Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
diplom_bakalavr.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
582.66 Кб
Скачать

2.3.Аналізування чинників та резервів збільшення випуску і реалізації продукції ПрАт мзмв “Оскар”.

Проаналізувавши виробничо-господарський стан підприємства можна стверджувати про його фінансову стійкість та незалежність від кредиторів. Негативне економічне становище суттєво невплинуло на його діяльність, оскільки обсяги реалізації зростають, стабільні прибутки дають ВАТ «МЗМВ «Оскар» можливість інвестувати кошти в розвиток інших підприємств, переважно тих, які займаються дистрибуцією мінеральної води торгової марки «Моршинська».

Маючи високотехнологічне обладнання, воно є другим у галузі за обсягами виробництва і лідером у сегменті газованих і негазованих столових вод.

Виробництво продукції підприємством досить часто має сезонні коливання, тобто більш-менш стійкі відхилення за місяцями чи кварталами року, які зумовлені специфічними умовами виробництва чи споживання певного виду продукції. Для аналізу сезонних коливань визначають індекс сезонності (Is), який розраховують як відношення фактичного обсягу виробництва або реалізації продукції за місяцями до середнього.

В умовах сьогодення загальною проблемою усіх галузей економіки є ефективне управління запасами, а створення запасів є необхідністю для промисловості, роздрібної та гуртової торгівлі, на підприємствах, фірмах. Так як попит на мінеральну воду характеризується значними сезонними коливаннями, доцільніше використовувати систему управління запасами з постійним циклом замовлення.

Мета управління запасами – знайти «золоту середину»: запасів повинно бути не дуже багато, щоб не вилучати гроші з обігу, і не дуже мало, щоб уникнути «порожніх складів» і не допустити виникнення витрат вичерпання запасів.

Кожен виробник має сформувати ефективний канал розподілу своєї продукції. Це може бути канал прямого маркетингу , коли збутову діяльність здійснює безпосередньо виробник через свої збутові підрозділи. Але більшість виробників залучає непрямі канали розподілу, залучаючи торговельних посередників різних типів.

Ці канали можуть бути різної довжини, тобто мати один, два чи більше рівнів посередників. Різні підходи використовують і при визначенні ширини каналу розподілу: це може бути ексклюзивний, селективний чи інтенсивний розподіл.

Поряд з традиційними каналами збуту останнім часом набули популярності вертикальні маркетингові системи як засіб контролю і об’єднання інтересів окремих учасників збутової діяльності. Використовують також горизонтальні та багатоканальні маркетингові системи.

Вибір каналу розподілу – процедура складна, враховує велику кількість різних факторів, зокрема характеристики посередників різних типів.

Та саме для підприємств самим важливим в діяльності повинно бути якісно вироблена продукція та задоволення споживачів.

Одним з принципів маркетингу є споживач. Споживач – це король, а ми його вірні слуги, і наше завдання полягає у тому, щоб із повагою і найбільшими для короля зручностями допомогти йому зробити свій вибір. Створення кола споживачів, лояльних до продукції певного підприємства, тісно пов’язане з формуванням відданості торговій марці даного виробника.

Фактори що впливають на поведінку споживача. Індивідуальні споживачі відрізняються один від одного смаками, рівнем освіти та доходів, віком, статтю. Звичайно неможливо проаналізувати поведінку покупців споживчого ринку окремо. На поведінку споживача впливають психологічні, особистісні, соціокультурні фактори, фактори ситуаційного впливу.

- маркетингова товарна політика

- цінова політика

- політика розподілу

- комунікаційна політика

- референтні групи

- сім’я

- соціальна роль і статус

- культура і субкультура

- мотивація

- сприйняття, засвоєння

- переконання

- ставлення

- вік,стать,сімейний статус

етап життєвого циклу сім’ї

- професія,освіта,рівень доходів

- тип особистості, стиль життя

- зміни в макросередовищі

- зміни обставин покупця

- атмосфера в магазині, дії інших покупців

Рисунок 15.Фактори які впливають на поведінку покупця на споживчому ринку.

Оскільки обслуговування споживачів є важливою ланкою в сучасному менеджменті, тому доцільним є розроблення стандартів обслуговування. Так, ВАТ «МЗМВ «Оскар» пропонується наступні стандарти обслуговування з погляду оптимізації рівня обслуговування та витрат. Щоб наявність товару на складах становила 85 %, це означає, що 9 з 10 споживачів обслуговуватимуться зі складу; час виконання замовлення складатиме 14 годин, комплектність поставки складатиме 95%, це означає, що 1 замовлення з 100 може бути складено невірно. Важливим стандартом є швидкість реакції на рекламації в нашому випадку цей стандарт повинен бути рівний 2 дням, це свідчитиме про те, що ВАТ «МЗМВ «Оскар» дуже швидко реагуватиме на скарги, які надійшли від споживача. Окрім перерахованих вище стандартів підприємству пропонується і ряд інших сервісних послуг.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]