Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zvit.doc
Скачиваний:
13
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
324.1 Кб
Скачать

2.4. Облік праці, її оплати та відрахувань на соціальні заходи

Розкривається iнформацiя за звiтний перiод стосовно середньооблiкової чисельностi працiвникiв облiкового складу -52 (осiб), середньої численностi позаштатних працiвникiв та осiб, якi працюють за сумiсництвом 0 (осiб), чисельностi працiвникiв якi працюють на умовах неповного робочого часу(дня,тижня)- 0 (осiб),фонду оплати працi – 78,3 тис.грн.

Оплата праці ґрунтується на тарифній системі, яка включає тарифні сітки, тарифні ставки і тарифно-кваліфікаційні довідники.

Тарифні сітки (схема посадових окладів) на ТОВ «Леляківське» формуються на основі тарифної ставки робітника першого розряду і міжкваліфікаційних співвідношень розмірів тарифних ставок наступних розрядів до першого. Для визначення тарифної ставки будь-якого розряду робітника треба користуватися тарифно-кваліфікаційним довідником. У якому вказується перелік виконаних робіт, що відносяться до того чи іншого розряду, і врахувати кваліфікацію робітника.

В основу організації оплати праці покладено колективні договори між ТОВ «Леляківське» та найманими працівниками. Вони укладаються із метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин, узагальнення інтересів працівників та підприємств.

Система оплати праці складається з двох підсистем – погодинної (оплата праці залежить від відпрацьованого часу і встановлених тарифних ставок чи посадових окладів) та відрядної (оплата праці залежить від виготовленого обсягу продукції (робіт чи послуг) з урахуванням складності й умов праці та відрядних розцінок за одиницю продукції (робіт чи послуг) встановленої якості).

Нараховану заробітну плату поділяють на два види:

1). Основну;

2). Додаткову.

Є інші заохочувальні та компенсаційні виплати. До них належать винагороди за підсумками роботи за рік, премії за спеціальними системами і положеннями, компенсаційні і інші грошові виплати, які непередбачені актами чинного законодавства.

Основним первинним документом для обліку праці та її оплати ТОВ «Леляківське» є Табель обліку робочого часу (ф. № 64).

Для правильної організації робіт, забезпечення оперативного керівництва виробництвом і контролю, додержання трудової дисципліни керівники виробничих підрозділів ТОВ «Леляківське» суворо дотримуються встановленого порядку оплати праці.

Найважливішим є правильний облік робочого часу і виявлення кількості виготовленої продукції або виконаної роботи з урахуванням її якості. З метою більш точного відображення в обліку фактичних витрат праці облік відпрацьованого часу ведуть у годинах. До відпрацьованого часу в годинах протягом робочого дня не включають час обідньої перерви, перебування працівника в дорозі до місця роботи та після її закінчення додому, тривалі перерви в роботі у зв’язку з несприятливими погодними умовами та з інших причин.

На кожний трактор при роботі у дві зміни призначають двох трактористів. Облік у тракторній бригаді веде обліковець - заправник витрачення нафтопродуктів і нарахування оплати праці механізаторам.

Виконання тракторних та інших механізованих робіт записують щодня до облікового листка кожного тракториста. Листок розраховано приблизно на п’ятнадцять змін чи днів, показники записують по кожній зміні окремо.

Кожен механізатор після закінчення зміни повинен мати відомості про кількість та якість виконаної ним роботи, про витрати пального і розмір заробітку за зміну. Всі ці показники записують щодня до облікового листка. У встановлені в ТОВ «Леляківське» строки (через 10 – 15 днів) облікові листки, підписані механізатором, бригадиром, агрономом обліковець подає до бухгалтерії, де їх перевіряють, затверджують, після чого вони є підставою для узагальнення і систематизації у Накопичувальній відомості обліку використання машинно-тракторного парку і Журналі обліку робіт і витрат. Слід мати на увазі, що трактористи-машиністи виконують різні сільськогосподарські роботи.

Для обліку роботи вантажного транспорту ТОВ «Леляківське» складають Подорожній листок вантажного автомобіля, в якому записують завдання водію, звідки і куди доставити вантаж і його масу, відстань перевезень у кілометрах, кількість виїздів із вантажем. На підставі товарно-транспортних документів, у другому розділі Подорожнього листка, водій зазначає назву і масу перевезених вантажів, простої та пробіг автомобіля з вантажем і без вантажу. На підставі цих даних нараховують заробітну плату водію і вантажникам, обліковують витрати пального (економію або його перевитрати), підраховують кількість тонно-кілометрів, визначають послуги окремим споживачам. Подорожній листок записують до Журналу обліку подорожніх листків. Одночасно перевіряють, чи здав водій виданий йому раніше Подорожній листок.

Подорожній листок разом з виправдними документами про кількість (масу) перевезених вантажів водій після закінчення робочого дня або вранці наступного дня здає відповідній службовій особі, яка відповідає за експлуатацію автотранспорту в господарстві. Диспетчер після перевірки записів у Подорожньому листку та відмітки про це в Журналі обліку подорожніх листків передає його разом з документами до бухгалтерії. У бухгалтерії кожний Подорожній листок записують до Накопичувальної відомості роботи вантажного автотранспорту.

Суму нарахованої водіям заробітної плати з Накопичувальної відомості роботи вантажного автотранспорту записують до Розрахунково - платіжної відомості.

Оплату праці нараховують в основному за вироблену продукцію - молоко, приріст живої маси тварин, приплід тощо. Вироблену продукцію тваринництва записують у відповідні документи, групують у зведені або накопичувальні відомості, що є підставою для нарахування заробітної плати і складання Розрахунку нарахування оплати праці працівникам тваринництва.

Умови надання допомоги з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, визначаються Законом України «Про розмір внесків на деякі види загальнообов’язкового державного соціального страхування» від 11.01.2001 р. № 2213-ІІІ зі змінами і доповненнями.[5]

Розмір допомоги з тимчасової непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в таких розмірах:

- 60 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж до п’яти років;

- 80 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж від п’яти до восьми років;

- 100 % середньої заробітної плати (доходу) - застрахованим особам, які мають страховий стаж понад вісім років;

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) на період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Підставою для призначення допомоги з тимчасової непрацездатності, по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності.

Допомога з тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травм, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, виплачується застрахованим особам Фондом соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, починаючи з шостого дня непрацездатності, на весь період до відновлення працездатності.

Перші п’ять днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми оплачуються за рахунок коштів підприємства за основним місцем роботи.

Працівникам ТОВ «Леляківське» надаються такі відпустки: щорічну основну тривалістю не менше ніж 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік; додаткові відпустки за роботи із шкідливими і тяжкими умовами праці та за особливий характер роботи тощо; додаткові відпустки у зв’язку з навчанням; соціальні відпустки; відпустки без збереження заробітної плати.

При розрахунку заробітної плати за період відпустки необхідно керуватися постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. № 100 (з доповненнями і змінами, внесеними постановами від 16.05.95 р. № 348 та від 24.02.97 р. № 185), якою затверджено Порядок обчислення середньої заробітної плати [16].

Для розрахунків з працівниками ТОВ «Леляківське» за видами основної і додаткової заробітної плати, премій, допомоги з тимчасової непрацездатності та інших виплат за рахунок фонду оплати праці ведеться рахунок 66 «Розрахунки з оплати праці».

Цей рахунок має два субрахунки:

- 661 «Розрахунки за заробітною платою»;

- 662 «Розрахунки з депонентами».

Для контролю за використанням фонду оплати праці і станом розрахунків з оплати праці з робітниками і службовцями на ТОВ «Леляківське» складають Зведену відомість по розрахунках з робітниками і службовцями (ф. № 10.2.3 с.-г.).Цю відомість складають на підставі показників розрахунково-платіжних відомостей за звітний місяць або книги розрахунків з оплати праці. За цією самою відомістю складають довідки про використання фонду оплати праці.

Розрахунок відрахувань ТОВ «Леляківське» на соціальне страхування провадить у відповідному відсотку до нарахованої оплати праці і обліковує на окремих субрахунках рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням». Згідно з чинним законодавством базою для відрахувань до фондів загальнообов’язкового соціального страхування є фактичні витрати на оплату праці найманих працівників, що підлягають обкладанню прибутковим податком з громадян, та включають:

- основну та додаткову заробітну плату;

- інші заохочувальні та компенсаційні виплати, у тому числі в натуральній формі.

Розрахунки з нарахування суми до Пенсійного фонду ТОВ «Леляківське» відображає по дебету рахунків обліку витрат на виробництво, адміністративних витрат, витрат на збут, використання прибутку, капітальних інвестицій, надзвичайних витрат, інших операційних витрат і по кредиту рахунку 65 «Розрахунки за страхуванням» субрахунок 651 «За пенсійним забезпеченням».

Утримання збору з працівників ТОВ «Леляківське» відображається по кредиту рахунку 65 субрахунок 651 і дебету рахунку 66 «Розрахунки з оплати праці».

При перерахуванні коштів до Пенсійного фонду дебетується рахунок 65 субрахунок 651 і кредитується відповідний рахунок грошових коштів у банках, які зосереджені на рахунку 31 «Рахунки в банках».

Суми нарахованої допомоги та інші витрати, здійснені за рахунок відрахувань на соціальне страхування, відносять з кредиту рахунку 66 в дебет субрахунку 652 рахунку 65.

ТОВ «Леляківське» щокварталу складає у двох примірниках розрахункові відомості по коштах фонду із зазначенням у них сум нарахованих і сплачених страхових зборів та інших надходжень, а також сум, витрачених на допомогу, оздоровлення працівників і членів їх сімей та інші заходи, фінансування яких здійснюється за рахунок коштів Фонду [27, 29].