Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
praktika2 (2).doc
Скачиваний:
78
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
522.75 Кб
Скачать

Основні наукові напрями діяльності кафедри технології м’яса і м’ясних продуктів.

Навчально-методична робота

Відповідно до вимог “Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах” та Закону України “Про освіту” кафедрою розроблені нормативні документи щодо проведення навчально-виховного процесу: кваліфікаційні характеристики, навчальні плани, програми дисциплін та їх методичне забезпечення. Навчальні плани складені на підставі освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів, спеціалістів та магістрів із необхідним переліком та обсягом нормативних і вибіркових навчальних дисциплін.

Колектив кафедри приділяє велику увагу науково-методичній роботі, підготовці навчально-методичної літератури. Золотим доробком співробітників є підручники та навчальні посібники, написані і видані науковцями кафедри: „Технологическое проектирование предприятий мясной промышленности” (1982), „Справочник по проектированию технологических процессов в мясной промышленности” (1983), “Загальна технологія м’яса і м’ясопродуктів” (1989), „Технологія проектування м’ясо-жирових підприємств м’ясної промисловості” (2005), „Фізико-хімічні аспекти харчових технологій” (2006), „Технологія м’яса та м’ясних продуктів” (2006), „Фізико-хімічні та біохімічні основи технології м’яса і м’ясопродуктів” (2009), “Лабораторний практикум з технології м’яса та м’ясопродуктів ” (2010), “Основи тваринництва і ветеринарно-санітарна експертиза м’яса та м’ясних продуктів” (2011), “Біохімія та технологія оліє-жирової сировини ” (2011), “Лабораторний практикум з технології галузі” (2011). Для забезпечення навчального процесу на кафедрі підготовлено і видано понад 100 навчально-методичних вказівок до вивчення дисципліни

та виконання лабораторних, практичних робіт, самостійної роботи студентів, методик технологічних розрахунків у дипломному і курсовому проектуванні, проведення всіх видів практик та виконання дипломного проекту (роботи).

Наукова діяльність

Тематика науково-дослідної роботи викладачів кафедри охоплює такі основні напрями:

- розроблення технології раціонального зберігання, консервування та перероблення продуктів і сировини м’ясожирового та м’ясопереробного комплексів;

- розроблення ресурсозаощаджуючих технологій м’ясопродуктів із підвищенням функціональних та технологічних властивостей сировини за допомогою фізико-хімічних та біохімічних методів оброблення;

- технологічні аспекти комплексної переробки сировини при виробництві екологічно безпечних продуктів загального і спеціального призначення;

- наукові і практичні аспекти вдосконалення традиційних і розробка нових технологій м’ясопродуктів з нетрадиційної м’ясної сировини;

- технологічні аспекти комплексної переробки та використання вторинних ресурсів м’ясної галузі.

Напрямки роботи передбачають розроблення та вдосконалення існуючих технологій з урахуванням сировинної бази, технологічного обладнання та вимог до якості готової продукції в Україні.

Наукова новизна дослідницької роботи викладачів кафедри підтверджена патентами України на винахід, основні з яких впроваджено в навчальний процес кафедри при викладені спецдисципліни. Практичні результати досліджень впроваджуються на підприємствах харчової промисловості.

Зв'язок з промисловістю та науковими установами Кафедра має тісні творчі зв’язки з багатьма промисловими підприємствами, науково-дослідними інститутами та установами.

Викладачі кафедри є членами державного комітету технічного регулювання та споживчої політики, технічного комітету стандартизації “Молоко, мясо та продукти їх переробки” (ТК – 140), членами експертної ради по замороженим продуктах при асоціації Українське морозиво і морожені продукти та головують у центральній комісії з оцінки якості м’ясомолочних продуктів у системі МінАПК.

За участю викладачів кафедри розроблені і затверджені у встановленому порядку нормативні документи на широкий асортимент ковбасних та солених виробів, посічені напівфабрикати, м’ясні паштети, м’ясні та м’ясорослинні консерви, функціональні харчові суміші для м’ясних продуктів та харчоконцентратів. Кількість розроблених продуктів за останні 5 років згідно ТУ-146. На розроблені технології та продукти отримані патенти України на винахід.

Викладачами кафедри проводиться робота з удосконалення технологій з переробки нехарчової сировини. Розроблено та затверджено в Держстандарті України 4 пакети нормативно-технічної документації на 20 найменувань консервів для домашніх тварин, які випускаються на підприємствах України.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]