Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Narodni_promisli / лекції / 1_семестр / лекція №4.docx
Скачиваний:
47
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
45.2 Кб
Скачать

Технологія плетіння

По зовнішньому вигляду і способу плетіння розрізняють чотири основні види: спіральне плетіння, пряме плетіння, плоске плетіння, об’ємне плетіння.

Спіральне плетіння. Спіральне плетіння відносно просте. Цим способом можна виготовити різні вази для фруктів і печива, цукерниці, корзинки, а також великі ємкості.

Спіральне плетиво виготовляється із джгута соломи. Якщо виріб великого розміру, то використовують цілі стебла, якщо малого – соломку без колінець, однакової товщини. Від розміру виробу, що виготовляють, залежить товщина джгута.

Для того, щоб джгут утворювався рівномірним, під час плетіння використовують металеву або пластмасову трубочку, яка регулює товщину джгута. В трубочку вставляють ручки соломи і таким чином нарощують джгут до кінця плетіння.

Форми предметів, які одержують в процесі плетіння, завжди округлі, циліндричні або кулеподібні, в основі завжди круглі або овальні. Це пов'язано з особливостями плетіння, бо джгут укладається по спіралі і кожний наступний виток утворює об'єм предмета виготовляється. Можна нарощувати об'єм у висоту, вкладаючи джгути один на один. Можна звужувати і розширяти об’єм, відповідно вкладаючи наступні джгути ближче до центру або віддаляючи від нього.

Плоске плетіння. Цим способом виготовляють із окремих соломин плоскі міцні декоративні стрічки і смуги. Плетені стрічки служать напівфабрикатом для готових виробів. Зшиваючи їх та комбінуючи з іншими способами плетіння, можна виготовити брилі, сумки, панно, салфетки, цукерниці. Вони служать також для з’єднання лицьової поверхні і підставки в денцях шкатулок, корзин, сумок. Плоске плетіння використовують також в оформленні солом’яної скульптури. Різновидностей плоского плетіння дуже багато. Вони розрізняються по малюнку, способу плетіння, еластичності і ширині. Малюнок залежить від способу плетіння, ширина – від кількості використаних соломин, а також від ширини самої соломини.

Об’ємне плетіння. До такого плетіння належать – шнури, джгути, «гармошки». В процесі плетіння використовують додатковий матеріал, який слугує каркасом – мідний або алюмінієвий тонкий дріт, дерев’яні палички, прути з лози. Основні види об’ємного плетіння – «ланцюжок» з двох соломин, декоративні звиті джгути з 4, 5, 6 і більшої кількості соломин, плетені квадрати та багатокутники, об'ємне плетіння, «гармошка», «арабська клітина». Об’ємне плетіння використовується для оздоблення виробів і доповнень до них, але окремі види виробів можуть бути повністю виконані в цій техніці.

Плетіння «ланцюжок» з двох соломин. «Ланцюжок» – дуже красиве плетіння, яке використовується для оформлення деталей солом’яної скульптури, панно, квітів, брилів тощо. Це плетіння дуже еластичне, добре розтягується, викладається в потрібну форму. В перерізі «ланцюжок» трикутник, який складається з трьох однакових сторін.

Плетіння «квадрат» («ромб»). Для виготовлення цього плетіння необхідно виготовити каркас – хрестовину. Його можна виготовити з прутів лози або тонкого дроту, з'єднавши хрестоподібно або тією ж робочою соломиною. Квадрат плетуть однією соломиною. Якщо для каркаса був взятий дріт, то необхідно надіти на нього соломини. Плетіння потрібно починати від центру каркасу. Почергово обкручувати ребра хрестовини.

Робочу соломину необхідно нарощувати в залежності від розміру квадрата. Кінець соломини необхідно закріпити і сховати на внутрішній стороні квадрата. Внутрішній і зовнішній малюнки плетива будуть різними.

По принципу плетіння квадрата можна виготовити шестикутник, якщо хрестовина буде мати шість ребер, восьмикутник – якщо вісім тощо.

Плетіння «арабська клітина». «Арабська клітина» – ефектний елемент декорування плетених виробів. По принципу виконання «арабська клітина» нагадує плетіння вінків. Але соломини нарощуються в обидві сторони. В закінченому вигляді плетиво «арабська клітина» подібне квадрату, загнутому посередині, діагоналі якого сходяться до центру.

Звиті джгути. Для одержання таких джгутів використовують різну кількість соломин. Чим більше соломин використовується, тим частіше повторюються витки; тим щільніший і кругліший одержують джгут.

Для плетіння звитих джгутів використовують каркас з дроту з надітою на нього соломою. Часто на каркас пов'язують ще кілька соломин.

При необхідності плетіння джгута виконується без дроту. Каркасом і віссю в цьому випадку є неробоча соломина.

Соседние файлы в папке 1_семестр