Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МФЕМУ (2) оконч.docx
Скачиваний:
62
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
39.93 Кб
Скачать

Дидактична гра з математики "Назви сусідів числа"

Мета. Удосконалювати вміння визначати наступне та попереднє число відносно заданого («сусідів числа»). Закріплювати у дітей навички кількісної та порядкової лічби в прямому та зворотному напрямку, Розвивати логічне та аналітичне мислення. Виховувати інтерес до пізнавальної та логіко-математичної діяльності, уважність.

Матеріал: м'яч.

Хід гри:

Вихователь кидає м'яч то одному, то іншому учаснику гри, а ті, повертаючи м'яч, відповідають на запитання вихователя. Кидаючи м'яч, вихователь називає будь-яке число, наприклад шість, гравець повинен назвати суміжні числа – 4 і 5 (обов'язково спочатку менше, потім більше). 

Після виконання цього завдання вихователь пропонує дітям підкидати м’ячик вгору і на кожен кидок рахувати по порядку до 10 і у зворотному напрямку.

Визначення рівня засвоєння програмового матеріалу дітьми групи

Завдання для визначення рівня засвоєння програмового матеріалу дітьми:

  1. Порахуй до 10.

  2. Які геометричні фігури ти знаєш? (Прямокутник, трикутник, квардат, круг, овал, ромб)

  3. Скільки днів у тижні? (Сім днів)

  4. Який знак ми використовуємо, коли додаємо числа? (+)

  5. Яке число з двох названих більше: 7 чи 5? (7)

  6. Назви пори року. (Весна, літо, осінь, зима)

  7. З якого боку від тебе знаходиться вікно? (Правильна відповідь – зліва)

Я визначила рівень засвоєння програмового матеріалу дитини старшого дошкільного віку – Цапенко Кирила.

Кирил лічить у межах 10, розв’язує задачі на додавання та віднімання, користуючись знаками та числами, розрізняє ширину, довжину, висоту предметів, геометричні фігури, оперує поняттями «тиждень», «місяць», «рік», знає дні тижня, місяці року, пори року, знає цифрові знаки «+», «-», «=», порівнює суміжні числа. Кирило недостатньо добре визначає просторове розміщення предметів, зокрема, «ліворуч» та «праворуч».

Отже можна зробити висновок, що рівень засвоєння програмового матеріалу дитини старшого дошкільного віку відповідає нормі, але вихователю слід звернути увагу на засвоєння Кирилом просторового розміщення предметів.

Також я визначила рівень засвоєння програмового матеріалу дитини старшого дошкільного віку – Колісник Юлі.

Юля усвідомлює зміст понять "число", "цифра", "лічба", "рахунок", "задача". Має уявлення про натуральний ряд чисел. Лічить у межах 10 у прямому та зворотному порядках; користується кількісними та порядковими числівниками. Знає цифри від "0" до "9". Визначає кількісний склад числа в межах 10. Порівнює суміжні числа. Уміє виділяти в предметах, об'єктах окремі частини, поділяє ціле на окремі частини, за частинами визначає ціле. Здійснює найпростіші усні обчислення на додавання та віднімання.

Отже, можна зробити висновок, що рівень засвоєння програмового матеріалу дитини старшого дошкільного віку Колісник Юлі відповідає нормі.

Аналіз розділу «Математична скарбничка» з програми виховання дітей дошкільного віку «Дитина» для старшої групи

Зміст педагогічної роботи за розділом «Цікава математика» полягає в навчанні дітей лічби в межах 10, порядкової і кількісної лічби. Ознайомленні з загальними властивостями чисел натурального ряду: не тільки дане, а будь-яке число можна утворити додаванням 1 до попереднього. Навчанні називання чисел від 1 до 10, від будь-якого числа до 10, від 10 до будь-якого. Ознайомленні з цифрами від 0 до 9. Засвоєнні понять усі, кожний, будь-які, останній. Закріпленні практичних дій з множинами: операції об'єднання і вилучення частини з множини за певною ознакою. Навчанні складати приклади на додавання і віднімання за малюнками, практичними діями, використовуючи сюжети найпростіших казок, різні життєві ситуації; викладати приклади на додавання і віднімання в межах 5 за допомогою цифрових карток; розрізняти знаки «+» (додати), « —» (відняти), « = » (дорівнює), «≠» (не дорівнює). Порівнянні предметів за висотою, шириною, товщиною, довжиною, загальною величиною. Використанні еталонних, та інших способів вимірювання. Розпізнаванні геометричних фігур, їх властивостей. Навчанні дітей орієнтуватися в просторі та часі.