Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
324.1 Кб
Скачать

2.3. Облік виробничих запасів

Одним із найважливіших об’єктів бухгалтерського обліку на ТОВ «Леляківське»є запаси, які становлять значну частину активів і є необхідною умовою безперервного виробництва та посідають домінуючі позиції у структурі витрат підприємства різних сфер діяльності.

Для виробництва сільськогосподарської продукції ТОВ «Леляківське» має предмети праці. Це насамперед насіння для сівби, фураж для корму тварин, пальне та мастильні матеріали для роботи машин, запасні частини для їх ремонту, органічні і мінеральні добрива для підвищення продуктивності землі, засоби захисту рослин і тварин тощо. Більшість предметів праці господарства придбають у постачальників та торговельних організаціях. При їх придбанні відбувається матеріалізація грошових засобів підприємства. В зв’язку з тим, що предмети праці викориcтовуються одноразово, підприємство повинно постійно мати економічно обґрунтовані їх запаси. Ці запаси називаються виробничими запасами.

Сільськогосподарська продукція і виробничі запаси - це матеріальні оборотні засоби підприємства. Продукцію відносять до засобів у сфері обігу, а виробничі запаси - до оборотних засобів у сфері виробництва.

Важливою передумовою обліку виробничих запасів є їх оцінка. Оцінку запасів за окремими видами слід розглядати на таких етапах їх руху: при надходженні запасів; при вибутті запасів; на дату складання звітності.. Згідно з чинними нормативними документами одержані виробничі запаси зараховують на баланс ТОВ «Леляківське» за первісною вартістю

При відпуску запасів у виробництво, продажу та іншому вибутті згідно з П(С)БО 9 [21] їх оцінка здійснюється за методом ціни продажу.

Для обліку виробничих запасів і продукції сільськогосподарського виробництва на ТОВ «Леляківське» в Плані рахунків відведено клас 2 «Запаси». Рахунки цього класу призначені для узагальнення інформації про наявність і рух належних підприємству предметів праці, які призначені для обробки, переробки, використання у виробництві і для господарських потреб, а також засобів праці, які підприємство включає до складу малоцінних і швидкозношуваних предметів. У Плані рахунків бухгалтерського обліку виробничої діяльності підприємства передбачено такі синтетичні рахунки:

- 20 «Виробничі запаси»,

- 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети»,

- 26 «Готова продукція»,

- 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва»,

- 28 «Товари».

До готової продукції на ТОВ «Леляківське» відносять продукцію, одержану від власних рослинницьких, тваринницьких і промислових підрозділів підприємства, яка призначена для продажу на сторону та для іншого невиробничого споживання (видачі та продажу працівникам, передачі в невиробничу сферу, наприклад, у дитячі садки, їдальні тощо). Продукцію сільськогосподарського виробництва поточного року обліковують за плановою собівартістю, яку в кінці звітного періоду доводять до фактичної собівартості.

Для обліку врожаю сільськогосподарських культур ТОВ «Леляківське» використовує єдині форми первинних документів для всіх типів сільськогосподарських підприємств.

Урожай зернових культур збирають роздільним або прямим комбайнуванням. Первинний облік зернової продукції, одержаної від урожаю на ТОВ «Леляківське» ведеться за таким методом обліку одержаної від урожаю зернової продукції застосовуючи путівки на вивезення продукції з поля. До початку збирання бухгалтерія видає кожному комбайнеру необхідну кількість бланків путівок, у яких має бути зазначена назва господарства. Комбайнер на кожне відправлення зерна від комбайна виписує путівку в трьох примірниках, де зазначає прізвище, ім’я та по батькові, номер відділу, куди відправлено зерно, назву продукції і сорт, номер поля і автомобіля, прізвище водія та бункерну масу зерна і затверджує своїм підписом. Заповнену путівку комбайнер передає водієві, який розписується про одержання зерна у всіх трьох примірниках. Зерно, яке надійшло від комбайнера на тік або до комори господарства, вагар обов’язково зважує і передає другий і третій примірники завідуючому током (комірникові), який залишає у себе для звіту третій примірник, а другий повертає водієві.

Крім путівок використовують реєстри відправки зерна та іншої продукції з поля, які виписуються комбайнером на кожний автомобіль один раз на день (під час першого завантаження машини) у трьох примірниках. Перший примірник реєстру залишається у комбайнера, другий і третій він передає водієві автомобіля або іншого транспортного засобу.

Водій, у свою чергу, другий примірник реєстру залишає у себе, а перший передає завідуючому током або комірнику. При цьому у нього за зміну може бути кілька других примірників реєстрів залежно від кількості комбайнів, від яких відвозив зерно.

У осіб, які приймають зерно від водіїв (трактористів), також може бути за зміну кілька третіх примірників цього документа. Їх кількість залежатиме від кількості комбайнерів, зайнятих на збиранні урожаю, і водіїв, які доставляють зерно від комбайнів.

На підставі третіх примірників путівок чи реєстрів завідуючий током або комірник щодня наприкінці робочого дня складає Відомість руху зерна та іншої продукції, яка складається з двох частин. У першій частині записують залишок на початок дня, загальну кількість зерна, що надійшло і вибуло за день та залишок на кінець дня. Дані про кількість зерна, що надійшло за день, беруть з путівок або реєстрів, а про витрачання зерна - з накладних, товарно-транспортних накладних, актів на переробку, сортування і сушіння продукції рослинництва.

У другій частині Відомості, що має назву «Реєстраційний листок на продукцію, що надійшла і вибула», завідуючий током записує кожне зважування, яке зазначене в Реєстрі відправки зерна з поля. Наприкінці дня Відомість руху зерна та іншої продукції разом з первинними документами про його надходження і відправку передають до бухгалтерії господарства. Прийняте від комбайнів на тік або зерносховище зерно обліковує завідуючий током або комірник у Книзі (картці) складського обліку, де для кожної культури і сорту відводять потрібну кількість сторінок, на яких ведуть облік одержаного, відправленого або виданого зерна в кілограмах. Підставою для записів у Книгу складського обліку є Відомість руху зерна та іншої продукції.

Для організації первинного обліку продукції тваринництва встановлено обов’язковий перелік первинних документів.

Основним первинним документом з обліку надходження молока на ТОВ «Леляківське» є Журнал обліку надою молока, який ведеться завідуючим фермою, бригадиром, майстром машинного доїння або старшою дояркою. В ньому по кожній доярці щодня записують кількість корів, що дояться, та кількість надоєного молока вранці, вдень і увечері. Завідуючий фермою або інша посадова особа за дорученням керівника господарства або структурного підрозділу щодня визначає відсоток жиру в молоці по кожній групі корів і перераховує прийняте молоко в одновідсоткове і стандартне. Журнал обліку надою молока ведеться в одному примірнику протягом 15 днів і зберігається на фермі. Кількість надоєного молока і його жирність підтверджують своїми підписами доярка або майстер машинного доїння. Для обліку щоденного надходження і витрачення молока протягом місяця на кожній фермі ведеться Відомість руху молока. По завершенні звітного періоду один примірник Відомості руху молока разом із Журналом надою молока по надходженню, Лімітно-забірними картками, Товарно-транспортними накладними та іншими документами з витрачання молока передається в бухгалтерію. Другий примірник Відомості руху молока є підставою для оприбуткування і списання витраченого молока в Книзі складського обліку.

Переробку молока і молочних продуктів обліковують у Відомості переробки молока і молочних продуктів, яку складають щодня в двох примірниках. Перший примірник разом із прибутковими і видатковими документами здають у бухгалтерію, а другий залишається в пункті переробки.

Забій тварин і птиці оформлюють Актом вибуття тварин і птиці. Продукти забою тварин після охолодження передають щодня на склад сільськогосподарського підприємства на підставі Накладної (внутрішньогосподарського призначення), копію якої з розпискою комірника про прийняття продукції прикладають до Акта вибуття тварин і птиці. При цьому м’ясопродукти необхідно приймати за фактичною масою. Знижка на майбутні природні втрати не допускається. При цьому фактичний вихід продукції (м’яса) по категоріях і субпродуктів необхідно зіставляти з діючими нормами виходу продукції з урахуванням угодованості тварин.

Для обліку і узагальнення інформації про наявність та рух сільськогосподарської продукції на ТОВ «Леляківське» призначено активний рахунок 27 «Продукція сільськогосподарського виробництва». За дебетом рахунку 27 відображують надходження сільськогосподарської продукції, за кредитом - вибуття її внаслідок продажу, безоплатної передачі тощо. Аналітичний облік продукції сільськогосподарського виробництва ведеться за видами продукції.

За своєю природою і призначенням малоцінні та швидкозношувані предмети є засобами праці, але на відміну від основних засобів їх вартість включають у запаси.

Згідно з П(С)БО 9 до складу запасів відносять малоцінні та швидкозношувані предмети, що використовуються протягом не більше від одного року або нормального операційного циклу, якщо він більший від одного року.

Первісною вартістю МШП, що виготовляються власними силами ТОВ «Леляківське», визнається собівартість їх виробництва. Первісною вартістю МШП, внесених до статутного капіталу підприємства, визнається погоджена засновниками (учасниками) підприємства їх справедлива вартість. Первісною вартістю МШП, одержаних підприємством безоплатно, визнається їх справедлива вартість.

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів ведеться в місцях зберігання та експлуатації за матеріально відповідальними особами в Книгах або Картках складського обліку.

Придбані або власне виготовлені предмети, як правило, повинні надходити на склад підприємства. Для поліпшення зберігання до передачі в експлуатацію проводиться маркування спецодягу, виробничого і господарського інвентарю, кухонного посуду та інших малоцінних і швидкозношуваних предметів.

. Малоцінні та швидкозношувані предмети передаються від однієї матеріально відповідальної особи до іншої на підставі накладних (внутрішньогосподарського призначення) або лімітно-забірних карток. Для визначення непридатності предметів для їх подальшого використання і оформлення необхідної документації на списання керівником підприємства створюється постійно діюча комісія. Комісія складає Акт на списання малоцінних і швидкозношуваних предметів.

Облік малоцінних та швидкозношуваних предметів ведуть на рахунку 22 «Малоцінні та швидкозношувані предмети». Цей рахунок призначено для обліку й узагальнення інформації про наявність та рух малоцінних і швидкозношуваних предметів, що належать підприємству та перебувають у складі запасів.

На рахунку 28 «Товари» ТОВ «Леляківське» веде облік руху товарно - матеріальних цінностей, які надійшли на підприємство з метою продажу.

Рахунок 28 «Товари» має такі субрахунки:

281 «Товари на складі»;

282 «Товари в торгівлі»;

283 «Товари на комісії»;

284 «Тара під товарами»;

285 «Торгова націнка».

ТОВ «Леляківське» веде торгівлю за методом продажних цін, облік товарів ведеться за роздрібними цінами. Вартість реалізованих товарів (за роздрібними цінами) за даними товарних звітів матеріально відповідальних осіб списується з їх підзвіту в дебет субрахунку 902 «Собівартість реалізованих товарів» з кредиту субрахунку 282 «Товари в торгівлі».

Рух поголів’я, зміну маси тварин на вирощуванні та відгодівлі відображують у первинних документах, відповідальна особа оформляє їх і подає в бухгалтерію ТОВ «Леляківське» в установлені строки. В умовах внутрішньогосподарського розрахунку зростає роль обліку у виробничих підрозділах, у місцях здійснення господарських операцій.

Оформлений звіт з доданими до нього первинними документами в установлені графіком документообороту строки здають до бухгалтерії господарства бухгалтеру по тваринництву [27, 29].