Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Бурмакова, отчет 6 курс зоачн.doc
Скачиваний:
74
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
1.7 Mб
Скачать

Загальні висновки та пропозиції

Встановлено, що капітал це загальна вартість засобів підприємства, яке належить йому на правах власності і використовується ним для формування його активів. Визначено, що власний капітал це джерело коштів для діяльності підприємства і подальшого його розвитку. Але велика кількість способів використання власних коштів ставить під загрозу економічної доцільністі даних операцій. Тому треба зробити напрямки витрачення певного вид капіталу. Для цього більш детально розглянута сутність кожного виду капіталу і джерел його формування.

Розглянуто законодавчу базу з обліку власного капіталу. Формування та реєстрування капіталу супроводжується нормативним регулюванням та законодавчими постановами. Це підтверджено законодавчою базою України, Податковим Кодексом України, ЗУ «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», П(С)БУ 5 і тд. Проаналізувавши великий перелік законів, нормативних документів, встановлено, що деякі з них є недієвими і потребують доопрацювання. Наприклад П(С)БО 5 «Звіт про власний капітал» містить тільки пояснення для формування фінансової звітності Ф4, але він не містить положень про облік та формування власного капіталу, сьогодні відсутні положення, у яких чітко характеризуються шляхи формування, чи використання власного капіталу. Все це потребує створення положень які чітко розкривало би усі питання з теми документування.

Крім того розкрито шляхи організації обліку власного капіталу. Для організації бухгалтерського обліку власного капіталу на підприємстві треба використовувати регламентуючих документів. Кожен з яких повинен містити норми та регламенти облікової політики, положення про організацію бухгалтерії, посадові інструкції, статутні документи у складі яких має формуватися власний капітал.

Виявлено, що головним видом власного капіталу є статутний капітал, який був сформований за рахунок внесків засновників, а також нерозподілений прибуток який був сформований під час господарської діяльності підприємства, що свідчить про певні недоліки що до формування власного капіталу підприємства.

Зміни яки відбулися на рахунках власного капіталу відображені у фінансові звітності Ф4 «звіт про власний капітал». Метою складання звіту про власний капітал є розкриття і аналіз інформації щодо змін у складі власного капіталу підприємства протягом звітного періоду. Читаючи звіт, користувач може з’ясувати основні чинники (операції), які вплинули на зміни (збільшення чи зменшення) у складі власного капіталу в цілому та окремих його позицій зокрема.

Основою управління власним капіталом підприємства є управління формуванням його власних фінансових ресурсів. З метою забезпечення ефективності управління даним процесом на підприємстві розробляється спеціальна фінансова політика. Політика формування власних фінансових ресурсів є частиною загальної фінансової стратегії підприємства, що полягає в забезпеченні необхідного рівня самофінансування його виробничого розвитку.

Встановлено що важливим чинником, який впливає на величину власного капіталу підприємства, є обсяг чистого прибутку (збитку)та порядок його використання (чи покриття) у звітному періоді. Базова інформація щодо цього міститься у звіті про фінансові результати та в рішенні зборів власників підприємства щодо порядку використання прибутку.

В розділі 3 проведено аналіз власного капіталу підприємства. Виявлено. Що важливе значення при аналізі структури капіталу підприємства має прогнозування основних показників структури капіталу. До них відносяться власний та позичковий капітал. Найбільш поширеною моделлю прогнозування є метод екстраполяції.

Аналіз власного капіталу виявляє основні джерела формування власного капіталу, та причини його змін, фінансову стійкість підприємства, визначає правові, договірні та фінансові обмеження у розпорядженні прибутку, допомагає оцінити пріоритетність прав на отримання дивідендів, знайти пріоритетність прав власників у випадку ліквідації підприємства.

Власний капітал підприємства складається з власного та залученого капіталу. До джерел власного фінансування відносяться надходження засновників та кошти цільового призначення і цільового фінансування.

Таким чином аналіз власного капіталу дає можливість виявити його основні завдання такі як забезпеченість безперервності діяльності, гарантії захисту капіталу кредиторів і можливих збитків, участь у розподілу отриманого прибутку, участь у управлінні підприємством.