають місце дисбалансу на колесі. Чим більше буде неврівноважена маса, тим більше буде амплітуда коливання валу і величина поступаючого у вимірювальний блок електричного імпульсу, що відповідатиме більшому значенню дисбалансної маси і вазі грузика балансування. Даний стенд дозволяє проводити також і статичне балансування коліс, для чого вал верстата роз'єднують з приводом.

Недоліком розглянутого вище верстата є необхідність зняття коліс з автомобіля для їх балансування і, крім того, при цьому не враховується можлива незбалансованість гальмівного барабана і маточини колеса.

Можливе статичне балансування колеса легкових автомобілів без їх зняття. Верстат призначений для цього, є пересувною електросиловою установкою для обертання заздалегідь вивішеного на домкраті колеса. Установка імітує рух автомобіля з швидкістю до 180 км/ч за допомогою диска, притиснутого до боковини. Електронний блок реєструє неврівноваженість колеса. Індукційний датчик блоку встановлюється під автомобілем, а його рухома система за допомогою магніта кріпиться до підвіски колеса.

Хід роботи:

1.Перевірити биття диска колеса. Статично від балансувати колесо автомобіля

ГАЗ-24.

2. Динамічно відбалансувати колесо автомобіля ГАЗ-24.

З.Виконати демонтаж та монтаж шини.

4.Виконати перевірку та ремонт камери,

Контрольні питання:

І.Як перевіриряється биття диска колеса.

2.Як динамічно балансується колесо автомобіля.

З.Як виконується демонтаж та монтаж шини.

4.Як виконати перевірку та ремонт камери.

Мал. 17 Схема неврівноваженості колеса

а- статичне не врівноваження коліс б- динамічне не врівноваження коліс

Мал.19 Статичне балансування колеса

а- кріплення балансуючого грузика на ободі колеса ,б- визначення самого легкого місця колеса в- початкове положення балансуючих грузиків , г- кінцеве положення грузиків .

Мал.20 Станок моделі К-121 для балансування коліс легкових автомобілів

а-загальний вид , б- схема .