Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Вступ.docx
Скачиваний:
197
Добавлен:
12.02.2016
Размер:
1.12 Mб
Скачать

ЗМІСТ

.

Вступ

Важлива роль у забезпеченні та підтриманні життєдіяльності людини належить кисломолочним продуктам, які у загальній структурі виробництва молочної продукції в Україні сьогодні займають 15 % [1].

Молочна галузь, до складу якої входять маслоробна, сироробна, молочноконсервна підгалузі, а також виробництво продукції з незбираного молока, на сучасному етапі є однією із провідних в структурі харчової індустрії України. Молочна продукція є одним із основних продуктів харчування та супутнім компонентом при виробництві різноманітних товарів харчової промисловості, зокрема, кондитерських виробів, соусів, майонезу.

Однак за останні 20 років діяльність молокопереробних підприємств визначається рядом кризових тенденцій, пов’язаних, насамперед, із наростаючим дефіцитом сировини, зростанням цін на молочну продукцію при одночасному зниженні платоспроможного попиту населення, формуванням несприятливої кон’юнктури світового ринку молокопродуктів. Ефективний розвиток молокопереробної галузі безпосередньо залежить від стану молочного скотарства, у якому, на жаль, за останні роки спостерігаються негативні тенденції [2].

Переробкою молока на Україні займається більше 300 підприємств, проте майже 80% ринку контролює 50 заводів, значна частина яких входить до складу великих холдингів. Експерти вважають, що криза посилить вплив холдингів, оскільки дрібні та середні виробники будуть вимушені покинути ринок. В той же час, частки ринку провідних виробників не перевищують 6-9%. В цілому фактично одинадцять компаній утримують 60,3% ринку. Решту ринку розподіляють між собою дрібні компанії та одиничні молокопереробні заводи [3].

На сьогодні найбільш впливовими на українському ринку молока та молочних продуктів є компанії «Юнімілк Україна» (ТМ «Біо-Баланс», «Галактон», «Кремез», «Простоквашино», «Украинское»), «Милкиленд-Україна» (ТМ «7-я», «Добряна», «Коляда», «Кринка») та «Вімм-Білль-Данн Україна» (ТМ NEO, «Веселый молочник», «Домик в деревне», «Слов’яночка»). У 2009 році сумарна частка трьох найбільших компаній галузі на ринку становить 22%, 2010 року перша трійка гравців контролювала 21% ринку. За трійкою лідерів йдуть такі виробники, як «Геркулес» (ТМ «Геркулес», «Добрыня», «Глечик», «Утречко»), «Західна молочна група» (ТМ Optimal, «Гурманіка», «Молочна родина»), «Лакталіс-Україна» (Lactalis Group) (ТМ «Фанні», «President»), ТОВ «Люстдорф» (ТМ «На здоровье», «Селянське», «Бурёнка», «Тотоша»), «Рейнфорд» (ТМ «Щодня»), «Галичина» (ТМ «Галичина», «Молочар», «Чабани»), комбінат «Придніпровський» (ТМ «Злагода»), група «Danone» (ТМ «Activia», «Actimel») [3].

Аналіз тенденцій та перспектив розвитку українського ринку молока та молочних продуктів дозволяє зробити висновок, що ця ринкова ніша одна з найбільш динамічних та рентабельних, а, отже, і найбільш перспек­тивних. Тому першочергове завдання держави полягає у створенні законодавчої бази, яка б забезпечувала умови для ефективної діяльності молокопереробних підприємств, створення конкурентного середовища у галузі та захист споживачів від неякісної молочної продукції. Увага найвищих владних структур має бути спрямована на вирішення наступних питань: по-перше, з місцевого бюджету мають надаватися кошти на оновлення виробництва підприємств АПК (за наявності чіткого бізнес-плану технічного переозброєння); по-друге, для стабілізації й розвитку молочних підприємств у країні необхідне створення стратегічної державної програми на основі вертикальної інтеграції аграрних і переробних підприємств. Важливо створити ефективний механізм реалізації та системного контролю за виконанням цієї програми.

Розділ 1. Загальна характеристика підприємства та його основні техніко-економічні показники

1.1. Загальна характеристика підприємства

Підприємство Приватне акціонерне товариство “Обухівський молочний завод” є акціонерним товариством, кількісний склад акціонерів якого не перевищує 100. Форма власності підприємства – колективна.

Торгівельна марка: “Лукавиця”.

ПрАТ “Обухівський молочний завод” розташований на території міста Обухів, Київської області, по вул. Каштановій, 1, у 300м від автомагістралі. Промислова площа підприємства пов’язана з містом автомобільною дорогою. Загальна площа, яку займає підприємство, складає – 1709 м².

На рис.1.1 показано виробничу спрямованість ПрАТ «Обухівський молочний завод».

Рис. 1.1 Виробнича спрямованість та структура ПрАТ “Обухівський молочний завод”

Чисельність населення міста.

Статус міста Обухів отримав в 1979 році. Постановою Верховної Ради України № 2488-VI від 10 липня 2010 року місто Обухів внесено до категорії міста Обласного значення. Обухів знаходиться на відстані 45 км від Києва. Загальна площа міста складає 2419 га. Чисельність населення міста станом на 2012 року склала - 32,585 тисяч мешканців.

Характеристика міста Обухів.

В місті працює 10 великих промислових підприємств, 3 будівельних організацій, 4 підприємства транспорту, 3 підприємства зв'язку, ВАТ "Обухівське"та більше 400 суб'єктів малого підприємництва.

В даний час в районі промвузла міста збудовані і діють такі підприємства: публічне акціонерне товариство "Київський картонно-паперовий комбінат", (більше 2000 працівників) - виробляє картон, туалетний

папір; публічне товариство завод "Цегла Трипілля", (близько 400 працівників) - основна продукція силікатна гегла, вапно; філія «АЕРОК Обухів», ТОВ «АЕРОК», (близько 240 працівників) - виробляє пористі блоки; ТОВ

«Обухівський вентиляційний завод ЛТД», (більше 150 працівників) - виробляє вентиляційні вироби і конструкції; товариство з обмеженою відповідальністю "Інтерфом", (більше 200 працівників) - виробляє поролон, ТОВ «Амана», (більше 280 працівників) – виробляє пластмасові вироби 4 основних груп: меблевої, вазонної, харчової та господарської, а також цілий ряд інших підприємств.

Обсяг реалізованої продукції підприємствами міста за 2012 рік склав 1264959,2 тис. грн. Темпи росту забезпучуюються Споживачами продукції підприємств міста в даний час є як вітчизняні, так і зарубіжні партнери.

Навчальні заклади міста:

гімназія;

4 школи І-III ступенів (№3) і одна школа І-II ступенів, в яких навчається 6040 дітей, що становить 55 % від усіх учнів району, 1 ліцей — 90 дітей;

5 дитячих дошкільних закладів, які фінансуються з міського бюджету і в яких виховується 975 дітей та один відомчий дошкільний заклад з кількістю 190 дітей;

школа мистецтв;

центр творчості юних;

2 дитячі юнацькі спортивні школи.

Позашкільними освітніми закладами є народна дитяча студія лозоплетіння, ізостудія, міжшкільний навчально-виробничий комбінат. Також діє гурток авіамоделювання за адресою вулиця Каштанова 4 (клуб «Романтик»).

Медичне обслуговування населення у Обухові здійснює центральна районна лікарня; дві, доросла і дитяча, а також стоматологічна поліклініки. 2008 рік повна реконструкція районної лікарні.

У місті функціонує широка мережа аптек різних форм власності.

Історія заводу

Підприємство засноване на початку 1930-х років.

У 1943 році, після визволення Обухова від німецько-фашистських

загарбників, відновлено роботу молочного заводу. У 1957 році його побудовано на новій ділянці, де він нині і розташований. Потужність переробки молока складала 50 тонн за зміну.

У 1987-1990 роках проведено реконструкцію заводу з добудовою виробничих площ з метою збільшення потужності та розвинення асортименту молочної продукції. У 1988-1990 роках для більш повного забезпечення молочними про-дуктами жителів Обухівського району на заводі побудовані ділянка з виробництва продукції з незбираного молока потужністю 10 тонн за зміну та ділянка виробництва фасованого морозива. Було встановлено нові потужності з виробництва морозива, масла , казеїну.

У 1993 році підприємство стало орендним, а у 1995 році майно заводу було викуплено колективом і створено Акціонерне товариство закритого типу “Обухівський молочний завод”. За час роботи акціонерного товариства

“Обухівський молокозавод” проведено реконструкцію ділянки виробництва морозива, холодильно-компресорної ділянки, холодильних камер для готової продукції, організовано транспортний підрозділ з 25 транспортних одиниць (з них – 13 молоковозів), організовано фірмову торгівлю у місті Києві. З 1995 року по 2004 рік на заводі додатково створено 110 робочих одиниць.

У кінці 2010 АТЗТ ”Обухівський молочний завод” став Приватним акціонерним товариством ”Обухівський молочний завод” (ПрАТ ”Обухівський молочний завод”).

Колектив молокозаводу знаходить спільну мову з виробниками сільськогосподарської продукції Обухівського і сусідніх районів, своєчасно розраховується за одержане молоко, допомагає господарствам у придбанні паливно-мастильних та інших матеріалів сприяє взаємовигідній співпраці товаровиробника і переробної галузі в районі.

На сьогоднішній день товариство є одним із провідних підприємств у молокопереробній галузі в Київській області. Нині на заводі виробляється близько 50 видів молочних продуктів і морозива під торгівельною маркою «Лукавиця».

ПрАТ «Обухівський молочний завод» – сучасне підприємство з приймання та переробки молока і реалізації готової продукції. Його продукція користується широким попитом споживачів, неодноразово отримувала відзнаки та нагороди на різних ярмарках та виставках, що проводились в Україні.

ПрАТ “Обухівський молочний завод” визнано переможцем Всеукраїнського конкурсу якості продукції “100 кращих товарів України - 2003” у номінації “Продовольчі товари” за відмінну якість продукції – масла вершкового “Селянське”. За виробництво цієї продукції присуджено золоту медаль Загальнонаціонального конкурсу “Вища проба”.

На фестивалі морозива, що проходив у 2002 році у Національному виставковому комплексі “Експоцентр України”, морозиво торгівельної марки “Лукавиця” посіло 2-е місце та нагороджено Кубком фестивалю і медаллю.

Товариство нагороджено дипломом за участь у презентації Національний Сорочинський ярмарок у Києві” у 2003 році, почесними грамотами Київської обласної держадміністрації, подякою голови Київської міської адміністрації.

Діяльність підприємства направлена на одержання прибутку шляхом здійснення виробничої, комерційної, посередницької та іншої діяльності у відповідності з чинним законодавством та статутом підприємства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]