Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
324.1 Кб
Скачать

2.7. Облік доходів та фінансових результатів

Визнані доходи від звичайної діяльності класифікують в бухгалтерському обліку ТОВ «Леляківське» за такими групами:

- дохід (виручка) від реалізації продукції (товарів, робіт, послуг) (7127,4 тис. грн.)

- інші операційні доходи (5,0 тис. грн.)

- фінансові доходи (0,1 тис. грн.)

- інші доходи ( 116,7 тис. грн.)

Для обліку доходів ТОВ «Леляківське» від реалізації призначений рахунок 70 «Доходи від реалізації», на якому узагальнюється інформація про доходи від реалізації готової продукції, товарів, робіт і послуг, а також про суму знижок, наданих покупцям та про інші вирахування з доходу. Рахунок 70 «Доходи від реалізації» має такі субрахунки:

- 701 «Дохід від реалізації готової продукції»;

- 702 «Дохід від реалізації товарів»;

- 703 «Дохід від реалізації робіт і послуг»;

- 704 «Вирахування з доходу».

Окремими групами доходів можуть бути доходи від реалізації продукції:

- рослинництва;

- тваринництва;

- переробки продукції рослинництва та тваринництва;

- тварин на вирощуванні і відгодівлі.

Окремими напрямами одержання доходів ТОВ «Леляківське» доцільно виділити доходи від реалізації сільськогосподарської продукції:

- для державних і регіональних потреб;

- переробки підприємством;

- через мережі пунктів заготівлі, а також обслуговуючих сільськогосподарських кооперативів;

- на ринку;

- за товарообмінними (бартерними) операціями;

- за іншими напрямами.

Дані первинних документів узагальнюють у необхідному розрізі в Реєстрі документів з реалізації готової продукції (безготівкові розрахунки) (ф. № 11.1 с.-г.); Реєстрі документів з реалізації товарів, виробничих запасів, робіт і послуг (ф. № 11.2 с.-г.); Реєстрі документів з реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (за цінами реалізації) (ф. № 11.3 с.-г.) та Реєстрі документів з реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг за готівку (за обліковими цінами) (ф. № 11.3а с.-г.). Підсумкові дані цих реєстрів за видами продукції і каналами реалізації переносять у Відомість аналітичного обліку реалізації продукції, матеріалів, робіт і послуг (ф. № 11.4 с.-г.), яка складається щомісяця. Реєстр ф. № 11.1 с.-г. використовують для накопичення даних з продажу окремих видів сільськогосподарської продукції за видами реалізації та для аналітичного обліку розрахунків із заготівельними та іншими організаціями та особами. У хронологічному порядку у відповідних графах (1 – 7) цього реєстру записують назву покупця або замовника, дату складання і номер товарно-транспортної накладної, кількість відвантаженої продукції тощо.

Бухгалтерія ТОВ «Леляківське» на основі банківських та інших документів фіксує оплату кожної накладної або іншого супровідного документа, зазначивши шифр рахунку, на який зараховано виручку.

До інших операційних доходів на ТОВ «Леляківське» відносять: доходи від реалізації іноземної валюти; доходи від реалізації інших оборотних активів (крім фінансових інвестицій); доходи від операційної оренди активів; доходи від операційної курсової різниці за операціями в іноземній валюті; суми одержаних штрафів, пені, неустойок та інших санкцій за порушення господарських договорів, які визнані боржником або щодо яких одержано рішення суду; доходи від списання кредиторської заборгованості, щодо якої минув строк позовної давності; відшкодування раніше списаних активів; суми одержаних грантів і субсидій; інші доходи від операційної діяльності.

Узагальнення операцій за наведеними доходами ведеться на рахунку 71 «Інший операційний дохід», за кредитом якого відображують збільшення доходу, за дебетом - суми непрямих податків (ПДВ, акцизний збір) та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати».

До групи інших доходів включається дохід від реалізації фінансових інвестицій, необоротних активів і майнових комплексів, від неопераційних курсових різниць та інші доходи, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною діяльністю підприємства.

Для обліку доходів, які виникають у процесі звичайної діяльності, але не пов’язані з операційною та фінансовою діяльністю ТОВ «Леляківське», призначено рахунок 74 «Інші доходи». За кредитом рахунку 74 відображують збільшення (одержання) доходу, за дебетом - належну суму непрямих податків (податку на додану вартість, акцизного збору та інших зборів) та списання в порядку закриття на рахунок 79 «Фінансові результати». Рахунок 74 має шість субрахунків.

При відображенні доходів ТОВ «Леляківське» від ліквідації основних засобів дебетується рахунок 20 «Виробничі запаси» або інші рахунки і кредитується субрахунок 746 «Інші доходи від звичайної діяльності».

Для обліку й узагальнення інформації на ТОВ «Леляківське» про фінансові результати від звичайної діяльності та надзвичайних подій Планом рахунків передбачено рахунок 79 «Фінансові результати».

Фінансовим результатом ТОВ «Леляківське» за звітний 2012 рік є прибуток у розмірі 1389,9 тис. грн.

Але на початку 2013 звітного року прибуток почав стрімко зростати, що пояснюється стрімким розвитком ТОВ «Леляківське». Так за І квартал 2013 року сума прибутку дорівнює 3182,8 тис. грн..

За кредитом рахунку 79 «Фінансові результати» відображують суми в порядку закриття рахунків обліку доходів, за дебетом - суми в порядку закриття рахунків обліку витрат, а також належну суму нарахованого податку на прибуток.

Сальдо рахунку при його закритті списується на рахунок 44 «Нерозподілені прибутки (непокриті збитки)».

Рахунок 79 «Фінансові результати» має такі субрахунки:

-791 «Результат основної діяльності»;

-792 «Результат фінансових операцій»;

-793 «Результат іншої звичайної діяльності»;

-794 «Результат надзвичайних подій».

На субрахунку 791 «Фінансовий результат від основної діяльності» ТОВ «Леляківське» визначається прибуток (збиток) від основної діяльності підприємства. За кредитом субрахунку відображують у порядку закриття рахунків суму доходів від реалізації готової продукції, товарів, робіт, послуг та від іншої операційної діяльності (рахунки 70 «Доходи від реалізації», 71 «Інший операційний дохід»), за дебетом - суму в порядку закриття рахунків обліку собівартості реалізованої готової продукції, товарів, робіт і послуг, адміністративних витрат, витрат на збут, інших операційних витрат (90 «Собівартість реалізації», 92 «Адміністративні витрати», 93 «Витрати на збут», 94 «Інші витрати операційної діяльності»).

На субрахунку 792 «Результат фінансових операцій» визначається прибуток (збиток) від фінансових операцій підприємства. За кредитом субрахунку відображують списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від участі в капіталі та інших фінансових доходів, за дебетом - списання фінансових витрат з рахунків 95 «Фінансові витрати» та 96 «Втрати від участі в капіталі».

На субрахунку 793 «Результат від іншої звичайної діяльності» визначається прибуток (збиток) від іншої звичайної діяльності підприємства. За кредитом рахунку відображують списання суми в порядку закриття рахунків обліку доходів від інвестиційної та іншої звичайної діяльності підприємства, за дебетом - списання витрат з рахунку 97 «Інші витрати».

На субрахунку 794 «Результат надзвичайних подій» визначається прибуток (збиток) від надзвичайних подій. За кредитом субрахунку відображують списання доходів, одержаних від надзвичайних подій, за дебетом - списання витрат від надзвичайних подій, що обліковуються на рахунку 99 «Надзвичайні витрати» [27, 29].