Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
МВ Договірне право.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
11.02.2016
Размер:
265.73 Кб
Скачать

Іі. Зміст навчальної дисципліни та види діяльності студентів

2.1. Лекційні заняття

№ пор.

Тема та зміст лекцій

Кількість годин за

формою навчання

Літера

тура

денна

2во

1

2

3

5

6

1

Поняття та зміст договірного права

Поняття цивільно-правового договору та його юридичні ознаки. Поняття договірного права. Принципи договірного права. Суб’єкти договірного правовідношення. Джерела договірного права. Місце договору в цивільному та підприємницькому праві.

2

1,2,3

2

Укладання, зміна та припинення договору

Поняття укладання договору. Порядок і способи укладання договору. Форма договору. Оферта та акцепт, їх види Поняття зміни, припинення договору. Зміна або розірвання договору за згодою сторін; в односторонньому порядку. Характеристика підстав і порядок змін договорів або їх розірвання. Правові наслідки визнання договорів недійсними.

2

1,2,3

3

Виконання договірних зобов’язань

Стадії договірних правовідносин. Норми про виконання зобов’язань.

Поняття виконання договорів.

Недопустимість односторонньої відмови від їх виконання. Строк виконання. Валюта виконання грошових зобов’язань. Види виконання (внесення боргу в депозит; взаємні зобов’язання; виконання альтернативного зобов’язання з множинністю осіб). Солідарні вимоги та обов’язки учасників. Право регресу.

4

1

1,2,3

4

Види договорів

Класифікація цивільно-правових договорів. Інтегровані та нетипові договори. Публічно-правові договори: поняття та елементи. Особливості господарських договорів.

2

1,2,3

5

Забезпечення виконання договору

Поняття забезпечення виконання договорів та форма угоди щодо цього. Зобов’язально-правові способи забезпечення виконання договорів: неустойка, гарантія, завдаток. Речові способи забезпечення виконання договорів: застава, утримання.

4

1

1,2,3

6

Загальні правові засади захисту цивільних прав та інтересів (сторін договору)

Правова характеристика способів захисту прав учасників договірних відносин, їх класифікація. Способи, що мають універсальний характер: визнання права; відновлення становища, яке існувало до порушення права; визнання договору або акта органу управління недійсним; відшкодування шкоди; стягнення неустойки тощо. Спеціальні способи, які застосовуються для захисту лише певних видів цивільних прав або для захисту від певних порушень (засновників

(учасників) юридичних осіб, власника майна та ін.). Захист прав учасників майнового обороту у публічно-правових відносинах.

2

1

1,2,3

7

Відповідальність за порушення договірного зобов’язання

Загальні положення про цивільно-правову відповідальність, її види. Форми договірної відповідальності (відшкодування збитків, сплата неустойки, проценти за грошовим зобов’язанням, інші наслідки порушення договору). Підстави та умови, за яких настає договірна відповідальність (протиправність порушення цивільних прав, наявність збитків (шкоди), причинний зв’язок між порушенням суб’єктивних цивільних прав та збитками, вина порушника).

2

1

1,2,3

8

Конкретні види договорів у господарському обороті

Нове в договорах, пов’язаних з переданням майна у власність (купівлі-продажу, поставки та ін.).

Договори, пов’язані з переданням майна у користування; щодо виконання роботи; надання послуг.

Договори про сумісну діяльність; про розподіл продукції

2

1

1,2,3

9

Зовнішньоекономічні договори

Правові особливості зовнішньо-економічних договорів. Їх суб’єкти. Положення про форму зовнішньо-економічних договорів. Типові платіжні умови таких договорів та типові форми захисних застережень до зовнішньо-економічних договорів, що передбачають розрахунки в іноземній валюті. Відповідальність за міжнародними торговельними угодами. Вирішення господарських спорів, що виникають у міжнародних договірних відносинах.

2

1

1,2,3

Всього

16