Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка №2.doc
Скачиваний:
114
Добавлен:
09.02.2016
Размер:
1.79 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 24

Тема: Технічне обслуговування гальмівної системи з гідравлічним приводом, усунення повітря з гідроприводу, діагностування та регулювання гальмівної системи.

Мета: Набути практичних навичок по перевірці та регулюванню гальм, усуненню повітря з гідроприводу системи гальм.

Література: [1] стор. 135-151, [5] стор. 192-199,

Обладнання та матеріали:

1 .Макет робочого гальма автомобіля ГАЗ-53А.

2. Ключі гайкові 8*10,10*12,11*12,11*14,17*19.

З .Шланг гумовий.

4.Скляний посуд.

5.Ленійкадля замирювання вільного ходу педалі зчеплення.

6. Щуп спеціальний.

Короткі теоретичні відомості:

Гальмова система повинна постійно й ефективно діяти, мати мінімальний час спрацювання , забезпечувати плавність підвищення гальмівного зусилля, а також одночасність початку гальмування усіх коліс.

Загальними несправностями є: слабка їхня дія , занос автомобіля при гальмуванні, заїдання гальмових механізмів і "провалювання" гальмівної педалі в автомобілях з гідравлічним приводом гальм.

Слабка дія гальм спричиняється зменшенням коефіцієнта тертя між гальмовими колодками і барабанами внаслідок спрацювання або замаслювання фрикційних накладок. У гідравлічному гальмівному приводі мають місце наступні несправності: підтікання рідини через манжети колісних гальмівних циліндрів і через шланги; недостатній рівень гальмівної рідини в резервуарі головного гальмівного циліндра і збільшений вільний хід педалі гальма, пригальмовування коліс на ходу.

Основна ознака несправності гальмівної системи характеризується збільшенням довжини шляху гальмування (при одній і тій же швидкості руху і однаковому поляганні дороги) і прагненням автомобіля до занесення при гальмуванні, нагріванням гальмівних барабанів. Підтікання і недостатній рівень рідини в гідроприводі сприяють проникненню повітря в систему приводу, що супроводжується «проваленням» педалі. Гальма при цьому починають діяти лише після декількох натиснень на педаль. Набухання манжет приводить до заїдання гальм.

Збільшений вільний хід педалі спостерігається унаслідок збільшення зазорів між накладками колодок і гальмівним барабаном і між штоком і поршнем головного гальмівного циліндра, а також через зменшення надмірного тиску в системі в результаті несправностей клапана і поворотної пружини поршня головного циліндра. Причиною цього є також недостатній рівень гальмівної рідини в резервуарі головного циліндра.

За наявності в системі гідравлічного приводу гідро вакуумного підсилювача (автомобіль ГАЗ-53А і ін.) може відбуватися повне або часткове гальмування всіх коліс автомобіля без натиснення на педаль гальма або збільшення зусилля натискання на педаль при гальмуванні автомобіля. Причиною першої несправності є відсутність зазору між вакуумним клапаном і його сідлом або нещільність в шлангах, штуцерах і інших з'єднаннях. В результаті цього в камері підсилювача над діафрагмою встановлюється атмосферний тиск (замість розрідження), тоді як під діафрагмою є розрідження, що і викликає спрацьовування гальм. Другою причиною збільшення зусилля є виключення з роботи підсилювача унаслідок порушення регулювання його атмосферного клапана (недостатній хід клапана або його відсутність, внаслідок чого в камері підсилювача під діафрагмою буде постійне розрідження).

Регулювання вільного ходу педалі робочого гальма з гідравлічним приводом при відрегульованих зазорах між накладками колодок і гальмівним барабаном полягає у встановленні необхідного зазору між штовхачем 6 (штоком) поршня і самим поршнем 7 головного гальмівного циліндра (мал. 22). Цей зазор оберігає від мимовільного пригальмовування гальмівних колодок і визначається по величині вільного ходу педалі. Величина зазору залежно від конструкції приводу коливається від 1,5 до 2,5 мм і вільного ходу педалі - від 6 до 17 мм.

Регулювання проводять зміною довжини штовхача 5. Для цього роз'єднують педаль 1 гальма і тягу 3, розшплітовують і вийнявши палець 2. Після цього перевіряють положення педалі щодо підлоги. Далі, відвернувши контргайку 4, вкручують штовхач 5 настільки, щоб при крайньому передньому положенні поршня 7 вісь отвору тяги 3 була зміщено (не доходила) Щодо отвору в педалі на 1,5 -2,5 мм. В цьому положенні затягують контргайку і, сумістивши отвори педалі і штовхача, вставляють і зашплінтовують палець. Величину вільного ходу педалі можна перевірити за допомогою спеціальної лінійки.

Хід роботи:

1.Перевірити рівень палива в головному гальмівному циліндрі.

2.Виміряти величину вільного ходу педалі гальм.

З.Знайти величину зазорів між колодками та гальмівними барабанами.

Контрольні питання:

І.Як перевірити рівень палива в головному гальмівному циліндрі.

2.Як вимірюється величина вільного ходу педалі гальм.

З.Порядок знаходження величини зазорів між колодками та гальмівними барабанами.

Мал. 22 Головний циліндр гідравлічного привода гальм.

Мал. 23 Бачок для заповнення гідравлічної системи гальмівною рідиною .

1- манометр , 2- штуцер , 3- запобіжний повітряний клапан , 4- шариковий запорний клапан ,5- наконечник шланга.