Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_bakalavr.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
582.66 Кб
Скачать

1.3. Значення, основні напрями та інформаційне забезпечення аналізу виробництва та реалізації продукції.

Підприємства постійно планують свою діяльність на основі договорів, які складені споживачами продукції й постачальниками матеріально-технічних ресурсів, і визначають перспективи розвитку виходячи йз попиту на ту продукцію, яка виробляється, роботи, послуги. У своїй діяльності підприємства зобов'язані враховувати інтереси споживача і його вимоги до якості продукції та послуг, які пропонуються.

Актуальність роботи полягає в тому, що успішне функціонування підприємства в ринкових умовах можливе лише за розумів здійснення безперервного аналізу виробництва та реалізації. Підприємство в сучасних умовах, де домінують законі конкуренції, вимушене адаптуватися до вимог споживачів, постійно змінюючи свій асортимент продукції, її якість та структуру. Доцільність чи тихнув інших змін на підприємстві винна бути доведена фактичними даними, які є результатом ґрунтовного аналізу всіх параметрів виробництва.

Важливим фактором у напрямку розвитку економіки є ефективне використання матеріальних ресурсів з різними властивостями , їх досконала організація й постійна робота з ними в напрямку найбільшого ефекту. На це має бути спрямована політика будь-якого підприємства.

У сучасних ринкових умовах суб'єктам господарювання надається повна самостійність у прийнятті та реалізації управлінських рішень, підвищується їх економічна та юридична відповідальність за результати господарської діяльності. Об'єктивно зростає значення виробничої стійкості господарюючих суб'єктів.

Економіка України розвивається за економічними законами ринку, що передбачає прояв ринкових відносин між різними суб'єктами господарювання. Кожний з їх має свої економічні інтереси, які можуть не збігатися. Заставою виживання й основою стабільного функціонування підприємства служити розумна організація виробництва та реалізації продукції, що робить істотний вплив на кінцеві результати його господарювання.

Між показниками обсягу виробництва і реалізації продукції існує тісний взаємозв’язок. Залежно від конкретних умов пріорітети можуть змінюватись: при існування значного попиту основну увагу звертають на пошук резервів збільшення обсягу виробленої продукції, а при насичені ринку прогнозований попит є основою для обгрунтування виробничої програми підприємства. В зв’язку з цим виникає потреба в формуванні альтернативних управлінських рішень щодо виробництва і реалізації продукції, їх порівняльній оцінці, виборі найраціональніших з них і контролю за результатами впровадження. Відповідно зростає важливість проведення економічного аналізу, мета якого полягає в оптимізації обсягу і номенклатури продукції для задоволення попиту у високоякісній продукції, а також дл максимального використання виробничого потенціалу і досягнення стабільних результатів господарської діяльності.

Для аналізу виробництва і реалізації продукції використовують планову обліково-звітну інформацію. Планова інформація міститься в стратегічних, поточних і оперативних планах, а також у бізне-планах.

Обліково-звітна інформація для проведення ретроспективного аналізу міститься в первинних і звітних документах. До первинних документів належать: відомості випуску продукції;рахунок фактури; акти про банк; товарно-транспортні накладні тощо. Основними звітними формами є статистична і фінансова звітність. До статистичної звітності належать: форма №1 – підприємство “Звіт про основні показники діяльності підприємства”; форма №1 – підприємництво, малі “Звіт про основні показники діяльності малих підприємств”; форма №1-п (термінова) “Терміновий звіт про виробництво промислової продукції”; форма №1-п (квартальна) “Квартальний звіт про виробництво промислової продукції”; форма №1-послуги “Звіт про обсяги реалізовних послуг”; форма №5-НТ (оновлення) “Звіт про оновлення продукції машинобудування”. Основні показники реалізації продукції наведені у формах фінансової звітності: форма №2 або 2М “Звіт про фінансові результати” і форма №5 “Примітки до річної фінансової звітності”.[14, ст. 136]

Джерелами необлікової інформації є протоколи зборів трудового колективу та виробничих нарад, пояснювальні та доповідні записки, результати маркетингових досліджень і господарсько-правові матеріали (договори, рішення гоподарського суду) тощо.

Аналіз виробництва і реалізації продукції

А

Аналіз рівня, динаміки і структури обсягу виробленої та реалізованої продукції

наліз рівня та динаміки виробленої і реалізованої продукції.

Аналіз структури обсягу виробленої та реалізованої продукції

А

Аналіз номенклатури, асортименту та оновлення прдукції

наліз номенклатури та асортименту продукції

Аналіз оновлення продукції

А

Аналіз сезонності та ритмічності виробництва (реалізації) продукції

наліз сезонності виробництва (реалізації) продукції

Аналіз ритмічності виробництва продукції

З

Аналіз виконання договорів поставки продукції

агальна оцінка виконання договірних зобов’язань

Оцінка виконання договорів за асортиментом, якістю і термінами поставки

Аналіз якості за узагальнувальними та непрямими показниками

Аналіз якості та конкурентноспроможності продукції

Аналіз якості за індивідуальними показниками

Оцінка конкурентноспроможності продукції

Рис. 9 Аналіз виробництва та реалізації продукції.

Для аналізу тенденцій зміни виробництва і реалізації продукції проводять аналіз рівня і динаміки обсягу виробництва і реалізації продукції підприємства. Продукція як результат виробництва конкретного підприємства охоплює товари, виконані роботи і надані послуги. Продукція може вимірюватись натуральними та вартісними показниками. Найточніше відображають виготовлдену продукцію натуральні показники, хоча їх застосовують при аналізі лише однорідної та одноякісної продукції. Вартісні показники дають змогу узагальнити дані про обсяг виробництва продукції підприємством чи його окремими підрозділами.

Аналіз номенклатури й асортименту продукції. Продукцію аналізують за груповою номенклатурою та асортиментними видами з метою визначення виробів, які користуються попитом на ринку і підлягають виробництву на підприємстві, прогнозування термінів зміни окремих видів продукції та їх модернізації з урахуванням потреб споживачів.

Аналіз сезонності та ритмічності виробництва продукції. Виробництво продукції підприємством має досить часто сезонні коливання, тобто більш-менш стійкі відхлення за місяцями чи кварталами року, які зумовленні специфічними умовами виробництва чи споживання певного виду продукції. Для аналізу сезонності визначають індекс сезонності , який розраховують як віношення фактичного обсягу виробництва або реалізації продукції за місяцями до середнього.Важливою умовою виконання виробничої програми підприємства, його договірних забов’язань є ритмічність виробництва. Ритмічність виробництва передбачає точне дотримання запланованих годинних, добових, місячних графіків виробництва.

Аналіз реалізації продукції тісно пов’язаний з оцінкою виконання договірних забов’язань підприємства-постачальника продукції перед споживачами. Основною формою договорів є прямі договори поставки продукції між підприємствами-виробниками та торговельними підприємтсвами.

Важливим показником діяльності промислового підприємства є якість продукції. Якість продукції трактують як сукупність споживчих властивостей продукції, які задовольняють певні потреби споживачів відповідно до її призначення. Аналіз якості продукції тісно пов’язаний з оцінкою рівня конкурентноспроможності конкретних виробів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]