Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
229.doc
Скачиваний:
69
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
2.39 Mб
Скачать

Переваги і недоліки

Пластинчаті апарати для теплової обробки різних рідких середовищ є одним з найбільш прогресивних типів рідинних теплообмінників безперервної дії.

У відношенні компактності, продуктивності, інтенсивності теплопередачі пластинчаті теплообмінник не мають собі рівних. Теж можна сказати і про умови очищення робочих поверхонь від пригару і відкладень і санітарного обслуговування, миття і дезінфекції, що найважливіше при використанні у харчовій промисловості. Технологія виготовлення основних робочих частин цих апаратів базується на штампуванні , що створює передумови економічного масового їх виготовлення при мінімальній затраті матеріалів.

Завдяки розбірності конструкції, складеної в основному з стандартних штампованих пластин, є можливими оперативне перекомпонування апарату і є можливості для здійснення будь-яких схем роботи, що необхідні для умов технологічного процесу.

Конструктивні, теплотехнічні, і експлуатаційні переваги пластинчатих теплообмінників сприяють все більш широкому застосуванню їх як на підприємствах різних галузей харчової промисловості, де вони зайняли пануюче місце в лініях обробки молока, пива, вина, фруктових соків і т.д. так і в інших галузях народного господарства.

Пластинчаті теплообмінники добре узгоджуються з сучасними засобами автоматизації контролю і регулювання технологічних процесів, але пластинчаті теплообмінники мають також вагомі недоліки, які обмежують область їх застосування. Одним з них слід признати велике число і велику протяжність ущільнюючих прокладок.

Загальне число прокладок в апараті приблизно рівне потроєному числу пластин, яке в крупних апаратах досягає 200 штук. Тому при експлуатації апаратів обслуговуючому персоналу треба мати справу приблизно з 600 прокладками загальною довжиною 400-900 м.

Прокладки в цій роботі регулярно зношуються і періодично потребують заміни, яка являє собою досить трудомісткий процес.

Гумові прокладки з харчової гуми не мають високої термічної стійкості, тому їх не можна застосовувати при температурі вище 140˚С.

Прийнята система ущільнень обмежує діапазон використовуваних тисків від 1 до 6 атм. Велика протяжність ліній ущільнень дає підвищену вірогідність порушення щільності в окремих місцях.

Вихідні дані до розрахунку

Температура яблучного соку: початкова tпоч. соку=40ºС,

кінцева tкін. соку=22ºС;

Температура холодної води: початкова tпоч. води=20ºС,

кінцева tкін. води=67º

Продуктивність 18 т/год=5 кг/с

Площа поверхні пластини

Довжина пластини = 650 мм

Товщина пластини

Відстань між пластинами h= 3,8 мм

Еквівалентий діаметр

ККД насосу 0,8

Ширина проточної сторони пластини b = 0,27 м

Зведенна довжина каналу L = 0,45 м

Коефіцієнт теплопровідності сталі

Матеріал пластин – нержавіюча сталь 1Х18Н9Т

Швидкість руху соку між пластинами w=0,5 м/с

Ціна поверхні теплообміну апарату

Ціна електроенергії

Річна частина амортизаційних відрахувань

Кількість годин роботи теплообмінника в році 7000 год/рік

Тип пластини П – 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]