Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
modul2.docx
Скачиваний:
152
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
49.42 Кб
Скачать

40.Демократична революція 1905-1907 рр. В Україні, позиції політичних партій в революції.

Революція почалася 9січня 1905 р. в м. Петербурзі розстрілом мирної демонстрації й одразу ж набула всеросійського характеру.Причини революції: погіршення становища робітників (низька заробітна плата, жахливі умови праці, погане медичне обслуговування, відсутність полі­тичних прав і свобод), посилилася експлуатація народних мас; загостри­лася проблема аграрного перенаселення, буржуазія прагнула бути залученою до вирішення важливих державних проблем, національний гніт. Все це створювало ґрунт для стихійного вибуху нев­доволення народних мас. Проте можливість виступу ста­ла реальною лише завдяки появі та зміцненню наприкін­ці XIX – на початку XX ст. широкого спектра політич­них партій, розширенню сфери їхніх дій, посиленню впли­ву на маси; втраті авторитету та частковому послабленню царизму в зв'язку з поразкою в російсько-японській вій­ні 1904–1905 рр. Ця подія викликала обурення трудящих усієї країни.Підтиском революційної хвилі 17 жовтня 1905 р. цар Микола II видав Маніфест, у якому обіцяв народу громадянські права, політичні свободи, заснувати парламент - Державну Думу з законодавчими правами. РУП, РСДРП, УСДРП, УПСР, УСП, "Спілка", Бунд,сприйняли маніфест як маневр царизму і закликали продовжувати боротьбу до повної перемоги над самодержавством; ліберальні - Конституційно-демократична партія, УДП, "Союз 17 Жовтня",(УРП),НУП сподівались, що реалізація маніфесту дасть конституцію, парламент, демократичний устрій суспільства;поміщицько-монархічні ("Союз російського народу", "Союз земельних власників"), які захищали класові інтереси царизму, кріпосників-поміщиків і прагнули скасувати перші завоювання революції, вважаючи її порушенням законності.

41.Західноукраїнські землі на початку хх ст.: соціально-економічний аспект.

Соціально-економічне становище українських земель, що знаходились під владою імперії Габсбургів, суттєво не змінилось порівняно з 80—90-ми роками XIX ст. Все ж подальша розробка родовищ нафти та інших багатств краю сприяли індустріалізації регіону, розвитку залізничної мережі .«Батьками» кооперативної справи стали Нагірний і Ничай, котрі створили у Львові перший кооператив у 1883 р., . У 1894 р. Т. Кормош заснував перший український кооперативний банк «Віра», котрий у свою чергу сприяв створенню нових кредитних спілок і кооперативів.

42.Україна та українці у першій світовій війні.

У першій світовії війні (1914-1918рр.)назва «Україна» використовувалася лише як загальнонаціональна назва території українського народу. Території, які становлять сучасну Україну, входили до складу Російської імперії та Австро-Угорської імперії.Війна принесла українським землям руйнацію господарства, гальмування поступального розвитку, деформацію структури виробництва, посилення залежності від іноземного капіталу. У Галичині за роки воєнного лихоліття було зруйновано понад 40% господарських та житлових будинків, понад 1,5 тис. промислових споруд. Навіть стратегічно важлива нафтова промисловість зменшила виробництво на 1/3. На Буковині у цей час поголів´я коней та свиней зменшилося на 60%, овець — на 47%. Не набагато кращою була ситуація і в Наддніпрянській Україні.У цей час в селах залишилося лише 38,7% працездатних чоловіків. Водночас з деградацією господарства в роки війни зростала його залежність від іноземного капіталу. Тільки впродовж 1916—1917 років 74% іноземних вкладів у розвиток кам'яновугільної промисловості Російської імперії було вкладено в підприємства Донбасу.Особливого драматизму перебігу війни на території України надавала та обставина, що в арміях противників - Росії, з одного боку, і Австро-Угорщини, з іншого, — воювали українці. Отже, для України війна набула братовбивчого характеру. Тобто українці вимушені були вбивати один одного заради інтересів двох імперій.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]