Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
fwd / Рац_13.docx
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
29.28 Кб
Скачать

4.Додаткове оснащення комп’ютерних програм для розробки та оцінки харчування спортсменів

Додатково програми можуть оснащуватися програмним забезпеченням різних рівнів складності для оцінки харчового статусу спортсменів. Насамперед це стосується таких показників, як врахування маси тіла та росту спортсменів, величини шкірних складок, визначення м’язової сили, показників стану серцево-судинної та дихальної систем, тощо. Системи оснащуються програмним забезпеченням і для визначення специфічних показників, що характеризують відповідність маси тіла спортсмена, його статури вимогам які пред’являються для занять певними видами спорту ( це питання буде розглянуте на практичному занятті присвяченому методиці оцінки харчового статусу ).

Таке додаткове оснащення комп’ютерних систем надає і додаткові можливості користувачам для проведення та інтерпретації результатів досліджень.

5.Комп’ютерна програма «Тест раціонального харчування» (трх)

Як приклад, розглянемо комп’ютерну програму «Тест раціонального харчування» (ТРХ). В основу ТРХ покладений універсальний фактичного харчування людини, який був розроблений на основі рекомендацій ВООЗ . ТРХ була розроблена Науково-технічним центром «ВІРІА» (м. Київ) з урахуванням досвіду та практичного використання на Україні комп’ютерної програми ВООЗ\ЮНІСЕФ Dan- Cost 2 з максимальною адаптацією програми ТРХ до регіональних особливостей харчування населення України. Програма ТРХ дозволяє розробляти та оцінювати раціони харчування різних груп населення, в тому числі і спортсменів.

Оцінка раціону виконується за 75 показниками вмісту харчових речовин і включає:

  • білок ( і окремо білки рослинного та тваринного походження), амінокислотний скор, жири, жирні кислоти;

  • вуглеводи – цукор, крахмал, пектіни, клітковина;

  • холестерин;

  • вітаміни – А, Бета-Каротин, Е, С, В 1, В 2, В 6, РР, тощо;

  • мікро та макроелементи – К, Са, Р, тощо;

  • алкоголь;

  • енергетична цінність раціонів, ккал.

Для розрахунків використовується база даних з 282 основних продуктів харчування та з 125 блюд. Передбачена можливість розширення бази даних.

Шкально-графічне наведення результатів проводиться за такими графами:

  • енерговитрати з нормами за основним обміном, групам важкості праці з урахуванням віку та статі;

  • процентному співвідношенню білків та жирів з роздрукуванням на тваринного та рослинного походження, жирні кислоти, а також вуглеводи;

  • нормам потреби у вітамінах;

  • оцінці індексу біомаси.

При роботі з базами даних передбачено:

  • введення рецептур нових блюд;

  • введення у розрахунки або взяття з розрахунків багатокомпонентних блюд з різними відсотковими рівнями споживання;

  • збереження результатів розрахунків в базі даних програми;

  • формування звітів з представленням всіх розрахунків та норм.

В режимі допомоги передбачений детальний опис користування програмою з наведенням виду патології, яка може виникнути при тому чи іншому виді нераціонального харчування. Програма ТРХ працює в середовищі Windows - 9 x і відповідно розрахована на сучасні комп’ютери ( 32 та 64 розрядні, в той час як вже застаріла програма Dan- Cost 2 - тільки на 16 розрядні і для сучасних комп’ютерів непридатна без відповідної програмної переробки ).

Як приклад, наведемо розроблений з використанням комп’ютерної програми ТРХ добовий набір харчових продуктів на тиждень запропонований для збірних команд України з розпечаткою його на 7 добових меню на кожний день тижня, з їх енергетичною цінністю 5000 ккал на добу. Ці дані наведені в таблицях 2; 3; 4; 5; 6; 7; 8 ; 9 додатку, а їх детальний опис буде представлений в практичному занятті №6.

Важливо підкреслити наступне

Використання ТРХ ( як і інших комп’ютерних систем професійного рівня ) дозволяє оцінювати збалансованість харчування спортсменів ( та інших груп населення ) за вищим – третім рівнем оцінки. Тоді, як обробка інформації «вручну», або з використанням «рахувалок калорій» ( не професійний, а побутовий рівень роботи, з оцінкою харчування тільки за 4 основними показниками: білки, жири, вуглеводи, калорійність ) з Інтернету, дозволяють на практиці досягти тільки першого (найнижчого ) рівня оцінки збалансованості харчування, що вже не відповідає сучасним вимогам науково-технічного прогресу.

Рекомендації для майбутніх користувачів комп’ютерних систем

Огляди комп’ютерного програмного забезпечення розробки та оцінки харчових раціонів, в тому числі і спортсменів, регулярно публікуються в Journal of the American Dietetic Association ( Американської асоціації дієтологів ) та в інших наукових виданнях, а також наводяться в Інтернеті. Крім того, на файлах в Інтернеті ( як ми вже відмічали ), представлені спрощені версії оцінки харчових раціонів - «рахувалки калорій», які рахують тільки вміст білків, жирів і вуглеводів та енергетичну цінність харчових раціонів у ккал.

Завдання для самостійної роботи студентів

Написати та пояснити основні вимоги до програмного забезпечення складання та оцінки харчових раціонів спортсменів.

Запитання для самоконтролю знань студентів

  1. Що є найголовнішим при виборі програм комп’ютерного забезпечення складання та оцінки харчових раціонів спортсменів ?

  2. Назвіть системні вимоги при виборі користувачем комп’ютерної програми ?

  3. Як визначається вартість комп’ютерного забезпечення ?

  4. Як позбутися помилок при введенні даних до комп’ютерної програми ?

  5. Що таке режим допомоги в комп’ютерній програмі і як ним користуватися ?

Соседние файлы в папке fwd