Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВСТУП.doc идентиф.doc
Скачиваний:
37
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
998.91 Кб
Скачать

Розділ 3. Заходи боротьби з тими видами фальсифікації, які можуть бути на ПрАт «обухівський молокозавод»

В межах підприємства можуть здійснюватися наступні види фальсифікації:

  • асортиментна технологічна;

  • кваліметрична технологічна;

  • кількісна;

  • інформаційна;

  • вартісна.

Для припинення незаконної діяльності фальсифікаторів необ­хідно розробити комплекс заходів запобіжного і карного характеру.

Запобіжні заходи можуть бути соціальними та адміністратив­ними. Їхня мета – профілактика правопорушень, пов'язаних з обма­ном споживачів за допомогою різних видів фальсифікації товарів.

Запобіжні соціальні заходи засновані на підготовці висококва­ліфікованих компетентних фахівців-товарознавців, експертів, підви­щенні їхнього інформаційного забезпечення, що є дійовим засобом щодо запобігання надходження в торгівлю, громадське харчування а в остаточному підсумку і споживачу фальсифікованих товарів.

Поряд з підготовкою фахівців не менш важливим профілак­тичним заходом є інформування споживачів про можливі способи і засоби фальсифікації, а також методи її виявлення в конкретних товарах.

До профілактичних адміністративних заходів належить ство­рення органів незалежної експертизи, що дозволить проводити іден­тифікацію товарів завжди, коли у покупця товару з'являється сумнів у його асортиментній належності і якості [1].

Необхідність у цьому виникає у працівників торговельних органі­зацій

при надходженні товарів, фальсифікацію яких знайти доступ­ними в торгівлі методами неможливо або важко.

Розробка і використання законоавчих актів належать до за­ходів попередження і покарання. Закони, що безпосередньо регла­ментують правове ставлення до фальсифікації товарів, у нашій країні практично відсутні. Але в Україні є ряд Законів («Про захист прав споживачів», «Про якість і безпеку харчових продуктів і продо­вольчої сировини», «Про рекламу»), на основі яких фальсифікато­ри, що реалізують небезпечні товари і надають про них недостовір­ну інформацію, можуть бути притягнуті до відповідальності[1, 16, 20, 21].

Зустрічаються випадки, коли підробляються товарні і фірмові знаки підприємств-виробників, що мають заслужено високу репута­цію завдяки відмінній якості продукції. У цьому випадку матеріально­го і морального збитку зазнають не тільки споживач, але і підприєм­ство, чий фірмовий знак був підроблений, тому що споживач, прид­бавши фальсифікований товар низької якості з фірмовим знаком відомого підприємства-виробника, втрачає до нього довіру.

Виробнику треба вибрати такий засіб захисту, який буде недо­рогим, але може створити великі проблеми для фальсифікаторів.

Матеріали, що використовуються для виготовлення спеціальних захисних етикеток, особливі й унікальні для кожного виду товарую Сьогодні найбільш розповсюдже­ними способами захисту маркування від підробок вважаються такі:

  • водяні знаки - це спеціальні позначки, що вводяться в папір- і можуть бути помітними як на просвіт, так і тоді, коли їх розгляда­ють під різними кутами зору;

  • захисні волокна різної довжини і кольору, що вводять у папір, їх можна побачити неозброєним оком, а також в ультрафіолетово­му спектрі;

  • райдужні металеві нитки великі і маленькі, що вводять в папір як по всій площині, так і смугами. Вони можуть бути різного кольору і навіть мати мікрогравіювання;

  • спеціальні металеві нитки, які виробник товару замовляє зі спеціальним зображенням або текстом. Придбати такий матеріал фальсифікатору дуже важко;

  • райдужні кольорові смужки шести кольорів (зеленого, синьо­го, червоного, мідного, золотого, лілового) розміщають на спе­ціальному папері. Смужки не відтворюються ні кольоровим копію­вальним пристроєм, ні офсетним друком, ні кольоровим принтером;

  • хімічні мітки розроблені на основі генної технології. Це «біо- блокування» засноване на тому, що антитіла можна розпізнати тільки відповідним біодетектором;

-мікрочастинки-це запатентовані багатокольорові полімерні частинки, що мають спеціальні коди «під замовлення». Вони хімічно стабільні, інертні, стійкі до більшості розчинників і кислот, їх можна додавати в клей або в поверхневе покриття.

Фальсифікувати можуть не тільки маркування та упаковку, але і товаросупровідні документи, причому найбільш часто підробля­ються накладні, сертифікати і посвідчення якості.

У товарно-транспортних накладних на фальсифіковані товари завжди підробляється найменування товару, досить часто - вироб­ник і кількість товару (фальсифікація кількості). Знайти підробку цих реквізитів у накладній можна тільки ідентифікацією товару на асор­тиментну належність і походження, а також перевіркою кількості усієї товарної партії (переважуванням, перераховуванням, перемірюван­ням) [1].

Таким чином, для попередження фальсифікації продукції на підприємстві, необхідне застосування соціальних, адміністративних та правоохоронних заходів попередження фальсифікації.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]