Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
соц правове / Лекция 3.doc
Скачиваний:
166
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
313.86 Кб
Скачать

4.5. Спеціальна освіта осіб з наслідками поліомієліту та церебральними паралічами

Спеціальна школа є навчально-лікувальним та реабілітаційним закладом.

Структура школи:

1. Для учнів, які мають відносно збережений інтелект;

І ступінь — 1-4 класи (початкова школа);

II ступінь — 5-9 класи (середня школа);

III ступінь — 10-11 класи (старша школа).

Школа працює за програма ми масової середньої загальноосвітньої школи.

2. Для учнів, які мають затримку психічного розпитку:

І ступінь (початкова школа)— підготовчий 1- 4 класи;

II ступінь (основна школа) — 5-10 класи.

Школа працює за індивідуальними програмами відповідно до психофізичних можливостей кожного учня, які складаються на основі програми масової загальноосвітньої школи.

3. Для учнів, то мають розумову відсталість ступеня дебільності:

І ступінь — 1—4 класи (початкова школа);

II ступінь — 5—9 класи (основна школа).

Працює за індивідуальними програмами, складеними на основі програм допоміжної школи.

Навчання учнів у домашніх умовах проводиться за індивідуальними програмами відповідно до їхніх психофізичних можливостей.

Головними завданнями школи є фізична, трудова, медична, психологічна та соціальна реабілітація вихованців та їх соціальна адаптація.

Реабілітація проводиться комплексно, строго індивідуально з кожним учнем відповідно до його психофізичних можливостей.

Фізична реабілітація проводиться: на уроках ЛФК і фізкультури шляхом підбору комплексу вправ для кожного учня персонально; на уроках праці, починаючи з 1 класу, шляхом підбору видів роботи для кожного учня з корегуючою спрямованістю; в процесі виконання комплексу індивідуальних вправ на кожному уроці під час фізкультпауз; шляхом масажів (2-3 рази на тиждень для кожного учня), а також виконання коригуючих вправ та рухливих ігор під керівництвом вихователів за призначенням лікарів та інструкторів ЛФК; в процесі лікувальних процедур та логопедичної роботи.

Соціальна реабілітація передбачає: вибір професійного навчання для кожного учня у відповідності з його психофізичними можливостями, підготовку до оволодіння професіями, які дають можливість працювати не тільки на виробництві, а й у домашніх умовах (крій та шиття, вишивка, в'язання, взуттєва справа та ін.).

Медична реабілітація забезпечується організацією та проведенням комплексного відновлювального амбулаторного лікування; здійсненням спеціалізованої лікарської допомоги; запровадженням нових методів лікування ДЦП, психологічної корекції, створенням медико-діагностичних комплексів; впровадженням нетрадиційних методів лікування (створення фітоцентру тощо).

Трудова реабілітація здійснюється в центрі трудової реабілітації — в процесі опанування професіями; шляхом навчання можливостей заробітку грошей у другій половині дня, виділення одного дня на тиждень для виробничої практики та ознайомлення з початками маркетингу, комп'ютерної грамотності.

Соціальна адаптація здійснюється шляхом спеціальної психологічної допомоги, організації відпочинку, спортивної діяльності, а також одержання правових знань, створення творчих студій, аудіо- та відеотек, клубу зустрічей з цікавими людьми та ін.

Для якісної реабілітаційної роботи в школі необхідні: плавальний басейн, на кожних 50— 70 учнів ставка психолога. Для учнів, що навчаються вдома, в разі потреби виділяються години на логопедичну роботу, а якщо дозволяють психофізичні можливості учнів, години на професійне навчання. (журнал ”Дефектологія” №1 за 1996р., С. 2-14.)

Соседние файлы в папке соц правове